Cum. May 3rd, 2024

Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanı Mustafa Ertek, Cihan Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, Hıfzıssıhha’da hayvan deneylerini en aza indireceklerini belirtti.

Ertek, “Tüm dünyada olduğu gibi bizde de temel hedef, iyi laboratuar uygulamaları prosedürü çerçevesinde hayvan deneylerini en aza indirecek önlemleri geliştirmek.

Mümkün olduğu kadar yer, sayı olarak en az hayvan kullanmaya çalışıyoruz veya hayvan yerine cansız ortamlarda deney yapma imkanı varsa oraya doğru kanalize ediyoruz.” dedi.

Bunun belli bir teknoloji ve yatırım gerektirdiğini aktaran Ertek, şöyle devam etti: “Biz birçok analizde daha önce hayvan deneyi yapıyorduk. Onların yerine şimdi cihazlarla (hayvan deneyi yapmadan) o analiz sonuçlarını ortaya koyabiliyoruz. Amaç bunları biraz daha artırmak.”

Ertek, verilen etkenin ateş yapıp yapmadığı gibi testlerde, hayvan deneylerinin terk edildiğini belirterek, “Hedef bunları ilerleyen dönemde daha da artırmak.” dedi.

Ürünün güvenliğini riske atarak başka bir yönteme dönülemeyeceğini vurgulayan Ertek, “En önemli kriter insanın kullanacağı ürünün güvenli olmasıdır. Burada asla taviz verilmez. Ama bu güvenlik testi hayvan deneyi dışında yapılabiliyorsa o şekilde yapılır. Mutlaka hayvan deneyi yapmak gerekiyorsa da, etik kurallar çerçevesinde mutlaka hayvanlarda yapılıyor.” diye konuştu.

Ertek, serum çiftliğinin modernize edileceğini bilgisini de verdi. Proje ihalesine bu ay içerisinde çıkacaklarını söyleyen Ertek, cihazların ve tüm binaların yenileneceğini aktardı. Ertek, projenin yaklaşık 15-20 milyon TL’ye mal olacağını dile getirdi.

CİHAN

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen