Per. May 2nd, 2024

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Trichet, ekonominin “yoğun aşağı risklerle” karşı karşıya olduğunu söyledİ.


Görev süresinin sonuna yaklaşan Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Jean-Claude Trichet, bugün politika fazinin değiştirilmeyerek yüzde 1.5’te bırakıldığı toplantının ardından düzenlediği son basın toplantısında, Euro Bölgesi ekonomisinin "yoğunlaşmış aşağı yönlü risklerle" karşı karşıya olduğunu söyledi., Trichet, "Finans piyasalarında devam etmekte olan gerilim ve finansman koşulları üzerindeki istenmeyen etkiler, muhtemelen Euro Bölgesi’nde ekonomik büyümenin hızını yılın ikinci yarısında olumsuz etkileyecek" dedi.

Trichet, AMB’nin ilave uzun vadeli likidite sağlayacağını ve teminatlı tahvil alımına da yeniden başlanacağını kaydetti.

Avrupa Merkez Bankası Ekim ayında bankalara 12 ay vadeli kredi, Aralık ayında ise 13 ay vadeli kredi sağlayacak. Her iki işlem de sabit faizle gerçekleştirilecek. AMB ayrıca, Kasım ayında 40 milyar euro tutarında teminatlı tahvil alımına başlayacak.

Trichet, Avrupa Merkez Bankası’nın en azından Temmuz 2012’ye kadar, düzenli refinansman operasyonları yoluyla, bankalara istedikleri kadar fon sağlamaya devam edeceğini de sözlerine ekledi. Trichet’nin sekiz yıllık görev süresi 31 Ekim’de sona erecek ve yerine İtalya‘dan Mario Draghi gelecek.

Trichet, bankaların devlet desteğinin tüm avantajlarından yararlanması gerektiğini söyledi. Trichet, "Gerektiği durumlarda, bankalar hükümetlerin destek tedbirlerinin tüm avantajlarından yararlanmalı. Bu tedbirler, tamamen işlevsel yapılmalı ve bunların arasında, gelecekte, Avrupa Finansal İsitkrar İmkanını’nın bankaların yeniden sermayelendirilmesi için hükümetlere kredi vermesi de yer almalı" yorumunda bulundu.

Trichet, Avrupa Merkez Bankası’nın Avrupa’nın kurtarma fonlarına kaldıraçlık yapmasının uygun olmadığını söyledi. Trichet, "Hükümetlerin, Avrupa Finansal İstikrar İmkanına’na kaldıraç sağlama kapasiteleri var" şeklinde görüş bildirdi.

TRICHET KONUŞTU, EURO DÜŞTÜ

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Trichet’nin, ekonominin "yoğun aşağı yönlü risk"le karşı karşıya olduğunu söylemesinin ardından euro değer kaybetti.

Yen karşısında yüzde 0.6 değer kaybederek 101.89’dan işlem gören euro, 4 Ekim’de de 100.76 seviyesiyle Haziran 2001’den bu yana en düşük seviyesine işaret etmişti. Euro, dolar karşısında da yüzde 0.6 düştü ve 1.3264 düzeyine geri çekilde. Euro, 4 Ekim’de dolar karşısında 1.3146 seviyesinden 13 Ocak’tan bu yana en düşük seviyesini kaydetmişti. Yen, dolar karşısında çok fazla değişiklik kaydetmedi ve 76.80’den işlem gördü.

Sterlin/Dolar paritesi yüzde 1 kayıpla 1.5301 seviyesine, Sterlin/Euro paritesi ise yüzde 0.5 düşüşke 86.75 pens seviyesine geriledi.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen