Cum. May 3rd, 2024

Reuters tarafından yapılan bir ankete göre, Çin ekonomisinin, bu yılın başlarında koronavirüs kaynaklı daralmanın ardından istikrarlı bir şekilde iyileşmesine rağmen kırk yıldan fazla bir süredir en zayıf hızında büyümesi bekleniyor.  Fakat, üretim 2021’de keskin bir şekilde toparlanabilir.

Reuters tarafından ankete katılan 37 analiste göre dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin 2020’de %2,1 oranında büyümesi bekleniyor. Bu, Temmuz ayında son ankette öngörülen %2,2’lik büyümeden biraz daha düşük.

Bu, Çin’i, Mao Zedong’un Kültür Devrimi’nin son yılı olan 1976’dan bu yana en düşük yıllık hızda da olsa, 2020’de büyüyen tek büyük ekonomi yapacak.

Çinli tüketiciler koronavirüs ihtiyatından uzaklaştıkça, Çin’in ekonomik toparlanması üçüncü çeyrekte hızlandı.  Fakat beklenenden daha zayıf olan büyüme, küresel olarak yeniden canlanan COVID-19 vakaları ve ABD ile devam eden gerginlikler de dahil olmak üzere bazı kalıcı riskleri yansıtmakta.

Anket, dördüncü çeyrek GSYİH’nın yıllık bazda %5,8 artarak Temmuz-Eylül’deki %4,9’dan hızlanacağını tahmin ediyor.

Ankete göre, küresel ekonominin sağlık krizini atlatmaya hazır olması nedeniyle büyümenin 2021’de %8,4’e çıkması bekleniyor.

Araştırma firması Gavekal Dragonomics’in analistleri bir notta “İhracatın güçlü olması ve yurtiçi tüketim ve yatırımın artmasıyla birlikte, 4. çeyrek son birkaç yılın büyüme açısından en iyi çeyreklerden biri olabilir” dedi.

“Büyüme ivmesi 2021’in ilk yarısında zirveye ulaşacak, ancak baz yılı etkiler veri okumalarını karıştıracak.”

Çin ekonomisi, salgının etkisiyle sarsıldığı 2019 ilk çeyrekte %6,8’lik ani düşüşün ardından istikrarlı bir şekilde toparlanıyor.

Ancak analistler, Çin’in yükselişini sürdürmek için uzun vadeli engellerle karşı karşıya olduğunu söylüyor. ABD ile ticaret, teknoloji ve diğer cephelerde artan gerilimin ortasında, Çinli üst düzey liderler, dünyanın en büyük iki ekonomisinin ayrışması tehdidi altında ülkenin 2021-2025 ekonomik gidişatını belirlemek için önemli bir toplantı düzenliyor.

Dengeleme Hareketi

Merkez bankası başkanı Yi Gang geçen hafta yaptığı açıklamada, Çin’in, koronavirüsün vurduğu ekonomiyi desteklemek için bu yıl geçici olarak borç yükselmesine izin verilse bile, ekonomik büyümeyi dengelemek ile riskleri önlemek arasında bir denge kuracağını söyledi.

Hükümet, büyümeyi canlandırmak ve istihdamı desteklemek için daha fazla mali harcama, vergi indirimi ve faiz ve bankaların rezerv gereksinimlerinde indirimler dahil olmak üzere bir dizi önlem aldı.

Merkez bankası, yaygın seyahat kısıtlamaları ekonomik aktiviteyi tıkadıktan sonra politika desteğini artırırken, son zamanlarda daha fazla gevşemeyi erteledi.

Analistler, Çin’in 2021’in sonuna kadar bir yıllık kredi faiz oranını (LPR) %3,85’te sabit tutmasını bekliyor. Anket ayrıca, PBOC’nin Ekim 2015’ten bu yana %1,5’te tuttuğu gösterge mevduat faizinde 2021 sonuna kadar değişiklik olmayacağını öngörüyor.

Ankete göre Çin’in tüketici fiyat endeksi (CPI) artışı 2019’daki %2,9’den 2020’de %2,7’ye ve 2021’de %2,1’e yavaşlayacak.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen