Cum. May 3rd, 2024

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, Libya’dan Nijer’e giden konvoyun içinde Kaddafi rejiminin bazı üst düzey yetkililerinin bulunduğunu ama Muammer Kaddafi’nin kendisinin bu konvoyda olmadığına inandıklarını belirterek, Nijerli yetkililere bu rejim üyelerini gözaltına almaları yönünde güçlü çağrıda bulunduklarını söyledi.


Nuland, günlük basın toplantısında, Libya’dan bir konvoyun Nijer sınırlarına girmesiyle ilgili soru üzerine, ABD’nin Nijer Büyükelçisinin ülkenin yetkilileriyle temasta bulunduğunu ve Libya’dan içinde bazı Kaddafi rejiminin üst düzey görevlilerinin de bulunduğu konvoyun Nijer sınırlarına girdiğini söyledi.

Nuland, ”Ancak Kaddafi’nin kendisinin bu konvoyun içinde olmadığı inancındayız” dedi.

Nijerli yetkililere, soruşturmaya konu olabilecek tüm bu rejim üyelerini gözaltına almaları, konvoyda bulunan her türlü silaha el koymaları ve para, mücevher gibi Libya devletinin herhangi malının konvoyda bulunmadığından emin olunmasını sağlamaları yönünde güçlü çağrıda bulunduklarını belirten Nuland, yetkililere adalet önüne getirilmelerine gerek olanlar konusunda Ulusal Geçiş Konseyi ile birlikte çalışmaları çağrısını da yaptıklarını ifade etti.

Konvoydakilerin hepsinin BM’nin seyahat yasağına konu olabileceğini, bu nedenle Nijer hükümetiyle bu konuda yakın çalışma yürüttüklerini vurgulayan Nuland, bir soru üzerine, konvoyda Kaddafi’nin olmadığı bilgisinin Nijerli yetkililerden alındığını, kendilerinin Kaddafi’nin şu an Libya’da dışında bir yerde olduğuna dair herhangi bir ipucuna sahip bulunmadıklarını bildirdi.

Nuland, bir başka soru üzerine, konvoydakilerin üst düzey askeri yetkililer gibi göründüğünü, Kaddafi’nin ailesinin yer aldığına yönelik herhangi bir bilgiye sahip olmadıklarını, ancak konvoyun Nijer’in başkentine ulaşmasının ardından yetkililerden daha fazla bilgi geleceğini düşündüklerini belirtti.

Nuland, ayrıca, Kaddafi’nin adalet önüne getirilmesinin gerekliliği noktasında son zamanlarda Libya’nın tüm komşularıyla görüştüklerini kaydetti.

NİJER İÇİŞLERİ BAKANI: ”KADDAFİ YANDAŞLARI ÜLKEYE İNSANİ SEBEPLERDEN DOLAYI KABUL EDİLDİ”

Nijer İçişleri Bakanı Abdu Labo, ülkesinin, Muammer Kaddafi yandaşlarını ”insani nedenlerden ötürü” kabul ettiğini belirtti.

Bakan Abdu Labo, Niamey’de basına yaptığı açıklamada, ”Kaçak olan bu kişileri insani nedenlerden ötürü ve istemeyerek de olsa kabul ettiklerini” belirtti.

Kaddafi’ye bağlı güvenlik tugaylarının başındaki Mansur Dav’ın başkent Niamey’de bulunduğunu teyit eden Labo, diğer kişilerin kimliği konusunda bilgi vermedi.

Bakan, Kaddafi’nin Nijer’de bulunduğuna dair bilgilerin ”söylenti” olduğunu, kendi ellerindeki bilgilere göre ”Kaddafi’nin Nijer’de bulunmadığını” söyledi.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen