Çar. May 8th, 2024

Sektörün lokomotif ürünü olan dizüstü bilgisayarların payı da yüzde 58’den yüzde 62’ye yükseldi. Buna karşın masaüstü bilgisayarların payı ise yüzde 38’den yüzde 30’a geriledi. GfK Türkiye Retail and Technology tarafından hazırlanan ‘Türkiye 2010 İletişim Teknolojileri Sektör Raporu’na göre, sektör, geçen yılın ikinci yarısında okul kapanışları, açılışları gibi sezonsal etkiler ve çeşitli kampanyalarla yükselişe geçti.

2010’da en büyük artış, dizüstü bilgisayarlar ve mouse’larda gerçekleşti. Dizüstü bilgisayarlarda bir önceki yıla göre adet olarak yüzde 17,2, dolar bazında ciro olarak ise yüzde 13 artış gerçekleşti. Dizüstü bilgisayarlar ciro olarak yaklaşık yüzde 62 payla sektörün parlayan yıldızı oldu. Dizüstü bilgisayarların büyümesinde ‘netbook’ segmenti etkili oldu. Mobilitenin öneminin artması ve cazip fiyatlar, dizüstü bilgisayarların satışını giderek artırdı.

Teknolojik dönüşüm, dizüstü bilgisayar lehine işlerken, masaüstü bilgisayarlar da aynı ölçüde küçüldü. Masaüstü bilgisayar satışlarında geçen seneye göre yüzde 18’lik adet, yüzde 8,6’lık ciro düşüşleri kaydedildi. 2010 yılında pazarda satılan her 100 bilgisayarın 30’u masaüstü, 56’sı notebook, 14’ü ise netbook oldu. Raporda, Türkiye’nin 2010 sonunda yeni yeni parlamaya başlayan tablet PC’lerin 2011’in yıldız ürünü olacağının gözüktüğü bildirildi.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen