Çar. May 1st, 2024


Fazla kilolarından kurtulmaya çalışanların çok sık başına gelir; yağdan değil kaslardan vermek! Çünkü kilo vermek için yapılan kalori kısıtlı diyetler kâfi protein içermiyorsa azaltılan güç kaslardan karşılanıyor ki bu da kas kaybına yol açıyor. Acıbadem Maslak Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Turanlı “Sağlıklı kilo verme suratı ayda 3-6 kg. ortasında değişir. Kilo verme maksadını çok yüksek tutarak istikrarsız ve çok kısıtlı beslenmek kas kaybına neden olur; bu da metabolizma suratının yavaşlamasına, beden direncinin ve performansının azalmasına, yorgunluk ve halsizlik üzere şikayetlere, hayat kalitesinin düşmesine yol açar.  Üstelik ‘yo-yo sendromu’ da kaçınılmazdır yani süratli verilen kilolar süratle geri alınır. Bu nedenle yanlışsız ve kalıcı kilo kaybı için kesinlikle antrenmanla desteklenen, şahsa mahsus planlanmış beslenme programı uygulanması gerekir” diyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Turanlı yağdan kilo vermenin 6 püf noktasını anlattı, kıymetli ihtarlar ve tekliflerde bulundu. 

Doğru beslenin

 Her bireyin farklı metabolik yapıları ve hayat biçimi olduğundan öncelikle şahsa uygun ve sürdürülebilir beslenme formunun bulunması sağlıklı kilo kaybında kritik kıymet taşıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Turanlı “Sağlıklı kilo kaybının maksadı kâfi protein tüketerek kas kütlesini koruyup yağdan vermektir. Yağ kaybı alınan kalorinin harcanan kaloriden daha olduğu istikrarlı diyetlerle mümkündür. Günlük alınan besinlerin porsiyon denetimini yapmak, açlık tokluk sinyallerine dikkat etmek, yemek seçimlerini daha sağlıklı besinlerden yapmak önemlidir” diyor. 

 İyi karbonhidrat tüketin

 Vücut yağ oranı yanlış karbonhidrat tüketimiyle artıyor. Fazla tüketilen şeker, şekerli içecekler, pasta, kek, bisküvi üzere süratli kana geçip insülin salgısını süratli artıran besinler, harcanandan fazla kalori alımı ve hareketsiz (sedanter) ömür bedende yağ oranını artırıyor. Yağ kaybının sağlanması için beslenmeden büsbütün karbonhidratları çıkarmanın gerçek olmadığını belirten Dyt. Fatma Turanlı şöyle konuşuyor: “İyi karbonhidratlar olarak sayılabilecek yulaf, bulgur, kinoa, karabuğday, çavdar ekmeği üzere besinler hem içerdikleri lif, vitamin ve mineraller açısından hem de tokluk hissini artırdıkları için diyet programlarında düşük porsiyonlarda yer almalıdır. Şeker ve şekerli içecek ve yiyeceklerden uzak durulmalıdır.”

Düzenli antrenman yapın

Zayıflama sürecinde uygulanan diyetin kesinlikle antrenmanla desteklenmesi gerekiyor. Sistemli antrenman kaybedilen kilonun daha çok yağdan verilmesine yardımcı olurken, insülin hassaslığı ve metabolizma üzerinde olumlu tesirler sağlıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Turanlı “Kardiyo idmanlar yağ yakımı açısından önerilir, uygun yük yahut direnç idmanları de kas kütlesini artırmak için kıymetlidir. Günlük adım sayısının 5000 adım altında olmamasına, haftada 3 gün 45-50 dak. yürüyüş yapılmasına dikkat edilmelidir. Yapılacak idman programları bireye uygun olacak biçimde uzmanı tarafından planlanmalıdır. Yanlış yapılan idmanlar problemlere, sakatlanmalara yol açabilir” diyor. 

Bu besinlere sofranızda yer verin

 Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Turanlı, kilo vermek için mucize yaratan besin yahut içecek olmadığını, birtakım besinlerin ise kilo vermeye yardımcı olabileceğini belirterek bu besinleri şöyle açıklıyor: “Yeşil çayda kateşinler, kafein, acı biberde kapsaisin, ananasta bromelin üzere bileşikler metabolizma suratını artırır. Tarçın krom içeriği ile insülin aktifliğini artırmaya yardımcı olur, tatlı yeme isteğini azaltır. Brokoli, kereviz, lahana üzere posa ve mineral vitamin içeriği yüksek sebzeler tokluk hissini artırmaları ve bağırsak çalışmasına yardımcı olmaları münasebetiyle günlük beslenme programına ek edilmelidir.”

Yeterli ve sistemli uyuyun 

 Yetersiz uyku büyüme hormonu salınımını olumsuz etkilerken bu da protein sentezini ve hasebiyle kas yapısını bozabiliyor. Bedenin günde 7-8 saat uykuya muhtaçlığı olduğunu belirten Turanlı şöyle konuşuyor: “Yetersiz seviyede uyku kortizol düzeyinde artışa neden olabilir. Yapılan bilimsel çalışmalarda; kortizol seviyesi yüksekliği obezite, insülin direnci ve beden yağ oranı artışıyla ilişkilendirilmiştir. Kaliteli uyku memnunluk ve dinlenmiş bir bedenle güne daha enerjik başlanmasını sağladığından bu da idman yapma performansını artırır, iştahın denetim altına alınmasını kolaylaştırır.”

Mutlaka günde 10 bardak su için

Vücudumuzun en temel gereksinimi olan suyun bilhassa kış aylarında gereğince tüketilmediğini, kahve ve çay üzere içeceklerin ise katiyetle suyun yerine geçmediğini vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Turanlı “Metabolizmanın sistemli çalışması, elektrolit istikrarı, bedenden toksin atılması ve kana geçen besin ögelerinin bedende taşınması üzere kıymetli fonksiyonları olan su kâfi alınmadığında dehidratasyon denilen susuzluk meydana gelir. Dehidratasyon kişinin yorgun, performansı düşük ve gerilimli hissetmesine yol açar, hormonal işleyisi tesirler, dolaylı olarak da güç harcanmasını yavaşlatır. Bu nedenle kilo vermek için 10 bardak su içilmesi temel koşuldur” diyor. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen