Cum. May 3rd, 2024

PTT’nin yıllarca kullanılan ancak internetin yaygınlaşması ile yok olmaya yüz tutan mektup atma kutuları ve cihet dolapları yenilendi. Yurt genelinde dağıtımı süren kutu ve dolaplar, nüfusun yoğun olduğu bölgelere ve alışveriş merkezlerine yerleştirilecek.


VİDEO İÇİN TIKLAYIN

Nüfusun yoğun olduğu mahallelere, postanelere uzak olan bölgelere, üniversite yerleşkelerine konulan, mektup atma kutuları ile cihet dolapları (postacıların ara istasyon olarak kullandıkları mektup da atılan dolaplar), internetin yaygınlaşması ve haberleşme amaçlı gönderilerin azalmasıyla işlevini yitirdi.

Haftanın belirli gün ve saatlerinde açılan mektup atma dolapları ve cihet dolaplarından artık gönderi çıkmaması üzerine, bazıları PTT tarafından kaldırıldı, bazıları da vatandaşlar tarafından tahrip edildi. Artık nostalji haline gelen sarı renkli, yurtiçi ve yurtdışı gönderiler için iki ayrı bölmesi bulunan mektup atma kutuları ve cihet dolapları, şimdilerde modern yüzüyle yeniden halkın karşısına çıkmaya hazırlanıyor.

PTT tarafından modernize edilerek hazırlanan örnekler 2008 yılında internet üzerinden halkın oyuna sunulmuş ve 32 bin 739 kişinin katıldığı ankette en çok oyu olan mektup atma kutusu ve cihet dolabının üretilmesi kararlaştırılmıştı. Bu çerçevede yapımı tamamlanan modern kutu ve dolapların PTT il müdürlüklerine dağıtımlarına bir süre önce başlandı. PTT Başmüdürü İhsan Afşin, Kayseri‘ye 16 mektup atma kutusu ile 14 cihet dolabı gönderildiğini söyledi.

Bunların konulacağı yerlerin tespit edilmesi amacıyla belediyelerle görüşmelerinin sürdüğünü ifade eden Afşin, şunları kaydetti:

"Gelişen teknolojiyle birlikte gönderiler kimlik değiştirdi. Haberleşme amaçlı gönderi sayısı azaldı ama ticari amaçlı gönderi ve resmi belge gönderimi sayısı arttı. haberleşme amaçlı gönderi sayısı düşünce bizim mektup atma kutularımız da işlevini yitirmişti. Zaman içinde de bunları ya kaldırdık ya da tahrip edildiği için yok oldu. Ancak, bunları genel müdürlüğümüz yeniden tasarladı ve halkın oylarıyla en çok beğenilen mektup atma kutusu ile cihet dolabı yeniden üretildi. Sarı ve mavi rengin hakim olduğu, modern, kent kimliğine yakışır nitelikteki bu kutu ve dolapları yine şehrin çeşitli yerlerine koyacağız ve halkın eskisi gibi kullanımını teşvik edeceğiz."

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen