İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Tiyatroları’nın (İzBBŞT) ikinci oyunu “Tavşan Tavşanoğlu”nun prömiyeri İzmir Sanat’ta yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer, “Sanatçılarımızın her biriyle iftihar ediyoruz. Fevkalâde hoş bir oyun izledik, çok mutluyum” diye konuştu.
İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer’in İzmir’i kültür sanat kenti haline getirme vizyonu doğrultusunda kurulan, Genel Sanat Direktörlüğünü Yücel Erten’in yaptığı İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Tiyatroları (İzBBŞT), Azizname’nin akabinde ikinci oyunu “Tavşan Tavşanoğlu” ile seyircinin karşısına çıktı. Coline Serreau’un yazdığı, Çetin İpekkaya’nın çevirdiği “Tavşan Tavşanoğlu”nun prömiyeri, Kültürpark’taki İzmir Sanat’ta yapıldı. Prömiyere İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Tiyatroları (İzBBŞT) Genel Sanat Direktörü Yücel Erten, İzmir Büyükşehir Belediyesi Lider Vekili Prof. Dr. Suat Çağlayan, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ertuğrul Tugay, bürokratlar ve sanatseverler katıldı. “Tavşan Tavşanoğlu”, izleyiciler tarafından dakikalarca ayakta alkışlandı. Oyun, bugünden itibaren İzmirliler ile buluşacak. Biletler “izmirsehirtiyatrolari.com” adresinden alınabilecek.
Soyer: “Hepsini tebrik ediyorum”
Memnunluk ve gururu bir ortada yaşadıklarını söz eden İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer, “İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Tiyatroları (İzBBŞT), giderek kurumsallaşıyor. İzmir’de daha çok sahne açacak, daha çok oyun sergileyecek. Biz de bunun memnunluğunu, gururunu yaşayacağız. Sanatkarlarımızın her biriyle iftihar ediyoruz. Direktörümüzle, sahne gerisinde çalışan arkadaşlarımızla. İnanılmaz hoş bir oyun izledik, çok memnunum. Hepsini farklı ayrı tebrik ediyorum” diye konuştu.
Neoliberal siyasetlere eğlenceli bir karşı çıkış
Direktörlüğünü Yücel Erten’in yaptığı “Tavşan Tavşanoğlu” oyunu, özgür piyasa iktisadı ve neoliberal siyasetlerin topluma dayattığı sıkışmışlığa ve çaresizliğe karşın “her şey yolunda” telaffuzunu kullananlara eğlenceli bir karşı çıkış içeriyor. Sistemi toplumun en küçük kesimi olan aile üzerinden tartışırken, beklenmedik olaylar, fantastik bir maceraya dönüşüyor. Oyunun sahne ve giysi dizaynını Hasret Karabay, ışık dizaynını Ruzhdi Aliji ve dramaturgluğunu Halil Ünsal üstlendi.
1946’dan bugüne
1946’da tiyatro, sinema oyuncusu ve direktör Avni Dilligil’in idaresinde başlayıp dört yıllık serüveni sona eren Kent Tiyatroları, periyot dönem yine hayata geçirilmeye çalışılsa da teşebbüsler sonuçsuz kaldı. 1989 yılında Prof. Dr. Özdemir Nutku Kent Tiyatroları ismini tekrar kent hayatına kazandırmaya çalıştı. Lakin bu uğraş Gezici Kamyon Tiyatrosu uygulamasıyla lakin iki yıl yaşayabildi. Tunç Soyer’in seçim vaatleri ortasında yer alan Kent Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’ndeki ilanla duyuruldu. Logosu müsabakayla belirlenen Kent Tiyatroları, ihtimamlı bir imtihan sürecinin akabinde takımını kurdu. İzmir Kent Tiyatroları, Yücel Erten’in tabiriyle “tiyatronun töresi gereği” 1 Ekim’de perde açtı.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı