Per. May 16th, 2024

Türkiye’nin tek, dünyanın en büyük 3’üncü demiryolu ve hafif raylı sistemler fuarı Eurasia Rail bu yıl TÜYAP Fuar & Kongre Merkezi İstanbul’da gerçekleşti. Fuar 16 ülkeden gelen yüzlerce iştirakçiyi, binlerce yerli ve yabancı ziyaretçi ile buluşturarak toplamda 54 ülkeden 7.697 ziyaretçiye mesken sahipliği yaptı.

Türkiye’nin başkan dallarında öncü fuarlar düzenleyen Hyve Group bünyesinde organize edilen “9. Memleketler arası Demiryolu, Hafif Raylı Sistemler, Altyapı ve Lojistik Fuarı – Eurasia Rail” bu yıl 25-27 Kasım tarihleri ortasında TÜYAP Fuar & Kongre Merkezi İstanbul’da düzenlendi. Demiryolu kesiminde yaşanan en yeni gelişmelerin değerlendirildiği ve karar vericilerin bir ortaya geldiği fuarda dalın nabzı tutuldu.

Aselsan, Alstom, Bozankaya, Durmazlar, TÜBİTAK, Bayer, Elsitel, TCDD, TCDD Nakliyecilik, TCDD Teknik, Türasaş, Ulaştırma Bakanlığı, UHDGM, Kardemir, Cummins, Uşaklıgil, Elektra Elektronik, On Elektronik, Cryocan, Dirinler, Balkantel, Koluman, Plasser Theurer, Zf Türkiye, Yapı Merkezi İdis, The Greenbrıer Companıes, Cenzin Sp Z.O.O., Armco, Fmc Hıdrolık, Aspilsan, Lınsınger, Tms Tren Bakım Tamir, Nova Power Solutıons, Knorr Bremse, Tsı Seats, Medel Mühendislik, Ingeteam, Mesa Makine ve Viacon üzere 16 ülkenin katılımcı olarak yer aldığı, kesimin yerli ve yabancı önde gelen markalarının yer aldığı fuarda, firmalar öne çıkan eser ve eser kümelerini tanıtma fırsatı yakaladı. Ayrıyeten fuar kapsamında organize edilen Alım Heyeti Programı kapsamında iştirakçi ve ziyaretçiler, 29 ülkeden gelen 178 yerli ve yabancı davetli satın almacı ile yeni iş birliklerine imza atma bahtı elde ederken, fuar boyunca işlenen birbirinden farklı konferans mevzularıyla dal hakkında bilgi sahibi oldular.

Üç gün süren fuarda eş vakitli olarak gerçekleşen aktiflik programında; konferanslar, yuvarlak masa buluşmaları, mega proje sunumları ve atölyeler ile raylı sistemlerdeki teknolojik gelişmeler, altyapı yatırımları, yolcu tecrübesi ve güvenlik üzere dalda öne çıkan hususlar ele alındı. Uzman görüşleri, örnek olay çalışmaları ve bölümdeki son gelişmeleri içeren etkinlikler, raylı sistemler dalının üst seviye karar vericilerini, departman yöneticilerini ve teknoloji uzmanlarını bir ortaya getirdi.

Eurasia Rail’deki Etkinlikler Ziyaretçilerin İlgi Odağı Oldu

Eurasia Rail Fuarı kapsamında teknoloji odağında etkinlikler gerçekleştirildi. Teknoloji Muharriri M. Serdar Kuzuloğlu ve Teknoloji Yazarı/TV Sunucusu Ahmet Can eşliğinde Fuar ziyaretçileri ve iştirakçiler demiryolu kesimine teknoloji çerçevesinden bakma bahtı yakaladılar. Teknoloji Yazarı M. Serdar Kuzuloğlu’nun “Bir Sonraki İstasyon…” başlıklı İlham verici konuşmasını dinlediler. Odağında teknolojiyle bezeli yeni jenerasyon araçların ulaşımı, yerleşimi, kavramları, kültürü ve nihayetinde ömrün kendisini nasıl değiştirdiği ile ilgili bilgi sahibi oldular. Dünyanın teknoloji ile değil ulaşımla değiştiğini belirten M. Serdar Kuzuloğlu, “Demiryolu, her açıdan kendine has bir kesim. Kullanıcısı öbür, karar vericisi öteki, tedarikçisi öteki bir yapı. Bu istikametten biraz ilaç kesimine benziyor. Paydaşlarının birbirinden koptuğu bölümlerin yalnızca kendi alanına odaklanarak potansiyelini ziyan etme riskini gözardı etmeyelim.” dedi ve kelamlarına şöyle devam etti: “Bugün anladığımız formuyla seyahat ve turizm 1800’lerde başlıyor. Sebebi ‘demiryolu’. 1914’te Amerika’dan Çin’e seyahat ortalama 153 gün sürüyordu. Bugün dünyanın her yerine 1,5 günde ulaşabiliyoruz. İnternetten ‘hızlı’ gönderim birkaç gündü, sonra birebir günde teslimata dönüştü. Bugün dakikalardan kelam ediyoruz.”

Sektör profesyonelleri, ulaşımda yeni kuşak teknolojiler ve ezber bozan inovasyonlar peşinde olan Teknoloji Müellifi ve TV Sunucusu Ahmet Can eşliğinde Rail Master Class Özel Fuar Tipi kapsamında fuar iştirakçilerinin stantlarını ziyaret ederken firmaların değişen tüketici gereksinimlerine yanıt olan eser ve teknolojilerini irdeledi. İştirakçilerin ve Ahmet Can’ın firma temsilcilerine yönelttikleri sorularla interaktif bir formda gerçekleştirilen aktiflikte, bilhassa kesimdeki inovatif eserlerle yerli ve ulusal üretim teknolojileri hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olundu.

Fuarın birinci gününde “Mobilitenin Geleceği: Çevreci ve Verimli Hareketlilik” paneli T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı iş birliğiyle gerçekleşti. Mahallî idareleri destekleyen kamu yatırımlarından demiryolu bölümünde güç verimliliği ve tasarrufuna, yeşil ve çevreci demiryolu nakliyatından Kovid-19 sonrası dönüşen bölüme kadar birçok mevzunun konuşulduğu panelde T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Strateji Geliştirme Lideri Dr. Yunus Emre Ayözen, İstanbul Ticaret Üniversitesi Ulaştırma Sistemleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı ve ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı ve UGES Bölüm Başkanı Dr. İbrahim Bekarkonuşmacı olarak yer aldı.

Fuarın ikinci gününde, İklim değişimine dirençli ve sürdürülebilir kentler için raylı sistem omurgasında toplu nakliyecilik tahlilleri Metro İstanbul Genel Müdürü Özgür Soy moderatörlüğünde gündeme taşındı. Tüm Raylı Sistem İşleticileri Birliği (TÜRSİD) Lideri Feyzullah Gündoğdu, Memleketler arası Toplu Taşımacılar Birliği (UITP) Üyelik, Pazarlama ve Hizmetler Kıdemli Yöneticisi Kaan Yıldızgöz, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Raylı Sistem Daire Lideri Doç. Dr. Pelin Alpkökin ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Ulaşım Daire Lideri Utku Cihan’ın panelist olarak katıldığı oturumda “Akıllı ulaşım politikaları” konuşuldu.

9. Eurasia Rail Fuarı hakkında kanılarını paylaşan Fuar Yöneticisi Semi Benbanaste, “Profesyonel ziyaretçilerin kesimin önde gelen üretici firmalarıyla buluşmasını sağlayan, yenilikleri yakından takip etmelerine fırsat sunan Eurasia Rail, her sene olduğu üzere bu sene de demiryolu bölümü için epeyce verimli bir platform oldu. Üç gün boyunca dünyanın birçok farklı noktasından gelen konuklar ile demiryolu dalında gerçekleşen çalışmaları görme ve kıymetlendirme fırsatını yakaladık. Hyve Group olarak bizler, en trend teknolojileri ve bölümde gerçekleşen yatırımları pahalandırmak hedefiyle dünyanın önde gelen dal temsilcilerini bir ortaya getiriyoruz,” dedi.

2023 yılında, İstanbul’da, 10. Yılını kutlayacak olan Milletlerarası Demiryolu, Hafif Raylı Sistemler, Altyapı ve Lojistik Fuarı – Eurasia Rail dalın kıymetli aktörlerini bir ortaya getirecek.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen