Paz. Nis 21st, 2024

ABD’nin Huawei’ye uyguladığı ambargo devam ederken eminim hala herkesin kafasını kurcalayan birkaç soru var. Yeni alınan bir Huawei telefon veya tablete, Google hizmetleri yüklenebiliyor mu? Eğer yükleniyorsa stabil bir şekilde çalışabiliyor mu? Bu bölümde, tüm bunların ve daha fazlasının cevabını veriyoruz.

Bildiğiniz gibi ABD, 2019 yılında Huawei’ye ambargo uygulamaya başladı. ABD Ticaret Bakanlığı bir karar alarak, Huawei ve Huawei’ye bağlı 70 ortaklığı kara listeye aldı ve bu şirketlerin hükümet onayı olmadan ABD şirketlerinden parça ya da teknoloji almasını yasakladı.

Bunun bize en büyük etkisi ise Huawei cihazlarda Google desteğinin kesilmesi ve bazı ABD menşeili uygulamaların cihazlara yüklenememesi oldu. Dolayısıyla 2019’dan sonra piyasaya sürülen hiçbir Huawei telefonda veya tablette Google uygulamaları direkt olarak yer almıyor. Bu durum her ne kadar biz teknoloji kullanıcılarını üzse de Huawei cephesinden çözüm gecikmedi.

Huawei, çok geçmeden kendi platformu HarmonyOS’i duyurdu ve yeni telefon ve tabletlerini EMUI işletim sistemi ile donattı. Ayrica Android uygulama marketi karşısında AppGallery uygulama mağazasını kurdu ve bu taraftaki uygulama desteğini hızlıca çeşitlendirdi. Özellikle ülkemizde yerel olarak bulunan uygulama ağını da genişletti.

Google uygulamaları ve servisleri için de birbirinden kullanışlı çözümler getirdi. Başlarda Google uygulamalarının yüklenebilmesini sağlayan Googlefier adlı bir uygulama çıkardı. Ancak Googlefier, EMUI 10’a ihtiyaç duyduğundan herkes tarafından kullanılamadı. Daha sonrasında ise şirket G-Space adlı bir çözüm daha sundu ve bir süre bu şekilde Google servis ve uygulamaları sorunsuz şekilde Huawei telefon ve tabletlerde çalıştı. Ancak bu yöntemin de kendine göre dezavantajları vardı. Uygulamaların pil tüketimi fazla olabiliyor ve anlık bildirimlerde de bazen sorunlar yaşanabiliyordu.

Tüm bu yöntemlerden sonra ise Huawei, Gbox adlı yeni bir çözüm sundu -ki bununla beraber gerçekten tüm sorunların üstesinden gelmeyi başardı. Gbox tamamen reklamsız ve artık uygulamalardan gelen bildirimleri sorunsuz bir şekilde gösterebiliyor. Ayrıca G-Space’in ortalama pil tüketimi yüzde 15 iken GBox’ın pil tüketimi sadece yüzde 1 seviyesinde.

Şimdi, buraya kadar her şey kulağa çok güzel geliyor. Peki, diyelim yeni bir Huawei telefon aldınız ve Google servislerini yüklemek istiyorsunuz. Gbox’ı kullanmanız için ne yapmanız gerekiyor? Aslında her şey düşündüğünüzden çok daha basit. Huawei’nin kendi uygulama mağazası olan AppGallery’e girip Gbox’ı aratıyor ve indirip yüklüyorsunuz. Kurulum sonrası pil optimizasyonu gibi gerekli izinleri verdikten sonra artık buradan tüm Google hizmetlerini ve uygulamalarını kullanabiliyorsunuz. Ancak baştan belirtelim; Gbox’ı hiçbir koşulda telefondan kaldırmamanız lazım. “Uygulamayı nasıl olsa yükledim artık kaldırabilirim” gibi bir durum söz konusu değil.

Şu anda Gbox’ta ön tanımlı çalışan uygulamalar arasında Youtube, Google Haritalar, Google Fotoğraflar, Google Drive gibi çeşitli Google uygulamalarının yanı sıra Zoom, SoundCloud, Uber, Airbnb gibi popüler Google Play Store uygulamaları bulunuyor. Üstelik Huawei, listenin zamanla genişleyeceğini de belirtiyor.

Bunların yanında Whatsapp, Facebook, Instagram, Spotify ve Netflix gibi sıklıkla kullanılan popüler uygulamalar doğrudan AppGallery üzerinden indirilebiliyor. Kendimiz de uzun süredir Huawei P60 Pro kullandığımızdan hepsinin stabil ve hızlı bir şekilde çalıştığını söyleyebiliriz.

Ayrıca Gbox’ın kullanılması, uygulamaların sahip olduğu işlevlerin kullanılamayacağı anlamına da gelmiyor. Uygulamalar diğer Android telefonlarda nasıl çalışıyorsa burada da aynı şekilde çalışıyor. Örneğin elimizdeki P60 Pro gibi HDR özellikli bir telefonunuz varsa Netflix’te bu özelliği destekleyen videoları sorunsuz bir şekilde izlemeyebilmek mümkün. Veya biraz önce bahsettiğimiz gibi bildirim sorunu artık yok; Instagram ya da Whatsapp gibi en çok kullandığınız uygulamalardan gelen bildirimler anında ekrana düşüyor.

Google’ın kendi uygulamalarında da durum farklı değil. Google Haritalar’dan Google Drive’a kadar hepsi gayet hızlı çalışıyor. Öte yandan daha önce Google Play Store’dan indirdiğiniz ve Google Play Games’e bağlı oynadığınız bir oyun varsa, Gbox tüm verileri çekiyor ve oyuna Huawei telefonunuzda kaldığınız yerden devam edebiliyorsunuz.

Veriler demişken, eğer Huawei marka bir akıllı telefona yeni geçiş yaptıysanız eski telefonunuzdaki verileri aktarma konusunda endişelenmenize hiç gerek yok. Whatsapp’taki verilerinizden kullandığınız uygulamalara kadar her şeyi yeni cihaza aktarmak çok kolay. Zira Huawei bunun için Phone Clone adında bir uygulama sunuyor. Kullanımı da oldukça basit; uygulama ekranında eski ve yeni telefonu seçtikten sonra QR kodunu okutmanız ve aktarılacak verileri seçmeniz yeterli. Gerisini kendisi hallediyor zaten. Yani Android telefondan Huawei telefona geçişte de bir sorun yok.

Bununla birlikte Huawei Cloud depolama yöntemi ile dosyalarınıza her an buluttan erişme imkanınız da var. Bunun için Huawei Cloud uygulaması üzerinden telefondaki dosyalarınızı buluta taşımanız gerekiyor. Sonrasında ister bilgisayardan ister telefon veya tabletten bu dosyalara her an her yerden ulaşabilmek mümkün. Böylece telefonun hafızasını da rahatlatabilirsiniz.

Sonuç

Evet, her şey apaçık ortada. Eğer Huawei marka bir cihaz alma düşünceniz varsa kafanızdaki soru işaretlerini artık silebilirsiniz. Biz Huawei’nin hem akıllı telefonlarını hem de Matepad Air gibi tablet modellerini uzun süredir kullanıyoruz ve bu zamana kadar herhangi bir sorun yaşamadık. Açıkçası Huawei bu soruna bir çözüm getirmese bir içerik üreticisi olmak bir kenara, önce bir teknoloji sever olarak epey üzülürdük. Zira piyasadaki en iyi kameralara sahip telefonları hala Huawei üretiyor. DxOMARK sıralamasına baktığımızda, ilk 2 sırada Huawei Mate 60 Pro+ ve Huawei P60 Pro bulunuyor. Ayrıca bunlar sadece kameralarıyla değil, diğer donanım özellikleriyle de oldukça güçlü telefonlar. Tablet tarafında ise öğrenciler için uygun fiyatlı seçeneklerin yanında profesyoneller için birçok model mevcut. Her bir cihazı da yakından detaylı şekilde inceliyoruz biliyorsunuz. Dolayısıyla Huawei çoğu kişinin vazgeçmek istemeyeceği bir marka. Google servisleri, Android uygulamaları, veri aktarımları için sunduğu çözümler öncelikle teknoloji dünyası adına gayet güzel gelişmeler.

Sponsorlu İçerik

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen