Çar. May 1st, 2024

Dejeneratif hastalıklar sadece hareket yeteneğini değil, iletişim kurma yeteneğini de kısıtlayabiliyor. ALS’li kişilerin %80 ila %90’ının bir tür konuşma bozukluğu yaşayacağı tahmin ediliyor. Ancak yakın gelecekte iPhone’lar bu kişilere yalnızca konuşma gücü değil, sevdikleri ile kendi sesleriyle iletişim kurma yeteneği de verebilir.

Apple, Küresel Erişilebilirlik Farkındalık Günü’nün (18 Mayıs) anısına, yeni iPhone, iPad ve Mac erişilebilirlik özelliklerinden oluşan bir koleksiyon duyurdu. Bu koleksiyonun içerisinde LiDAR donanımlı iPhone veya iPad’inizin, yönelttiğiniz herhangi bir metni (tebrik kartları, talimatlar gibi) okumak için Büyüteç uygulamasını kullanmasını sağlama yeteneği, telefonda yazdıklarınızı okuyan Canlı konuşma ve Kişisel Ses dahil pek çok özellik bulunuyor.

Kişisel Ses özelliği geliyor

Kar amacı gütmeyen bir ALS bilinçlendirme vakfı olan Team Gleason ile işbirliği içinde geliştirilen Personal Voice (Kişisel Ses), önceden hazırlanmış Siri seslerinden birini kullanan iPhone yerine, ne yazarsanız yazın kendi sesinizin sentezlenmiş bir versiyonunu kullanması sebebiyle oldukça heyecan verici bir gelişme olabilir.

Apple’ın bu yılın sonlarında piyasaya sürmeyi planladığı sistemi eğitmek için kendinizi iPhone’un mikrofonundan yaklaşık 15-20 santimetre uzakta tutmanız ve ardından rastgele seçilmiş bir dizi cümleyi tekrarlamanız gerekiyor. Söylenilene göre bu, iPhone’un yerleşik makine öğrenimini (ML) eğitmek ve telefonun yazdığınız her şeyi sentetik olarak oluşturulmuş sesinizde tekrar etmesini sağlamak için yeterli olacak.

Sistem, motor veya bilişsel bozukluk nedeniyle sesini kaybedenlere yardımcı olmak için tasarlandığı için eğitim yöntemi de belirli bir esnekliğe sahip. Eğer 15 dakikalık bir eğitim seansını tek seferde tamamlayamıyorsanız, tüm cümleleri bitirene kadar durup başlayabilirsiniz. Ayrıca, eğitim sistemi otomatik bir şekilde kendini yönlendirebildiği için ekrana dokunmanız da gerekmiyor.

Sistem bir ses kaydı sistemi olarak tasarlanmamış olsa da, sık kullanılan cümleleri kaydetmek için de bu özelliği kullanabilirsiniz.

Kişisel Ses, iPhone, iPad ve Mac’te Ayarlar/Erişilebilirlik altında yer alacak ve Apple teknolojilerini kullanan bu cihazlardan herhangi biriyle çalışacak. Ne yazık ki şimdilik yalnızca İngilizce dili destekleniyor.

Yapay zeka destekli erişilebilirlik özelliği, daha büyük düğmeler ve metin içeren yeniden tasarlanmış ve özelleştirilebilir ana ekranlar, birleştirilmiş sesli arama, FaceTime sayfası ve Müzik, Kamera ve Fotoğraflar’da kolaylaştırılmış arayüzler gibi farklı seçeneklerle, kullanıcının iletişim kurmanın en kolay yolunu seçmesine olanak tanıyacak.

ALS Advocate ve Team Gleason yönetim kurulu üyesi Philip Green, yeni özelliklerle ilgili bir duyuruda, “Sonuç olarak en önemli şey arkadaşlar ve aile ile iletişim kurabilmektir” dedi. 2018’de ALS teşhisi koyulan Green, “Onlara onları sevdiğinizi, size benzeyen bir sesle söyleyebilirseniz, bu en önemli şeylerden biridir” diye ekledi.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen