Cum. May 3rd, 2024

İstanbul’da 12 farklı lise türünde çarpıcı sonuç: Liselilerin ÖSS dışında bir gelecek tasavvuru yok. Ailelerin neredeyse tek beklentisi: Ders çalış…


Türkiye’de sayısı 14 milyonu bulan 11-18 yaş arası gençlerle ilgili projeler yürüten Genç Hayat Vakfı, ‘İstanbul Liseli Profili’ni çıkardı. Fen lisesinden meslek lisesine, imam hatiplerden düz liseye kadar, kentin her türlü bölgesinde, 21 lisede, 12 farklı lise türünde eğitim gören 2 bin 100 öğrenciye uygulanan 80 soruluk ankete ortaya çıkan sonuçlar düşündürücü.

Araştırmaya göre liseliler yalnızca üniversite sınavına hazırlanmaya odaklı. Birçoğunun eğer sınavı kazanamazsa geleceğe dair ne yapacağına ilişkin bir fikri bulunmuyor. Liselilerin yaklaşık yüzde 60’ı mevcut eğitim sisteminin bağımsız bir kişilik geliştirmeye engel olduğunu düşünüyor. Öğrencilerin büyük bölümü okul yönetiminin sorunlarını dinleyerek çözüm bulduğuna da inanmıyor.

En çarpıcı sonuçlardan biri de, gençlerin yüzde 55.9’unun şiddetin gençler arasında yaygın bir davranış biçimi olduğunu belirtmesi.
Genç Hayat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Beyza Zapsu “Türkiye’de liseli gençlerle ilgili şimdiye dek oluşturulmuş bir profil yok. Liseliler kim sorusuna bir yanıt bulmaya çalıştık. Öğrencilerin yanıtlarına baktığımızda, eğitim sisteminin çocukları yalnızca ölüm kalım meselesi haline gelen üniversite sınavına hazırladığı gerçeğini bir kez daha görüyoruz” dedi.

DERS ÇALIŞSIN YETER!

Ailelerin çocuklarından beklentisi ise öğrencinin ders çalışması, odasını toplaması ve ev işlerine yardımcı olması. Aileler çocuklarından özerk bir birey olması, sanat, kültürel faaliyetler ve sporla ilgilenmesi gibi isteklerde bulunmuyor.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen