Cum. May 3rd, 2024

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, ilköğretim 4., 5., 6., 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin yabancı dil dersinde bu yıl seçebileceği Arapça ders öğretim programını hazırladı.


VİDEO İÇİN TIKLAYIN

Şu anda Türkiye‘deki okullarda İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Rusça ve Çince dillerinde eğitim verildiğini belirten Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Merdan Tufan, bu dillere Arapça’nın da eklendiğini söyledi.

İlköğretim 4, 5, 6, 7 ve 8. sınıflar için ders programının tamamlanıp yayınlandığını bildiren Tufan, ders kitaplarının da Haziran’da biteceğini kaydetti.

Tufan, Arapça ders programında Atatürk ile ilgili konuların yer almadığı yönünde bazı eleştirilerin geldiğini, ancak bunların yanlış olduğunu, programın içeriğinde dil anlatılırken Atatürk ile ilgili konuların da yer aldığını ifade etti. Bu dersin ortaöğretim 9, 10, 11 ve 12. sınıflarda da okutulacağını belirten Tufan, ortaöğretimin programı üzerinde henüz çalışıldığını söyledi.

Arapça dersinde Atatürk de var

MİLLî Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, ilköğretim 4. 5., 6., 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin yabancı dil dersinde bu yıl seçebileceği Arapça ders öğretim programını hazırladı.

Arapça denince akıla sadece Arap alfabesinin geldiğini belirten Konuya ilişkin açıklama yapan Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Merdan Tufan, ‘’Arapça neticede bir dil, sadece alfabe demek değil. Çocuklara sadece alfabe öğretiliyor, gibi düşünmemek lâzım’’ dedi.

Günlük iletişimin gerektirdiği basit konuşmaların öğretileceğini anlatan Tufan, programda Atatürk ile ilgili konuların yer almadığı yönünde bazı eleştirilerin geldiğini, ancak bunların yanlış olduğunu, programın içeriğinde dili anlatırken Atatürk ile ilgili konuların da yer aldığını söyledi.

Merdan Tufan, Türkiye’de okutulacak yabancı dillerin Bakanlar Kurulu kararı ile belirlendiğini söyledi. Şu anda Türkiye’deki okullarda İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Rusça ve Çince dillerinde eğitim verildiğini anımsatan Tufan, bu dillere Arapça’nın da eklendiğini belirtti. Bu kararın Bakanlar Kurulu’nca geçen yıl alındığını hatırlatan Tufan, ‘’Geçen yıl bu karar alındığında eğitim öğretim başlamış olduğu için okullarımızda okutulma şansı pek yoktu. Biz o tarihte bu dersin komisyonlarını kurduk. Ders programının hazırlanmasına başladık’’ diye konuştu. Program hazırlamanın zaman aldığını ifade eden Tufan, ilköğretim 4., 5., 6., 7. ve 8. sınıflar için Arapça ders programının tamamlanarak yayınlandığını bildirdi. Tufan, ‘’Bu sene ilköğretimde eğer Arapça dersini seçen varsa, bu programa göre Arapça’yı dil olarak alıp okuyabilir’’ dedi.

Bu sınıflar için Arapça ders kitabı çalışmalarının başladığını belirten Tufan, Haziran ayı sonuna kadar ders kitabı bitecek. Önümüzdeki öğretim yılı ders kitabı da olacak’’ diye konuştu. Arapça dersinin zorunlu yabancı dil dersi ile seçmeli ders için ayrı ayrı seçilebileceğini ifade eden Tufan, bu yıl öğrencilerin bu dersi seçebileceğini, dersin programı hazırlandığı için ders kitabı olmadan da bu dersin okutulabileceğini kaydetti. Tufan, öğretmenlerin belirledikleri kaynaklardan yararlanarak bu dersi verebileceklerini belirterek, bir ders için asıl unsurun program olduğunu ifade etti. İlköğretim 4. ve 5. sınıflarda 3 saat; 6., 7. ve 8. sınıflarda ise 4 saat yabancı dil dersi verildiğini söyleyen Tufan, bu dersin zorunlu olduğunu kaydetti.

Ders programının Gazi Üniversitesi öğretim üyelerince ve alanında uzman öğretmenlerce hazırlandığını belirten Tufan, dünyada İngilizce’nin 1 milyar 800 milyon, Çince’nin 1 milyar 300 milyon, İspanyolca’nın 620 milyon, Fransızca’nın 500 milyon ve Arapça’nın da 350 milyon kişi tarafından konuşulduğu bilgisini aktardı.

Ortaöğretimde de okutulacak

Bu dersin sadece ilköğretimde değil, ortaöğretim 9., 10., 11. ve 12. sınıflarda da okutulacağını belirten Tufan, ortaöğretimin programı üzerinde henüz çalışıldığını söyledi. Tufan, şunları kaydetti: ‘’Bu sene liselerde de öğrenciler isterlerse alabilirler bu dersi. Programı kendileri belirleyerek okutabilirler. Çünkü bizim imam hatip liselerimizde öteden beri mesleki Arapça adı altında Arapça dersi var. Bu dersi okutan öğretmenlerimiz de var. İngilizce, Almanca öğretmeni gibi, Arapça öğretmeni yetiştiren bölümler var. Bu yeni programa göre günlük hayatta lazım olacak şekilde Arapça öğretilecek. Ancak bu öğretmenlerimiz her ikisini de okutabilirler.’’

“Arz talep dengesini almak lazım’’

Bu dilin neden kabul edildiği konusuna da değinen Tufan, dünyada 26 ülkede 350 milyon kişinin Arapça konuştuğunu, Birleşmiş Milletler’in dünyada en çok konuşulan 6 dilden birisinin Arapça olduğunu belirlediği bilgisini verdi. Tufan, ‘’Bizim çevremizdeki komşularımızdan neredeyse yarısı Arapça konuşan devletlerden oluşuyor. Bunlarla bizim ticari, turistik ilişkilerimiz var. Burada arz talep dengesini de dikkate almak lazım. Arapça da bu amaçla seçildi. Belki başlangıçta tam anlaşılamadı ama gereken yerlerde bunu öğrencilerimiz seçebilirler’’ diye konuştu. Yabancı dil programlarını bu sene yenilediklerini anımsatan Tufan, Avrupa dil eğitiminde esas alınan A1,A2, B1, B2, C1 ve C2 düzeyleri bulunduğunu, dili öğrencinin seviyesine göre öğretmeyi amaçladıklarını belirtti.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen