Per. May 2nd, 2024

Türkiye-İran-Brezilya arasındaki taslak anlaşmaya göre, İran’dan gelecek zenginleştirilmiş uranyum, karşılığında alacağı uranyum yakıt çubukları gelene kadar Türkiye’de kalacak. Associated Press’in haberine göre, İran Dışişleri Sözcüsü Ramin Mehmanperest, İran’dan gelen zenginleştirilmiş uranyumun Türkiye’de İran’ın ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun (UAEK) gözetimi altında depolanacağını söylüyor. Habere göre, İran bir yıl içinde yakıt çubuklarını teslim almazsa, Türkiye nükleer silah yapımına elverişli olan zenginleştirilmiş uranyumu “koşulsuz ve derhal” İran’a geri göndermek durumunda.

Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu’ndan (Küresel BAK) Nilüfer Uğur Dalay bu aslında bir toplum güvenliği sorunu. Uranyum, temelde nükleer silahlar için. Türkiye’de nasıl önlemler alınacağı çok önemli. Anlaşmada takasın nasıl gerçekleşeceğine dair ayrıntıları bütün toplum bilmek zorunda” diyor.

Dalay “Başbakan derhal ayrıntıları halka açıklamak zorunda. Bu bütün toplumun güvenliğini, çevreyi ve sağlığımızı ilgilendiriyor. Uranyum nasıl taşınacak, nasıl takas edilecek, depolanacak mı, depolanacaksa nerede ve nasıl olacak. Bunları bilmek zorundayız” diye konuşuyor.

By