Çar. May 8th, 2024

Rusya Ekonomi Bakan Yardımcısı Andrey Klepaç ithalatın önümüzdeki iki yıl içinde artmaya devam etmesi durumunda cari açık dengesinin negatife döneceğini söyledi.


Nakit çıkışın sürdüğüne değinen Klepaç’a göre yüzde 10 değerli olan rublede sert düşüş olacak. Merkez Bankası’nın yumuşak bir devalüasyon beklediğini kaydeden Klepaç, "Bunu iki kez denedik. Bir kez daha deneyebilirsiniz. Sonuç hep aynı. Ben yumuşak bir devalüasyon hiç görmedim" dedi.

"Yerli üretim ve ithalat arasında fark büyüyor. Uzun vadede risk oluşturuyor. Önümüzdeki iki yıl içinde negatif bir cari açık görebiliriz" uyarısı yapan Rus bakan yardımcısı, rublenin en azından yüzde 10 değerli olduğunu kaydetti. Rublede sert devalüasyon bekleyen Klepaç, 2011’de nakit çıkışın da 35-40 milyar dolar seviyesine çıkacağını öngördü.

Aralık ayında yapılacak parlamento seçimleri ve Mart 2012 devlet başkanlığı seçimlerindeki belirsizlik nedeni ile nakit çıkışının yıl sonuna kadar devam etmesi bekleniyor.

14 kapek değerlenen dolar 30,50 rubleden işlem görürken, 52 kapek artan avro da 41,87 rubleye çıktı. ABD ekonomisinde yaşanan durgunluk ve petrol ürünlerine talebin azalması fiyatların düşmesine neden oluyor.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen