Per. May 2nd, 2024

Alkollü sürücüye ceza vermek artık daha kolay MUĞLA Milas 1. Sulh Ceza Mahkemesi, 121 promil alkollü çıkan bir sürücüye, ‘sanığın alkollü araç kullanmasına rağmen trafik güvenliğini tehlikeye düşürdüğü konusunda delil olmadığını’ belirterek, 2 yıl hapis istemini beraat ile karara bağladı.


VİDEO İÇİN TIKLAYIN

Savcılık ise kararı temyiz ederek Yargıtay’a taşıdı. Yargıtay 12. Ceza Dairesi de çok tartışılacak bir karara imza attı. TCK’nın 179/3. maddesindeki suçun “soyut tehlike suçu olduğu” ifadesini vurgulayan Yargıtay, Adli Tıp’ın 100 promil ve üzerindeki alkol miktarının güvenli sürüş yeteneğini ortadan kaldırdığı yönündeki raporuna vurgu yaptı. 121 promil alkollü sürücüye ise 2 yıla kadar hapis cezası verilmesi gerektiğine hükmederek, dosyayı geri gönderdi. Yargıtay’ın bu kararı hukukçuları ikiye böldü. İşte konunun uzmanlarından tartışılan karara dair değerlendirmeler:

‘Yargıtay’a katılmıyorum’

Ceza hukuku uzmanı Doç Dr. Yılmaz Yazıcıoğlu: “Yargıtay’ın kararına katılmıyorum. Hapis cezasının verilmesi için sürücünün trafik güvenliğini tehlikeye atacak somut bir suçu olmalı. Yüksek derecede alkol almış olmak trafik güvenliğini tehliyeye atmaz. Sürücü alkollü olarak hız yapıyorsa, hatalı sollama yapıyorsa, alkolün vermiş olduğu etkiler neticesinde trafik güvenliğini tehlikeye atıyorsa bizzat alkol aldığı için hapis cezası verilir. Tıpkı ehliyetsiz sürücü gibi. O da trafik güvenliği açısından risk oluşturur. Ancak yakalandığında hapis cezası verilmez.”

‘Tereddütler kalkacak’

Avukat Mahmut Ceran: “Uygulamada değişen bir şey yok. Sadece bu tarz davalarda mahkemelerin tereddütleri ortadan kalkmış olacak. Çünkü kanunda 100 promille ilgili cezai bir uygulama yok. Sadece sınır olan 50 promille ilgili var. Yargıtay’ın bozma kararı sayesinde hakimlerin karar vermesi daha kolay olacak. Artık sürücüler 100 promilin üstünde araba kullanıyorlarsa hapis cezasıyla yargılanabilecekler.”

‘Sürücü her şeyi göze alır’

Ceza avukatı Ali Çelik: “Adli Tıp’ın raporu çok doğruyu söylemektedir. Sürücü o promilde trafiğe çıktığı takdirde her şeyi göze almış demektir. 50 promil üstüne ceza kesiliyor ve araç bağlanabiliyor. Çünkü sürücünün o şekilde devam etmesi ortaya “olası kast” denen kavramı çıkartır. Onun da karşılığı 25 yıl hapistir. Burada soyut tehlike vardır. Vuku bulmuş bir tehlike değildir. Ancak o derece alkollü bir insan trafiğe çıktıysa bunu öngörebilmesi lazım. Öngörebildiği halde çıkıyorsa zaten cinayet bile işleyebilir.”

‘Para cezası az’

İleri sürüş teknikleri uzmanı Demir Bükey: “Gelişmiş ülkelerde 100 promil sınırını aşan sürücülere soyut da dahi olsa tehlike oluşturmuş olabilecekleri göz önüne alınarak sıfır tolerans tanınır. Para cezaları Türkiye’den daha yüksektir. Bu cezalar 1000 dolardan başlar. Bu ceza ilk yakalanmada 590 TL Türkiye’de.”

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen