Per. Nis 25th, 2024


Kilosundan mutlu olmayan bireylerin sayısı artmış durumda. Değişen hoşluk algısı bu memnuniyetsizliğin altını ziyadesiyle çizerken bireyleri de farklı yollara başvurmaya itti. Bunların başında da tartışma konusu olan ve çok konuşulan zayıflama iğneleri geliyor. Pekala sağlıklı zayıflamak için nelere dikkat etmek gerekir? Zayıflama iğneleri ne işe fayda? Sağlıklı ve sıhhatsiz olanları neler? Kimler kullanamaz? Yan tesirleri var mı? Liv Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yusuf Emre Uzun yanıtladı.

Dengeli beslenme ve sistemli idman alışkanlığı önemli

Zayıflamak ya da ülkü beden tartısında olmak için en hakikat ve sağlıklı sistem; istikrarlı beslenme ve nizamlı antrenman alışkanlığına sahip olmaktır. Bunun dışında kişinin kilo almasına sebep olan yahut kilo kaybını zorlaştıran tiroid bozuklukları, kimi hormonal anormallikler üzere tıbbi durumlar varsa tedavi edilmeli.
Halk ortasında en bilineni zayıflama iğnesi
Kilo kaybı gayesiyle kullanılan birtakım medikal ve cerrahi tedavi formülleri mevcut. Medikal tedavi yolları ortasında en yeni ve en sık kullanılan durumda olanı ise halk ortasında “zayıflama iğnesi” olarak bilinen tıbbi terminolojide GLP-1 reseptör analogları olarak isimlendirilen ilaçlar.
FDA onayına sahip 
Aslında “zayıflama iğnesi” olarak söz edilmeleri bir ölçü güvensizlik oluşturabilir. Bu ilaçlar diyabet yahut obezite tedavisi için FDA onayına sahip inançlı ilaçlardır. Ulusal ve milletlerarası diyabet, obezite tedavi kılavuzlarınca önerilmekle birlikte, bilhassa son yıllarda tedavi tercihleri ortasında üst sıralarda yer almaktadırlar. Özelikle antidiyabetik ilaçlar kullanıma girmeden evvel FDA tarafından sıkı kontrole tabi tutulmakta, başta kalp ve damar sıhhati olmak üzere birçok bahiste inançlı olduklarına emin olunduktan sonra kullanıma girebilmektedirler. Ülkemizde şu an için yalnızca enjeksiyon formları bulunurken motamot insülin tedavisinde olduğu üzere hasta tarafından basitçe uygulanabilmektedir.

İştahı denetim ediyor ve midenin boşalmasını yavaşlatıyor
Yemek yedikten sonra ince bağırsaklarımız tarafından üretilen kimi hormonlar mevcuttur. Bu hormonlardan bir tanesi de GLP-1 (Glucagon-like peptide-1) olup, misyonları ortasında, insülin ve glukagon salınımını düzenlemek (kan şekeri istikrarını sağlayan hormonlar), iştahı denetim etmek ve midenin boşalmasını yavaşlatmak yer alır.

Midenin boşalma müddeti uzatıyor
GLP-1 reseptör agonistleri ise bu hormonun analogu olarak vazife yapan sentetik türevleridir. Yani bu hormonu ve tesirlerini taklit ederler. Hasebiyle bu ilaçlar uygulandığı vakit hastanın kan şekeri düzenlenir, midenin boşalma mühleti uzar ve beyindeki iştah merkezi baskılanarak tokluk hissi oluşur. Bu düzenekler yolu ile hem kan şekeri denetimi hem de kilo kaybı sağlanmış olur.

Diyabet ve obezite tedavisinde kullanılıyor

Bu ilaçlar diyabet ve obezite tedavisinde kullanılırlar münasebetiyle tedavinin başarılı olması durumunda diyabet ve obezitenin yol açtığı sıhhat problemleri engellenebilir. Obezitenin sebep olabileceği en önemli sıhhat sıkıntıları ortasında insülin direnci, diyabet, kolesterol, hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları, inme (felç), kronik böbrek hastalığı, karaciğer yağlanması, safra kesesi taşları, uyku apnesi, ortopedik sorunlar, depresyon, artmış kanser sıklığı sayılabilir. 

 Herkes zayıflama iğnesi kullanabilir mi?

Bu tedavilerin kullanımı için farklı ülkelerde çok küçük farklılıklar gösteren kısıtlamalar olmakla birlikte genel olarak; vücut kitle indeksi 30’un üzerinde olan ya da 27’nin üzerinde olup eşlik eden metabolik sorunları (diyabet, hipertansiyon, kolesterol vs) bulunan hastalar uygun görülmektedir.

Bu ilaçları kimler kullanamaz?
Daha evvel geçirilmiş pankreatit (pankreas iltihabı) yahut pankreas kanseri hikayesi olan ya da ailesinde medüller tiroid kanseri (nadir bir tiroid kanseri türü) bulunan şahıslarda ise bu tedavi sistemi önerilmiyor. Safra kesesinde taş olan hastalarda ise dikkatli kullanılması gerekir. Ayrıyeten gebelik ve emzirme devirleri için de uygun değildir. 

Ne üzere yan tesirler görülebilir?

Bu ilaçlara bağlı görülebilecek en sık yan tesirler ortasında ise; bulantı, kusma (genellikle vakitle hafifler), ishal, kabızlık, karın ağrısı sayılabilir. Yan tesir olarak pankreatit görülmesi son derece azdır. Bu tedavi prosedürü kesinlikle bir iç hastalıkları ya da endokrinoloji uzmanı denetimi altında uygulanmalıdır. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen