Çar. May 1st, 2024

HAS Parti Genel Başkanı Kurtulmuş: ”Dersim gibi önemli bir dosyayı açtıysanız burada sonuna kadar gitmek bütün Türkiye siyasetinin boynunun borcudur”


HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, Dersim konusunda sonuna kadar gidilmesinin Türkiye siyasetinin boynunun borcu olduğunu bildirdi.

Kurtulmuş, parti genel merkezinde düzenlenen bölge toplantısında, Dersim tartışmalarının doğru yerden ve doğru şekilde başladığını belirtti.

Tartışmadan sonuç almanın önemine değinen Kurtulmuş, ”Türkiye’de iktidar ve muhalefetin temel özellikleri her konudan kavga çıkartıp, en önemli konuları bile bir müddet tartışıp çöp tenekesine atmaktır” diye konuştu.

Söz konusu tartışmada CHP‘nin statükocu bir anlayış içinde olmasını anlaşılamaz olarak değerlendiren Kurtulmuş, iktidar partisinin de bu konuyla ilgili geri adım atmasının muhtemel olduğunu savundu.

Kurtulmuş, ”Dersim gibi önemli bir dosyayı açtıysanız burada sonuna kadar gitmek bütün Türkiye siyasetinin boynunun borcudur” dedi.

Kendi adına yapılan yanlışlardan dolayı dilenecek özrün devleti büyüteceğini, itibarını yükselteceğini vurgulayan Kurtulmuş, şunları kaydetti:

”Devletin özür dilemesi, bir takım partilerin grup başkanlıklarında ya da Meclis gruplarında ya da özel toplantılarındaki özür cümleleri ile geçiştirilemez. Başbakanın ‘Özür diledim’ demesi doğrudur, ama eksik ve yöntem olarak hatalıdır. Almanya‘da neo-nazilerin saldırılarıyla ilgili Alman parlamentosunda resmi bir özür dilendi. Bu parlamentoda olmalıdır, parlamentodaki özürler resmi bir şekilde gerçekleştirilmelidir.”

Parti olarak bir eylem planı hazırladıklarını ifade eden Kurtulmuş, şöyle devam etti:

”Başta Dersim olmak üzere Türkiye‘nin bir dönemki bütün karanlık işlerinin araştırılması için yetkilendirilmiş bir Meclis araştırma komisyonu kurulmalıdır. Herkes elinde ne bilgi, belge varsa bunlarla Meclis araştırma komisyonuna gelip burada resmi kayıt altına alınması sağlanmalıdır. Devlet gücünü kullanarak cinayet işleyenler, bir takım kirli işlere bulaşanların bir daha bunları yapmaması için bunlar Türk Ceza Kanunu’na ağırlaştırılmış suçlar olarak getirilmeli, bununla ilgili özel bir ceza maddesi Meclisten süratle yasalaşmalıdır.

İstiklal Mahkemeleri kayıtlarının tamamının araştırmacılara açılması sağlanmalıdır. Ayrıca darbelerin tamamının aydınlatılması Türkiye‘nin geleceği için zorunluluktur. Türkiye‘deki bütün faili meçhuller, idamlar, haksız yere öldürülenler, kayıplar, işkenceye uğrayanlar, işkencede aklını yitirenler, aklımıza gelen bütün mağdurlardan resmi olarak TBMM’de özür dilenmeli ve Meclis haksız yere idam edilenlerin önemli bir kısmına iade-i itibarı sağlamalıdır.”

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen