Çar. May 1st, 2024

Arkeologlar, Aşil’in de mezar stellerine ulaşılan Anadolu’nun en büyük dövüş ve eğitim okulunun bulunduğu Yatağan’daki Stratonikeia Antik Kenti’nde, kanlı savaşların yapıldığı bir arena olabileceği yönünde bulgulara ulaştı


VİDEO İÇİN TIKLAYIN

Dünyanın en büyük mermer kentlerinden biri olan, yaklaşık 200 bin insanın yaşadığı, 20 bin kişilik tiyatrosu ve meclisi bulunan Yatağan’daki Stratonekeia Antik Kenti’nde, gladyatörlerin dövüştüğü bir colosseum (arena) olduğuna dair kanıtlar ortaya çıkmaya başladı.
Truva’nın ünlü kahramanı Achilleus’un (Aşil) da buradaki dövüş okulunda yetiştiği belirtilirken, yetkililer, arenanın bulunması halinde Yatağan’ın dünya çapında bir turizm merkezi olacağını ifade etti.
Araştırmalar sonucunda arenanın bulunabileceği birkaç yer belirlediklerini dile getiren Doç. Dr. Bilal Söğüt, “Stratonikeia’da bulunan ‘Gladyatör Okulu’ dönemin en büyük okullarından biri ve burada çok ünlü gladyatörler yetişmiş. Antik kentin, sahip olduğu bu özelliklerle, dünyadaki ender kentlerden biri konumunda olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Tiyatro sahnesinde dövüşülmez
Söğüt, “Buradaki amfitiyatro, gladyatör dövüşlerine uygun değil. Seyirci ile sahne arasında kot farkı yok ve birbirlerine çok yakın. Ancak bulunan gladyatör iskeletleri, kullanılan eşyalar, mezar stelleri ve dövüş okulunun varlığı, arenanın da olabileceği yönündeki tahminlerimizi güçlendiriyor. Birkaç bölgede arena olabileceğini tahmin ediyor ve kazıları bu yönde ilerletiyoruz” diye konuştu. Anadolu’nun en büyük gladyatör dövüş ve eğitim okulunun bulunduğu bölgede gün ışığına çıkarılacak arenanın turizme katkısının büyük olacağını belirten arkeolog, Akdeniz’deki turizm dengelerinin Türkiye lehine döneceğini kaydetti.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen