Per. May 2nd, 2024

Rusya’nın başkenti Moskova’da Devrim Meydanı ve Bolotnaya Meydanı’nda toplanan yaklaşık 40 bin kişi 4 Aralık’ta yapılan seçim sonuçlarına tepki gösterdi.


Rusya Başbakanı Vladimir Putin’in iktidarda olduğu 2000’den bu yana en geniş çaplı gösteri, bir iki olayın dışında sakin geçti. Seçimlerin yenilenmesini talep eden göstericiler, Merkez Seçim Kurulu Başkanı’nın da görevden alınmasını istedi. Rusya’nın en doğu kenti Vladivostok’dan en batısı Kaliningrad’a kadar yaklaşık 40 ayrı kentte düzenlenen gösterilerde Duma seçimleri protesto edildi ve adil seçim çağrısı yapıldı. İnternet ve sosyal iletişim ağları üzerinden organize olan gruplar 24 Aralık tarihini yeni gösteri takvimi olarak belirledi.

Duma seçimlerinde 15 puan birden kaybederek oylarını yüzde 49,3’e çeken Rusya Başbakanı Putin’in liderliğini yaptığı Birleşik Rusya’ya 4 Aralık’ta önemli bir sinyal gönderildiği kaydeden uzmanlar, Rusya’nın her tarafına yayılan gösteriler için de ikinci sinyal tespiti yapıyor. Parti içinde önemli değişimler yapılması planlanırken, Putin 4 Mart 2012 devlet başkanlığı seçimlerinin ardından hükümette ve yerel yönetimlerde de önemli değişikliklere gideceklerini söyledi.

Genelde sessiz ve sorunsuz geçen eylemlerde St. Petersburg, Tomsk, Perm ve daha başka birkaç kentte polis 45 göstericiyi gözaltına aldı. Rusya İnsan Hakları Ombudsmanlığı Rus polisini profesyonel tutumu nedeni ile tebrik etti ve yaşanan sürecin tam bir demokrasi dersi olduğunu açıkladı. Bir kısım aşırılıkçı grupların kısmi eylemleri polis tarafından önlendi. Bazı grupların havai fişekleri göstericilerin arasına attığı görüldü.

Birbirinden çok farklı gruplar ellerinde “Hırsızlar ve soyguncular, oylarımızı çaldı” dövizleri taşıdı, “Putin iktidardan ayrıl!” slogan attı. Kalabalığa hitap eden organizatörlerden Yevgeniya Çirikova, “Biz yeni seçim istiyoruz. 4 Aralık’ta olanların her şey yanlış…” eleştirisi getirdi.

Organizatörler gösterici sayısını Moskova’da 40 bine kadar çıktığını iddia ederken, polis 25 bin kişinin eylemlere katıldığını belirtti. St.Petersburg’da 10 bini bulan gösterici sayısı, diğer kentlerde de binlerle ifade ediliyor.

Sevgi köprüsü gösteri köprüsüne döndü

Gösterilerin sembolü haline gelen ve yeni evli çiftlerin ziyaret ederek demir ağaçlara kilit taktıkları sevgi köprüsü Bolotnaya Meydanı’na ulaşmak isteyenler için protesto köprüsüne dönüştü. Binlerce kişinin köprünün üzerine çıkması üzerine güvenlik botları ile önlem alındı. Köprünün yıkılabileceği endişesi ile polis bir müddet köprüyü geçişe kapatırken, yetkililerin “Köprü ancak bir patlayıcı madde ile yıkılabilir” uyarısı üzerine köprü yeniden yaya geçişine açıldı.

24 Aralık’ta yeni gösteri kararı

İktidar partisi Birleşik Rusya yetkilileri yaptıkları değerlendirmede devlet ve toplum tarafından protestocuların seslerinin duyulduğunu aktardı. Ancak protestocular gösteri sonunda bir dizi karar aldı. 24 Aralık’ta ikinci bir gösteri için tarih veren muhalif gruplar taleplerinin yerine getirilmemesi durumunda yeni gösteri yapacakları uyarısı yaptı. Duma seçimlerinin iptalini ve yeniden seçimlere gidilmesini isteyen göstericiler, Merkez Seçim Kurulu Başkanı Vladimir Çurov’un da istifasını istiyor. Pazartesi gününden bu yana devam eden gösterilerde bine yakın kişi gözaltına alındı.

Komünist Parti seçimlerin kısmen iptalini istedi

Rusya Merkez Seçim Kurulu parlamento seçimlerinin resmi sonuçlarını açıkladı. Rusya Başbakanı Putin’in liderliğini yaptığı Birleşik Rusya yüzde 49,39 oy alarak 450 sandalyenin bulunduğu Duma’da milletvekili sayısını 315’den 238’e düşürdü. Komünist Parti yüzde 19,19 oyla 92 sandalye, Adaletli Rusya yüzde 13,22 oyla 64 sandalye ve Liberal Demokrat Parti de yüzde 11,65 oyla 56 sandalye kazandı. Muhalefet partileri 6. Dönem parlamentoda bir önceki parlamentoya göre 77 koltuk iktidar partisinden kaptı.

Genelde muhalif gösterilere katılmayan Komünist Parti seçim sonuçlarını başkent Moskova ve St. Petersburg dahil bir çok kentte tanımadıklarını açıkladı. Parti internet sayfasından yapılan duyuruda, Kuzey Kafkasya bölgesi ve Rusya’nın birçok bölgesinde ihlaller olduğunu savunan ana muhalefet partisi, “Duma seçimlerinin ahlaki ve siyasi açıdan meşru olmadığını düşünüyoruz” uyarısı yaptı ve kısmen iptalini istedi.

Yüzde 3,4 oy alarak parlamento dışında kalan Yabloko da 4 Aralık Duma seçim sonuçlarını tanımadıklarını ilan etti.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen