Cts. May 4th, 2024

Toronto’daki son yılların en kalabalık protesto eylemlerinden biri olan Occupy Toronto, kapatılan ana yollar nedeniyle trafiği felç etti.


Occupy Wall Street (Wall Street İşgali) adı ile ilk kez 17 Eylül‘de Wall Street’te başlayan kapitalizm karşıtı eylemlerin bir benzeri, Kanada‘nın Toronto kentinde yapıldı.

Toronto şehir merkezinin en işlek caddelerinden King ve Bay’in köşesinde sabah saatlerinden itibaren toplanan binlerce eylemci, taşıdıkları pankartlar ve attıkları sloganlar ile küresel ekonomiye yön verenleri protesto ettiler. Eyleme Kanada İşçi Sendikaları, Kanada Komünist Partisi, Kanada Sosyalist Partisi, emekliler, öğrenciler ve çoğunluk olarak da işsizler katıldı. Her grubun kendi sorunlarını dile getirdiği eylemde Toronto polisi geniş güvenlik önlemleri aldı. Eylemin yapıldığı bölgede onlarca resmi ve sivil polis görev yaparken, üç polis helikopteri de bölgeyi havadan kontrol etti.

Eylemciler, öğle saatlerine doğru King Caddesi’nden yürüyüşe geçtiler. Bay Caddesi’nden yürüyerek Stç James Park‘a gelen yaklaşık 3 bin kişi, burada da slogan atmaya devam ettiler. Göstericilerden bazılarının, geceyi de parkta geçirmek üzere çadır kurdukları gözlendi.

Öte yandan, 15 Ekim tarihini hareketin dünya geneline yayıldığı resmi tarih olarak kabul eden eylem organizatörleri, bugün Toronto’nun yanı sıra Kanada‘nın Montreal, Halifax, Vancouver, Edmonton, Calgary, St. John’s, Windsor, Ottawa, Moncton, Kelowna, Kamloops, Charlottetown ve Saint John şehirlerinde de protestolar düzenlediler. Eylemcilerin bugün, dünyanın birçok şehrinde de gösteri yaptıkları bildiriliyor.

Toronto’daki eylemin ne kadar süreceği ise bilinmiyor.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen