Per. May 30th, 2024

‘Robot Mehmet’ göreve hazır

Karakoldaki nöbetçilerin daha emniyetli bir noktadan çevreyi gözetlemesine ve ateşli saldırıya karşılık vermesine olanak sağlayan uzaktan komutalı gözetleme ve atış platformu “NÖBETÇİ” silahlı kuvvetlerde göreve hazır.

Yüksel Savunma Sistemleri A.Ş. tarafından geliştirilen, nöbetçilere emniyetli bir yerde bulunmasına ve uzaktan komuta ederek hedefleri ateş altına almasına imkan tanıyan “Uzaktan Komutalı Gözetleme ve Atış Platformu – NÖBETÇİ” nöbeti devralmak için komut bekliyor. Şirketin Yönetim Kurulu Murahhas üyesi Hayri Esen, 10-13 Mayıs 2011 tarihinde İstanbul’da yapılacak IDEF 2011 Savunma Sanayii Fuarında sergilenecek olan NÖBETÇİ’nin, hareketleri tespit eden, tespit edilmiş hedeflerin hepsini peş peşe ateş altına alabilecek bir yeteneğe sahip olduğunu, kablolu veya kablosuz olarak uzaktan yönetilebilen, öğretilmiş güzergahlarda kendi kendine gözetleme yapabilen, sis ve kar etkilerini belirli bir oranda filtrelediği görüntüleri işleyerek bir monitör üzerinde operatörün kullanımına sunan, TSK tarafından da denenen sistem gerçek bir NÖBETÇİ olduğunu vurguladı. Esen, karakollarda Mehmetçik’in nöbet tutarken terörist baskınlarına hedef olduğu dikkate alındığında, NÖBETÇİ’nin karakol, kışla ve sınır güvenliği için öneminin tahmin edilebileceğini ifade etti.

UÇAN SİNEĞİ FARK EDİYOR

Robot asker “NÖBETÇİ”nin özellikleri şöyle sıralanıyor, “Bir adet 7.62 mm PKMS makineli tüfek ile bir adet 7,62 mm AK-47 piyade tüfeği aynı anda monte edilebilen, kendi etrafında 350 derece dönebilen, termal kamera ve gündüz kamerası ile gözetleme yapabilen, hedefin mesafesini tespit eden, komutları ve verileri kablolu veya kablosuz (opsiyonel) olarak birbirine ileten gözetleme/atış birimi ile operatör kontrol biriminden oluşan, komuta çubuğu (grip) ile yönlendirilen ve ateş edilebilen, hareketli nesneleri belirleyerek alarm veren, seçilen hedefi namluları ile takip eden, tamamı milli olan mekatronik ve yazılım tabanlı aktif bir savunma ve gözetleme sistemi.”

BASKIN YEMİYOR

Nöbetçileri daha güvenli bir bölgede konuşlandırarak nöbet tutmasını sağlamak ve baskın tipi terörist ateşinden korumak maksadıyla tasarlanmış, uzaktan bir “operatör kontrol birimi – OKB” vasıtasıyla komuta edilen, verilerin ve komutların kablolu veya kablosuz sistem platformuna aktarıldığı “uzaktan komutalı bir gözetleme ve atış sistemi.”

Gözetleme ve atış birimi 350 derece yatay ve 75 derece dikey yöne hareket edebilen bir platform üzerine monte edilmiş biri makineli iki adet piyade tüfeği, biri termal ve diğeri elektro-optik olmak üzere iki adet kamera bulunan bir platform. Şebeke elektriği ile beslenmekle birlikte esnek yapıda bir güç ünitesi ile destekleniyor. Birlik deposunda bulunan herhangi iki silah (PKMS ve AK-47 ikilisi veya MG-3 ve G-3 ikilisi gibi) aynı anda monte edilebiliyor. Operasyon sırasında makineli tüfekte bir sorun meydana geldiği takdirde ikinci silaha bir seçici buton ile geçerek operasyona devam ediyor. Elektronik Kontrol Ünitesi ayrı bir çanta içinde bulunduğundan arıza durumunda yedek Elektronik Kontrol Ünitesi ünite ile değiştirilerek, böylece zor bölgelerde teknisyen onarımı ihtiyacı göstermeden fonksiyonlarını sürdürüyor. Hedefin menzilini ölçüyor. Gerektiğinde operatör tarafından komuta çubuğundaki tetik kullanılarak ateş açılıyor

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen