Cts. May 4th, 2024

Meclis, 12 Eylül 1980 darbesinde işkence gören kişilerin haklarının aranması için çağrı yaptı. TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Üstün, “Soruşturma sürecinin başlatılması için işkence görenler bize başvursun” dedi.


VİDEO İÇİN TIKLAYIN

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, 12 Eylül askeri darbesinde işkence gören mağdurların haklarını araması için çağrı yaptı. Üstün, “Olayı sadece Kenan Evren ve arkadaşlarıyla sınırlı görmek doğru değil. Biz mağdurların komisyonumuza başvurmasını bekliyoruz” dedi. Üstün, Hürriyet’e şunları söyledi:

İşkenceci belli ama

“Anayasa değişikliği ile 12 Eylül darbesinde görev alanların yargılanmasına ilişkin yol açıldı. Bu süreçte soruşturma başlatıldı. Ama olayı sadece Kenan Evren ve arkadaşlarıyla sınırlı görmek doğru mu? Bu süreçte bire bir işkence gören kişiler var. Bunların kaldıkları yer belli, işkence yapan belli. Onların dava açması gerekmez mi? Biz şimdi mağdurların komisyonumuza başvurmasını istiyoruz. Soruşturma sürecinin başlatılması için 12 Eylül’de işkence gören mağdurlar bizden yardım isteyebilir. Zamanaşımı tartışmaları var ama bütün bunlarla ilgili tartışmalar sürerken, işkence görenlerin haklarını araması gerekir. Yoksa bu şeklen yaptığımız bir düzenleme olarak yaptığımız eleştirilerine maruz kalırız.”
Komisyon, yeni dönemde 2 alt komisyon kurmaya hazırlanıyor. Kadına yönelik şiddet ve askerde kötü muamele konularında dosyalar oluşturulmaya başlandı. Kadına yönelik şiddet konusunda daha önce yapılan çalışmalar, Kadın-Erkek Eşitliği Komisyonun hazırladığı rapor ve bu konudaki şikâyetler dosyaya konuldu. Askerde kötü muamele platformunun üyeleri, komisyonu ziyaret ederek, 2 rapor sundular. Raporlardan biri kötü muamele, biri de disiplin koğuşu cezalarına ilişkin bilgi içeriyor. Komisyona gelen diğer şikâyetlerle birlikte bir dosya da bu konu için oluşturuldu. 1 Ekim’de TBMM’nin açılmasıyla birlikte komisyon toplantı yapacak ve bu 2 dosyayı ilk iş olarak üyelere sunacak. Komisyon karar alırsa, 2 konuda alt komisyon oluşturularak, inceleme başlatılacak. Komisyon önerilerini yasal düzenleme yapılması için ilgili bakanlıklara sunacak.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen