Çar. May 1st, 2024

Facebook’un başını çektiği diğer sosyal ağ oluşumlarının gözünden kaçan önemli bir eksikliği yakalayan Google, Circles sayesinde, kullanıcılarınına, arkadaş listeleri üzerinde tercih seçeneği sunmuş ve kimlerle neleri paylaşıp paylaşmayacakları konusunda seçim hakkı sahibi olmalarını sağlamıştı.


Google’ın yeni sosyal ağ projesi Google+’ın kullanıcılar tarafından en beğenilen yönü hiç kuşkusuz Circles yani Çevreler özelliği.

Google+ kullanıcılarının bildiği üzere, çember dahilinde sadece bir tıkla yani gayet basit bir biçimde oluşturabildiğimiz paylaşım dairesi aracılığı ile çevrimiçi irtibatta olduğumuz kişileri kolayca belirleyip, kimlerin çember içinde kalacağına (yani paylaşımlarımızı görebileceğine) karar verebiliyoruz. Yani özetle her paylaşımımızı herkese açmıyoruz.

İşte Google+’ın bu özelliğinden ilham alan Facebook da kısa bir süre içerisinde kendi ‘Çemberini’ oluşturdu. Facebook’un ‘Akıllı Listeler’ ismini verdiği yeni özelliği Google+’ın bize sunduğunu (ve daha fazlasını) vaat ediyor. Bize sunduklarını zaten yukarıda Google+ Circles dahilinde belirttik, ona kıyasla en önemli yeniliği ise Facebook’un bu listeleri otomatik olarak hazırlayacak olması. Aile, iş ortamı ve yakın çevre olmak üzere üç ana başlık altında toplanacak bu otomatik akıllı listeler sayesinde Facebook arkadaş listemizde yer alan aile üyelerimizi, iş arkadaşlarımızı ve 80 kilometrelik alan içerisinde yer alan diğer arkadaşlarımızın otomatik olarak listelenmesine olanak sağlayacak.

Yine yeni özellikle birlikte haber kaynaklarımızı da çok daha etkin biçimde düzenleyip, filtreden geçirebileceğiz. Gerçi bildiğimiz gibi halihazırda da gönderilerini görmek istemediğimiz kişileri kolayca haber listemizden çıkarabiliyoruz ancak yeni sistemde bu işlem çok daha pratik biçimde yapılabilecek. Örneğin en yakın arkadaşlarımızı, yahut belirli alanlarda eklediğimiz grup veya kişileri (misal Edebiyat Kulübü, özlü sözler vb. benzer amaçlı paylaşımlar yapan spesifik gruplar) liste içine alıp haber kirliliğini önleyebileceğiz. Bir diğer önemli yenilik ise aynı paylaşımlarımızda olduğu gibi durum güncellemelerimizi de, oluşturduğumuz listeler doğrultusunda, sadece istediğimiz kişilerle paylaşabilecek olmamız.

Facebook’un ‘akıllı listeleri’ şimdilik test aşamasında. Gerçi Facebook’tan konuyla ilgili gelen resmi bir açıklama yok ancak muhtemelen yakın zaman içerisinde kademeli biçimde genel kullanıma açılır.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen