Çar. Kas 20th, 2024

Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği’nin ortak projesi “Yarını Kodlayanlar” kapsamında düzenlenen online fikir maratonlarının üçüncüsü gerçekleştirildi. “Küresel Sıhhat İçin Gaming” temasıyla düzenlenen fikir maratonunda gruplar iklim krizi, Covid-19 ve tek sıhhat bahislerinde kendi oyunlarını geliştirdi. Maratonu Covid Coder kadrosu kazandı.

Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği tarafından hayata geçirilen “Yarını Kodlayanlar” projesi, çocuk ve gençleri dijital geleceğe hazırlamaya devam ediyor. Türkiye’nin dört bir yanında 210 bini aşkın çocuğa ulaşan proje kapsamında düzenlenen online fikir maratonlarının üçüncüsü “Küresel Sıhhat İçin Gaming” temasıyla gerçekleştirildi. Lise öğrencilerinin iştirakiyle düzenlenen aktiflikte, iştirakçi gruplar global sıhhat için oyunlar üretti. Fikir maratonu öncesi Unity eğitimlerini yarinikodlayanlar.com sitesi üzerinden alan ekipler, 2 gün boyunca eğitim ve mentorluk oturumlarına katıldıktan sonra iklim krizi, Covid-19 ve tek sıhhat mevzularında kendi oyunlarını geliştirdi. Toplam 22 takımın başvurduğu fikir maratonunda 6 takım ön elemeyi geçti.

Yarışmada, Mustafa Emircan İnanç (17) ve Ahmet Yıldız’dan (16) oluşan Covid Coder grubu birinci olurken; Alper Soyer (14), Berat Parıltı Tanburacı (12), Oğuzhan Serin (12) ve Muhammed Emin Solak’tan (12) oluşan Kodlamaker kadrosu ikinci; Güray Kıncı (16), Kadir Umut Gülsevin (17), Mehmet Salih Beşkavak (16) ve Yiğit Yalçın’dan (16) oluşan Novator grubu ise üçüncü oldu.

Fikir maratonunu kıymetlendiren Türkiye Vodafone Vakfı Lideri Hasan Süel, şunları söyledi:

Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği olarak, dijital geleceğe hazır kuşaklar yetiştirme gayesiyle 5 yıl evvel başlattığımız ‘Yarını Kodlayanlar’ projesini büyük bir kararlılıkla sürdürüyoruz. Teknolojiyi insanlığın güzelliği için, toplumun toplumsal bir muhtaçlığına yanıt vermek için nasıl kullanabiliriz diye düşündüğümüz bir periyotta, dedik ki, biz evvel insanların teknoloji okuryazarlığını, teknolojiye olan yatkınlığını artırmak için bir proje yapalım ve çocuklardan başlayalım. Böylelikle, Ağustos 2016’da Habitat Derneği işbirliğiyle 7-14 yaş ortasındaki çocuklarımıza dijital dünyanın lisanı kodlamayı öğretmeye başladık. ‘Yarını Kodlayanlar’ projemizle, tüketen değil, üreten bir jenerasyonun yetişmesine katkıda bulunmak istiyoruz. Bugüne kadar 81 vilayette 210 binin üzerinde çocuğumuza kodlama öğrettik. Artık de online fikir maratonlarıyla, çocuk ve gençlerimizin somut toplumsal problemlere tahlil üretmelerini hedefliyoruz. Üçüncü fikir maratonumuzda öğrencilerimiz iklim krizi, Covid-19 ve tek sıhhat mevzularında kendi oyunlarını geliştirdi. Başta dereceye giren öğrencilerimiz olmak üzere tüm katılımcılarımızı kutluyoruz.”

Habitat Derneği İdare Heyeti Lideri Sezai Hazır ise şöyle konuştu:

“Türkiye Vodafone Vakfı iş birliği ile 5 yıl evvel başlattığımız ve Türkiye’nin 81 vilayetinde 210 binden fazla çocuğumuzun kodlama eğitimi ile buluşmasına vesile olan Yarını Kodlayanlar projemizin kapsamını her geçen gün artırmanın haklı sevinci ve gururu içerisindeyiz. Geçtiğimiz süreç kodlama bilmenin, okuma yazma bilmek kadar değerli olduğunu bize gösterdi. Biz de projemiz ile dünyanın ve ülkemizin yaşadığı dijital dönüşüme öncü olan süreçler geliştirerek, çocuklarımızın, geleceğin dijital dünyasına hazırlanmasına katkı sağlamaktayız. Projemiz kapsamında düzenlediğimiz “Küresel Sıhhat için Gaming Hackathonu” ile günümüzde de tesirini göstermeye devam eden Covid-19 pandemisini de göz önünde bulunduran çocuklar ve gençler, günümüzde ve yakın gelecekteki global sıhhat meselelerine akıllı teknolojiler ile tahliller üretip fikirlerini geliştirdiler ve dijital ortamda oyunlarını yaptılar. Bütün katılımcılarımızı ve dereceye giren herkesi tebrik ediyor, muvaffakiyetlerinin devamını diliyorum.”

210 bini aşkın çocuğa ulaşıldı

“Yarını Kodlayanlar” projesiyle, Türkiye’nin dört bir yanında yaşları 7-14 ortasında değişen çocuklara gönüllü eğitmenlerin idaresinde programlamaya giriş, algoritma mantığı, uygulama yapma, öykü oluşturma ve oyun yapma üzere mevzularda teorik ve uygulamalı eğitimler veriliyor. Eğitimlerde çocuklara programlama hakkında fikir sahibi olma, yaratıcılıklarını ortaya çıkaracak çalışmalar yapma, kendi hayal dünyalarını oluşturma, kendi oyunlarını üretme imkânı sunuluyor. Bugüne kadar 81 vilayette 210 bini aşkın çocuğa ulaşan proje kapsamında, son 1 yılda elde edilen toplam toplumsal kıymet yaklaşık 6,6 milyon TL olurken, projeye yapılan her 1 TL’lik yatırım 4,4 TL pahasında toplumsal yarar yarattı.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen