Çar. May 1st, 2024

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve 3 bakan, Van’da yaptığı ortak basın toplantısında depremle ilgili değerlendirmede bulundu. Atalay, deprem bölgesine öncelikli gönderilmesi gereken yardımları da sıraladı.


Van depreminin yaraları hızla sarılıyor. Tüm Türkiye’den ve yurt dışından gelen yardımlar, aksaklıklara rağmen ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmaya devam ediyor. Dün Van’da basın toplantısı yapan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar depremin acı bilançosunun yanı sıra, yapılan çalışmalar hakkında da detaylı bilgi verdi.

‘Yağmur gibi yardım’

Beşir Atalay, Türkiye’nin bütün birimlerinin Van’a getirildiğini ve çok iyi bir organizasyonla ilk şokun atlatıldığını söyledi. “Yağmur gibi” yardım geldiğini ifade eden Atalay, şu bilgileri verdi: “Bunların organizasyonuyla ilgili ekip sayısı artırıldı. Bunların hepsinin tereddütsüz bütün vatandaşlarımıza adalet içinde ulaştırılması temel hedefimizdir. Özellikle battaniye, ısıtıcı, giyecek ve çocuk giyimine ihtiyaç var. Çeşitli yaşlara göre çocuk giyimi gönderilirse bundan memnun oluruz. Lütfen yeni giysi gönderiniz ve bunlar Van depreminin simge yardımları olsun. Vatandaşlarımızdan bu ricamız var. Kışlık kazak, kaban, mont, bot gibi giyeceklere ihtiyacımız var.”

231 kişi kurtarıldı

Depremde 90 çok katlı binanın yıkıldığını, 231 kişinin bu binalardan canlı olarak çıkarıldığını, kurtarma çalışmalarının da sadece Erciş İlçesi’nde 4 binada devam ettiğini anlatan Başbakan Yardımcısı Atalay şöyle konuştu:

35 bin çadır dağıtıldı

“Bundan sonra enkaz kaldırma çalışmalarına başlayacağız Dışarıdan çok sayıda yardım aldık. Bir miktar izdiham olmuştur. 35 bin 257 çadır dağıtıldı. Arama ve kurtarmada hiç bir aksama yaşanmadı. Şu anda Van merkezde 61, köylerde 66, Erciş İlçesi’nde ise 455 olmak üzere toplam 582 vatandaşımız hayatını kaybetti. Hastanelerde tedavi gören yaralı sayımız ise 832’dir. Erciş ve Van’da 2 gıda lojistik merkezi kuruldu. Yağmur gibi yardım geliyor. Bizim istediğimiz, çocuk giyimi ve bu giyeceklerin yeni olmasıdır.”

Kalıcı konutlar Eylül 2012’de

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar da ön hasar çalışmalarının yüzde 95 seviyesinde tamamlandığını söyledi. Yıkılan evlere yaklaşılmaması gerektiğine dikkat çeken Bakan Bayraktar, hasar tespitinin 3.5 ay içerisinde tamamlanacağını belirtti.: “Büyük bir deprem Van’a en az 150 kilometre uzaklıktaki çap içerisinde olabilir. Bu yüzden bir risk olmadığını bilimsel olarak söyleyebiliriz. Kalıcı konutlar için de ihale süreci başladı. 2012 Eylül sonunda da depremzedelere kalıcı konutları teslim edeceğiz.”

Demirören’den Van’a tüp katalitik soba ve lamba

Deprem bölgesinde en büyük sorun ısınma. Hava sıcaklığı özellikle geceleri eksi değerlere düşüyor. Yoğun kar yağışının beklendiği Van’da en büyük ihtiyaç ısıtıcı. Önce Gölcük ve Elazığı depremlerine de yardımda bulunan Demirören Şirketler Grubu da bölgeye “en çok ihtiyaç duyulanlar listesi”nde bulunan tüp, radyan/katalitik soba, lux lamba yolladı. Van’a ilk olarak 2 bin tüp, 2 bin radyan katalitik soba, 2 bin lux lamba ve bunların kullanılabilmesi icin yüzlerce metre bağlantı hortumu ile kelepçe gönderen Demirören Şirketler Grubu, önümüzdeki birkaç gün içinde de 3 bin tüp daha sevk edecek.

Demirören, daha önce Gölcük ve Elazığ depremlerinde de yardımda bulunmuştu.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen