Cts. May 4th, 2024

Termal battaniye genellikle afet durumlarında kullanılan vücut ısısını korumada çok önemli bir sarı alüminyum folyo örtüdür. Geçtiğimiz günlerde yaşanan İzmir depremi sonrası şahit olduğumuz görüntülerde binaların altından çıkarılan Elif ve Ayda bebeklerin çıkarılırken hemen termal battaniyeye sarılması akıllarda bu battaniyenin ne işe yarıldığı sorusunu getirdi. Peki termal battaniye nedir, nasıl kullanılır?

Merkez üssü Seferihisar açıkları olarak kaydedilen ve tüm Marmara’da dahi hissedilen 6.9 büyüklüğündeki deprem, İzmir’in de tarihinin en büyük depremlerinden biri olarak kayıtlarda yerini aldı. İzmir’de yaşanan deprem sonrası yıkılan binalardan AFAD, UMKE yardımlarıyla çıkarılmaya çalışılan birçok kişi bulunuyor. Çalışmalar hala devam ederken en son çıkarıla Ayda bebekle birlikte mucize kurtarışlar devam ediyor. Ayda çıkarılırken ekranlara yansıyan görüntülerde çıkarıldığı esnada üzerine direk örtülen termal battaniyenin ne işe yaradığı birçok vatandaş tarafından araştırılmaya başlandı. Termal battaniye vücut ısısının korunması anlamında çok önemli ölçüde büyük fayda sağlamaktadır. İlk yardım çantalarının içerisinde sıklıkla bulunması gereken eşyalardan biri olan termal battaniyeler, rüzgar ve nemden etkilenmemektedir. Termal battaniye, acil durum battaniyesi ya da ilk yardım battaniyesi olarak da adlandırılmaktadır. Küçük ve yer kaplamayan termal battaniyeler dağcılar, acil durum, arama kurtarma ekipleri ve askerler tarafından sıklıkla kullanılır. Peki, Termal battaniye nedir, ne işe yarar? Termal battaniye özellikleri nelerdir?

TERMAL BATTANİYE NEDİR, NE İŞE YARAR?

Termal battaniye, görünüşü itibariyle folyoyu andıran ince bir malzemeden oluşmaktadır. Özelliği itibariyle içerideki ısının dışarıya çıkmasını önleyen termal battaniye, kısa sürede ısı artışı sağlamaya imkan tanımaktadır. Uzmanların ilk yardım çantası içerisinde bulunmasını önerdiği bu malzeme, ebat olarak avuç içine sığacak bir yapıya sahiptir ve bir adet tablet çikolata boyutlarına ulaşmaktadır. Termal battaniye son derece hafif ve hacmi düşük, yani az yer kaplayan bir malzemeden üretilmiş, ısıl ışınımı, yani termal radyasyonu yansıtmak üzere yansıtıcı bir yüzeyle kaplanmış ince örtü veya çarşaf benzeri bir malzemedir.

Termal battaniye, acil durum battaniyesi, ilk yardım battaniyesi, uzay battaniyesi veya şok battaniyesi gibi isimlerle de anılır. Termal battaniye arama kurtarma ekipleri tarafından kazazedeleri hipotermiden korumak amacıyla kullanılır. Bu nedenle bizim ülkemizde arama kurtarma faaliyetleri ve acil durum müdahaleleriyle bilinirlik kazanmıştır ve şok battaniyesi, ilk yardım battaniyesi arama kurtarma battaniyesi veya termal battaniye gibi adlarla daha çok bilinmektedir. 

Termal battaniye insan vücudu buharlaşma yoluyla da ısı kaybeder. Örneğin; soğuk ve yağışlı bir havada yaralanan bir kişinin üzerine örtülen termal battaniye vücuttaki suyun buharlaşmasını önler ve hipotermi riskini azaltarak kişiyi hayatta tutmaya yardımcı olur. Ekstrem durumlar haricinde de termal battaniye soğuk ile sıcak arasındaki geçişi engelleyerek mevcut ısıyı muhafaza etmeye yarar.

TERMAL BATTANİYE ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Termal battaniyelerin en önemli özelliği dayanıklı ve su geçirmez polietilen ya da alüminyum malzemeden yapılmış olmasıdır.

Kızılötesi ısının %90’ını geri yansıtarak vücut ısısının korunmasını sağlar.

Rüzgardan ve nemden etkilenmez. 

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen