Cts. May 4th, 2024

Enerji ithalinin önüne geçmek için büyük önem taşıyan yenilenebilir enerji için KOBİ’lerden büyük bir atılım geldi.


Yerli üretimini her alanda artırma çalışmaları yürüten Türkiye, ithal ettiği rüzgar türbinlerinin de yüzde 100 yerlisini üretmeyi başardı. Yerli üretimle birlikte konutlar ithal ürünlere göre daha az maaliyetle kendi enerji üretim tesislerini kurabilecek.

Türkiye’nin cari açığının en büyük sebebi olan enerji ithalinin önüne geçmek için büyük önem taşıyan yenilenebilir enerji için KOBİ’lerden büyük bir atılım geldi. SoyutWind adlı Türk firması, Türkiye‘nin ithal ettiği büyük kapasiteli rüzgar türbinlerinin yanı sıra, konutlarda ve sitelerde elektrik üretimini sağlayacak özerk türbin sistemlerinin yerli üretimini yapmayı başardı. Bu sistemle birlikte konut ve siteler kendi elektriklerini üreterek enerjide yüzde 20 ile 50 arasında tasarruf elde edebilecek.

Ankara’da bulunan tesislerinde 500 KW’lık türbinler imal edebilen firma, Türkiye‘nin bu alanda yaptığı yüksek maaliyetli ithalatında önüne geçmiş olacak. Rüzgar türbininden enerji üretebilmek için gerekli olan rüzgâr türbini, makine dairesi, nacel, kule ve kanat imalatı gibi tüm parçalarının üretilebildiği tesiste yılda 1,5 MW’lık 90 türbin üretilebilecek.

Son yıllarda yapılan yasal düzenlemeler sayesinde konutların kendi enerjilerini de üretebilmeleriyle birlikte enerjide yüzde 50’ye varan tasarruf sağlanabilecek. Buna göre 200 konutun ihtiyacını karşılamak için 800 bin dolar maliyetle kurulacak 500 kW’lık bir türbin dört yıl içinde kendini amorti edebilecek.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen