Cts. Nis 27th, 2024


Son yıllarda gerçekleştirdiği Ar-Ge çalışmalarıyla karbon ayak izini ve ekmek israfını azaltan, ambalaj odaklı atık riskini bertaraf eden UNO’nun teknoloji uygulamaları, prestijli oluşumlar tarafından 2023 yılında sürdürülebilirlik alanında 3 farklı mükafata layık görüldü.

Geçtiğimiz yıllarda inovasyon ve teknoloji yatırımlarını kurduğu Ar-Ge Merkezi ile artıran UNO, ekmek kesiminin geleceğine ilham veren sürdürülebilirlik odaklı çalışmalarıyla kamuoyunun takdirini kazanıyor.

Kurulduğu günden bu yana tabiata karşı sorumluluklarını yerine getiren UNO’nun “Akıllı Ambalaj” teknolojisi Sürdürülebilirlik Akademisi’nin düzenlediği Sürdürülebilir Besin ile Türkiye Patron Sendikası tarafından gerçekleştirilen Ortak Yarınlar tarafından ödüllendirilirken, “Rota Optimizasyon Algoritması ile Ekmek İsrafının Azaltılması Projesi” ise Besin İçecek ve Tarım Siyasetleri Araştırma Merkezi’nin düzenlediği Besin Plus Ödülleri’ne layık görüldü.

Türkiye’de herkesin hijyenik ve besleyici ekmeğe ulaşması gayesiyle 32 yıl evvel yola çıkan UNO, bugün sürdürülebilirlik faaliyetleriyle bölüme öncülük ediyor. Birincisini 2020’de kamuoyu ile paylaştıkları sürdürülebilirlik raporu başta olmak üzere bu alanda attıkları adımların tüm dala örnek teşkil edecek çok değerli bir yol haritası sunduğunu hatırlatan UNO İdare Şurası Üyesi ve CEO Vekili Konutun Pehlivanlı, Türkiye’nin ve dünyanın yeşil geleceği için teknoloji odaklı uygulamaların kritik muvaffakiyet faktörleri ortasında yer aldığını söyledi. Pehlivanlı, kelamlarına şöyle devam etti:

“UNO olarak yalnızca kendimiz için değil, tüketicilerimiz için de sorumluluk alıyor, onlar ismine da sürdürülebilir ve atıksız bir Türkiye yolunda adımlar atıyoruz. Bu yolda da bizim için iki husus kritik muvaffakiyet faktörlerimiz ortasında; ambalaj ve israf. Birinci olarak 2020 sonbaharında kullanmaya başladığımız, ambalajlarımızın geri dönüşüme girmeyip de kazara tabiata karışması durumunda, tabiatta iz bırakmadan yalnızca 24 ay içinde yok olmasına sağlayan oxo-biyo çözünür teknolojisi sayesinde bugün, kendi ismimize ambalaj atığı odaklı etraf kirliliği ihtimaline büsbütün son verdik. Uzun yıllardır emek verdiğimiz ve nihayet 2021 yılında hayata geçirdiğimiz Rota Optimizasyon Algoritması uygulamamız sayesinde ekmek israfını bugün, üretimden satış etabına kadar geçen süreçte bölüm ortalamasının %50 altına çekmeyi başardık. Emsal dijital sistemlerin tüm taze besin bölümüne yaygınlaşması ülkemiz ismine daha az besin israfı, besinin ise geleceğini müdafaa altına almak manasına geliyor. Tabiata karşı taahhüt altına aldığımız sorumluluklarımızı yerine getirerek elde ettiğimiz sonuçlar bizleri çok keyifli ediyor. Bu çıktılar birebir vakitte UNO’nun Ar-Ge çalışmalarında geldiği arayı de çok uygun bir biçimde özetliyor.”

“Ambalaj Atığı” Söylemi Akıllı Ambalajla Tarihe Karıştı

d2w olarak kısaca tabir edilen oxo-biyo çözünür teknolojisi; hava, su, ısı ve gün ışığı ile temasa girdiği an itibariyle, ambalajın molekül bağları kırılmaya başlarken, bakteri üretimi ile ambalajda daima bir çözünme gerçekleşiyor. 24 aylık bir mühlet aralığında çürüyüp modüllere ayrılan Akıllı Ambalaj, karbondioksit, su ve biyokütle haline dönüşerek, geride hiçbir ziyanlı kalıntı bırakmadan adeta bir yaprak üzere tabiatta kayboluyor.

Ambalaj, besinin hijyenik bir formda ve bozulmadan üreticiden tüketicilere ulaşabilmesini sağlamak için en âlâ tahlillerden biri. “Doğa Dostu Akıllı Ambalaj” teknolojisiyle UNO’nun maksadı bölüme düzgün bir örnek teşkil ederek ve âlâ ambalaj tahlillerinin yaygınlaşmasını sağlamak ve birikerek büyüyen plastik atığının önüne geçmek.

Ekmek İsrafını %50 Düşüren Rota Optimizasyon Algoritması 

Akıllı Ambalaj’ın yanı sıra UNO’nun Ar-Ge çalışmalarının sonucu olan Rota Optimizasyon Algoritması Projesi, üretimden satış kademesine kadar geçen süreçte ekmek israfını %50 oranında azaltmayı başardı.

UNO’nun geliştirdiği ve üretim ve satış süreçlerini dijitalleştiren algoritma bazlı yazılım, gerçeğe en yakın talep ve üretim eşleştirmesini yaparak, gerçek üretim ve noktasal satış planlamasına imkân sunuyor.

Bu sayede tüketiciye satılmayarak iade edilen ekmek ölçüsü ile iade olarak alınan ve geri dönüşüme yönlendirilen ekmek oranı %50 azaldı. 

Türkiye’de günde yaklaşık 14 milyon adet ekmeğin israf edildiği iddia ediliyor. Bunun israfın yarısı tüketim noktalarında gerçekleşirken, başka yarısı ise üreticiden satış noktasına uzanan tedarik zincirinde olduğu kestirim ediliyor. Besin atığı bilhassa ekmek üzere taze besin kategorilerinde büyük bir sorun. 

UNO’nun gerçekleştirdiği proje ise, taze besin tedarik zincirinde emsal dijital sistemlerin yaygınlaşması durumunda, tedarik etabında yaşanan atığın %50 oranında azaltabileceğini doğruluyor.  

İyi ve sağlıklı beslenmeyi destekleyen, 3 fabrikasında ürettiği ekmekleri Türkiye’nin 81 vilayetindeki 50 bini aşkın perakende noktasına her gün ulaştıran UNO, teknolojiyi ağır çalışmalarıyla sürdürülebilir üretim ve tüketimi güçlü bir biçimde desteklemeye devam ediyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen