Per. May 2nd, 2024

Başbakan Erdoğan Mısır ziyareti öncesi İstanbul Atatürk Havalimanı’nda önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, “Şu an Gazze’ye gitme planım yok ama büyük bir özlemle gitmek istiyorum” dedi.


12-15 Eylül tarihlerinde Mısır, Tunus ve Libya‘yı ziyaret edecek olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ‘Arap Baharı’ turu öncesi açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Gazze’ye gidecek mi? tartışmalarına da son noktayı koydu.

Başbakan Erdoğan’ın yaptığı açıklamalar şöyle:

Ziyaretimizin ilk durağı malum Mısır olacak ve bugün giden bakan arkadaşlarım orada bürokrat ve teknokrat arkadaşlarımızla birlikte Mısırlı muhatapları ile Yüksek Düzeyli İş Konseyi toplantılarının ön hazırlıklarını başlatacaklar. Malum Mısır bizim için dost ve kardeş coğrafi konumu, tarihsel birikimi arap dünyasındaki yeri ve nüfus olarak bölgemizdeki stratejik dengeler bakımından kritik önem taşıyan bir ülke.

Mısır ile tarihi bir geçmişimiz var. Kültürel bağlara sahibiz. Mısır‘ın içinden geçtiği bu zorlu süreçte Türkiye olarak her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu özellikle göstermemiz gerekiyor. Türkiye‘nin dostluk ve kardeşliğini vurgulama imkânımız olacak. Mısır‘da çeşitli alanlarda gerçekleştirilecek işbirliği imkânlarını da bu vesile ile ortaya koymuş oluyoruz ve geniş bir işadamı topluluğu ile Mısır‘a gidiyoruz. Amacımız kardeş Mısır halkının mevcut sorunlarını el birliği içerisinde yardımcı olmak kolay anda değil zor zamanda yanlarında olduğunu göstermek.

MISIR’A HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERMEYE HAZIRIZ

13 Eylül‘de gerçekleştirilecek olan Arap Ligi Dışişleri Bakanlar Konseyi açılışında tüm katılımcılara hitap etme imkanım olacak. Bir diğer konuşmamı da seçkin davetlilerin hazır bulunacağı Kahire Opera binasında yapacağım. Mısır ziyaretinin ardından heyetimle birlikte 14 Eylül‘de Tunus‘a geçeceğim. Tunus, öncü bir ülke. Hükümetimiz 14 Ocak devrimini ilk destekleyen ülkelerden biri oldu. Tunus‘a yapacağımız bu ziyaret, demokratik değişim ve dönüşüm sürecine ekonomik kalkınmasına yardım anlamı taşıyor. Oradan da Libya‘ya geçeceğim. Orada da Libyalı kardeşlerimizin tarihi bir aşamaya geldikleri dönemde gitmekten de büyük bir memnuniyet duyuyorum. Libya Ulusal Geçiş Konseyi’nin Başkanı Mustafa Abdulcelili başta olmak üzere geçiş konseyi yetkilileri ile görüşeceğim. Libya‘daki siyasi dönüşüm, kurumsal yeniden yapılanma ve ekonomik kalkınma sürecine özellikle Türkiye‘nin sağlayabileceği katkıları ele alacağız. Türkiye olarak geçiş konseyine siyasi ve mali destek sağladık. Bu ziyaret vesilesi ile bu desteği arttıracağımız mesajını da vereceğim. Sizlere de çok teşekkür ediyorum.

SORULAR

ZİYARETİNİZ SIRASINDA GAZZE’YE GİDECEK MİSİNİZ?

Şuanda Gazze ile ilgili ziyaretim söz konusu değil. Fakat Gazze ile ilgili ziyaret özlemimin olduğunu da açıkça söylemek isterim. En kısa zamanda da Gazze’yi ziyaret etmenin hasreti içerisindeyim. Bunu ifade edeyim.

Tahrir Meydanı’nın hemen yanı başında Arap Ligi’nde konuşacağım. Ama Tahrir Meydanı’nda şuanda yapılacak bir konuşma tarafımdan takdir edersiniz ki bu oradaki herhangi bir tahrike de neden olabilir. Biz bu görüşmelerimizi konuşmalarımızı tabii ki Mısır‘ın geleceğini sıkıntıya sokmadan ve Mısır‘daki yeni dönüşüm değişim sürecini gerçekten yapacağımız konuşma ile ki bunu bütün televizyonlar verecek. Tüm Mısırlı kardeşlerimizin izleyeceği gibi bunun yanında dünya da bunu takip edecek. Mısır‘ın en seçkin insanlarına bunu yapacağız. Bu yapacağımız ziyaretin bir toparlanma, Mısırın tüm Mısırlıların geleceğine yönelik bir kardeşlik ziyareti olduğunu vurgulamak isterim.

Bugün yaptığımız toplantı sadece Genelkurmay Başkanı ile yapılan bir toplantı değil. Dar çerçeveli güvenlik toplantısı diyebiliriz. Başbakan Yardımcım, İçişleri Bakanım, Milli Savunma Bakanım, Müsteşarım olmak üzere yapılmış bir toplantıdır. Son güvenlik durumunu gözden geçirmek, tabi dün Şemdinli‘deki olayları bir değerlendirme ve bütün bu olaylara yönelik bölücü terör örgütünün attığı, atmakta olduğu olaylar karşısında durumuzu gözden geçirmeye yönelik bir zirve idi. Şunu çok açık net söylemek durumundayım. Şuanda bölücü terör örgütü, çok yanlış uygulamanın içerisinde. Güvenlik güçlerimizin operasyonlarını durdurması temennisini ki bunu hiçbir tabi güçlü bir zemini olamaz.

Sürdüren bu örgüt, kendisi görüldüğü gibi bırakın yaptıkları bu saldırıları şimdi Şemdinli‘deki bir düğün törenine katılmak suretiyle bu düğün töreninden oradaki güvenlik güçlerimize oradan roketatarlarla saldıracak kadar insanlıktan nasibini almamış noktadadır. Ben Hakkarili vatandaşlarımın, kürt kökenli kardeşlerimin terörle arasına mesafe koyacağına inanıyorum. Biz onların anlayacağı dille de konuşmaya devam edeceğiz. Güvenlik güçleri nereye kime operasyon yapılması gerekirse layık olana bu operasyonu yapacaktır çünkü güvenlik güçlerinin görevi budur. Buradan geri adım atmak söz konusu değildir. Bir hukuk devletinin içerisinde herkes hukuka dayalı olarak haklarını kullanacaktır. Bizler de vatandaşımızın hakkını hukukunu korumakla mükellefiz. Milli Birlik Kardeşlik Projemizi de bu çerçevede yürütmenin gayreti içinde olacağız attığımız adım budur.

GAZZE’YE YARDIMLAR SÜRECEK Mİ?

Aslında o programda ben bunu da açıkladım. Gazze olur veya başka yer olur. Mısır da olabilir. Bu tür bir insani yardımı nereye götürürsek götürelim siz uluslararası sularda denizden havadan böyle bir müdahale yetkisine sahip değilsiniz. İsrail böyle bir yanlışı yapmış vahşeti işlemiştir. Şimdi de bu yanlışının bedelini ödemekle karşı karşıyadır. Ülkemdeki Musevi vatandaşlara da sesleniyorum. Türkiye‘nin problemi ne İsrail halkı iledir ne de ülkemdeki Musevi vatandaşlarladır. Türkiye‘nin problemi İsrail yönetimi iledir. Bizden özür dilemedikçe, şehitlerimizin ailelerine tazminat ödemedikçe Gazze’ye yardım yollarını açmadığı sürece bizden normalleşme beklemesin.

BEDELLİ ASKERLİK

CHP’nin bu tür bir talebi seçim meydanlarındaki talebinden öte değildir. Böyle bir şeyi yapabilme iradesi var mı bunların yok. MHP‘nin böyle bir şey yapabilme iradesi var mı yok. Burada irade ortaya koyabilecek olan iktidardır. İktidar, sadece kamuya mesaj vermek için bu adımları atmaz. Bu konunun muhatabı kimdir TSK’dır. Biz TSK ile bu tür çalışmaları seçim öncesi de yaptık, bugün de yapıyoruz olması gerektiği anda bununla ilgili yasa teklifini meclise getirir ve sonra da mecliste müzakere ederiz, ülkemizin hayrına olan adımı atarız. Bizi izlemeye devam edin.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen