Per. May 2nd, 2024

AK Parti grup toplantısında yaptığı konuşmada Suriye’ye sert sözlerle yüklenen Başbakan Erdoğan’ın sözleri dünya basınında geniş yankı buldu.


İngiliz Guardian gazetesi birinci sayfasında verdiği haberde Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad’a dün sarfettiği öfkeli sözlere yer verdi.

Suriye lideri ”kanla besleniyor”, diye yazan Guardian, Başbakan Erdoğan’ın dünkü şu sözlerine atıfta bulundu.

Erdoğan, ”Mazlumun kanı üzerine, gelecek inşa edilmez. Aksi takdirde tarih bu tür liderleri kanla beslenen liderler olarak anar. Esad, sen de şu anda, o sayfayı açmaya doğru gidiyorsun.” demişti.

Guardian, insan hakları savunucularının verdiği bilgilere göre, pazartesi günü Suriye‘deki çatışmalarda 70 kişinin öldüğünü ve haftasonu Arap Birliği’nin Suriye‘nin üyeliğini askıya almasından bu yana ölenlerin toplam bilançosunun 140’a ulaştığını bildiriyor.

Başbakan Erdoğan’ın Suriye liderine ”ucu uçurum olan yoldan bir an evvel dönmesi” için çağrıda bulunduğunu yazan Guardian, Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül‘ün de ”Suriye maalesef çıkmaz bir sokağa girdi.” uyarısına yer veriyor.

Guardian ayrıca, Türkiye ile Suriye arasındaki ortak petrol arama çalışmalarının da Ankara tarafından durdurulduğunun altını çiziyor.

TÜRKİYE ESKİ MÜTTEFİKİNİ UYARDI
İngiliz Daily Telegraph gazetesi de manşetlerinden birinde, Başbakan Erdoğan’ın Suriye hükümetine dün yaptığı çıkışa yer verdi.

”Türkiye eski müttefikini uyardı:” diye yazan gazete, ”Esad, bıçak sırtında” olduğunu belirtti.

Erdoğan, dünkü konuşmasında, ”Suriye yönetimi, bıçak sırtı gibi ince ve tehlikeli bir çizgi üzerindedir.” demişti.

Ortak petrol arama projesinin rafa kaldırılmasının yanısıra Türkiye‘nin Suriye‘yi ihraç ettiği elektriği durdurmakla da tehdit ettiğini yazan Telegraph, Ankara‘nın kısa bir süre içinde Suriye‘yi eleştiren çevrelerde en ön sıraya yerleştiğini belirtti.

Gazete, ilk kez üst düzey bir Türk yetkilinin basına açıkça sınırın Suriye tarafında mülteciler için bir tampon bölge oluşturma olasılığını gündeme getirmiş olmasına da dikkat çekti.

TAMPON BÖLGE TARTIŞMASI
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül‘ün danışmanı Erşad Hürmüzlü’nün ortaya attığı olasılık, Telegraph’ın ifadesiyle, ”Doğrudan askeri müdahale anlamını taşıyor” denildi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu‘nun Arap Birliği toplantısına katılmak için Fas’a hareket ettiğini bildiren Daily Telegraph, Davutoğlu’nun ”Suriye halkına zarar vermeyecek yaptırımlar uygulanması” çağrısına yer veriyor.

Gazete, Türkiye‘nin şu ana kadar açıkladığı önlemlerin Suriye hükümeti üzerinde kısa vadede etkin bir sonuç vermektense, sembolik önemi açısından dikkate değer olduğunu belirtiyor. Telegraph, Suriye‘nin tükettiğinden daha çok elektrik üreten bir ülke olduğunun altını çizmiş.

Aynı haberi dış haber sayfalarında işleyen Times gazetesi de, elektriği kesme tehdidinin sembolik olduğu görüşünde. Times, Türkiye‘den gelen elektriğin zaten Suriye‘nin ihtiyacının sadece yüzde 6,7’sini karşıladığını belirtiyor.

SURİYE’YE BASKININ BAŞINI ÇEKİYOR
Konuyla ilgili bir yorum yazısına da yer veren Daily Telegraph, ”Yakın zamana değin komşularıyla sıfır sorun politikası vaadeden Türkiye‘nin şu an Suriye‘ye karşı uluslararası baskıların başını çekiyor olacağını kimse tahmin edemezdi. Ama doğrusu, Arap Birliği’nin kendi üyelerinden birisine, Libya‘ya karşı askeri müdahaleyi destekleyeceğini de yakın zamana değin hiç kimse tahayyül edemezdi. Şu an ise, herşey mümkün.” denildi.

TÜRKİYE SURİYE‘YE ELEKTRİĞİ KESİYOR
Alman Der Spiegel dergisi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘ın Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’a karşı sert çıkışına yer verdi. Dergi, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu‘nun "Esad son şansını iyi kullanamadı" açıklamasını hatırlatarak, Türkiye‘nin Suriye‘yi elektrik vermemekle tehdit ettiğini belirtti. Dergideki haberde ayrıca Arap Birliği’nin Suriye‘de iktidar değişikliği için muhalifler görüştüğünü savundu.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen