Cum. May 17th, 2024

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü’nün 2022 yılı bütçesi oyçokluğuyla kabul edildi. Yüzde 47’si yatırımlara ayrılan 3 milyar 800 milyon liralık bütçesinin oylandığı genel heyette konuşan Lider Tunç Soyer, “İzmir’in musluklarından akan suyla ilgili kıymetleri Sıhhat Bakanlığı ve Vilayet Sıhhat Müdürlüğü tespit ediyor. Bu tespitler sonucunda şöyle bir realite var; 11 metropol ilçenin tamamında yüzde 100, 19 ilçesinde yüzde 95 mertebesinde su içilebilir kıymetlerinde. İzmir bununla da iftihar edebilir. Milletimize içilebilir su veriyoruz” dedi.

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) yapılan İZSU Genel Kurulu’nu, İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer yönetti. Toplantıda İZSU Genel Müdürlüğü 2022 Mali Yılı Performans Programı ile 2022 Mali Yılı Bütçe Taslağı masaya yatırıldı. Sunum sonrasında kürsüye gelen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Küme Sözcüsü Nilay Kökkılınç, İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer’in “Başka bir su idaresi mümkün” vizyonuna değinerek “İzmir’e en âlâ halde hizmet etmek ismine planlanmış olan tüm çalışmaların kararlılıkla yürütüldüğünü görüyoruz” dedi. İZSU’nun düzgün bir imtihan verdiğini aktaran Kökkılınç, kurumun yeni bütçesinde yüzde 47’lik hissenin yatırımlara ayrıldığını vurguladı.

Kemalpaşa tarihinin en büyük yatırımları
Oturumda kelam alan Kemalpaşa Belediye Lideri Rıdvan Karakayalı da, “İZSU takımına Kemalpaşa’ya yaptıkları yatırımlardan ötürü teşekkür ediyorum. Sahiden İZSU, Kemalpaşa’ya tarihinin en büyük yatırımını yapıyor. Foseptiklerin yüz yıllardan beri dereye aktığı bir ilçeden bahsediyoruz. Şu an çalışmalar çok süratli devam ediyor” dedi. Pandemi sonrasında ilçesine ilginin daha çok arttığını tabir eden Belediye Lideri Karakayalı, “Büyükşehir Belediyemiz bunu gördükten sonra altyapı yatırımları arttırıldı” tabirlerini kullandı. Ziraî üretimin de sürdürüldüğü Kemalpaşa’ya dev yatırımların geldiğini vurgulayan Karakayalı, “İZSU, ilçemize 120 milyon liralık yatırım yaptı” diye konuştu ve yağmur suyu ve kanalizasyon altyapı suyu ile içme suyu çalışmalarının tüm süratiyle yürütüldüğünü aktardı.

Çeşme’ye devletimizin en büyük atılımı İZSU’dan geldi
Çeşme Belediye Lideri Ekrem Oran ise, “2019 yılından bugüne İZSU Çeşme’de devletimizin yaptığı en büyük yatırım atılımını yaptı. 255 milyon liraya yaklaşan bu yatırım birçok mevzuyu kapsıyor. Ancak en kıymetlisi İZSU idaresinin Çeşme Belediyesi ile koordineli olarak çalışması ve her aradığımızda karşımızda bu idaresi bulmamızdı. İçme suyumuzun ehemmiyetini bu pandemi periyodunda tüm dünya gördü. Çeşme’mizin eskimiş olan altyapısındaki kaçaklar hepimizin malumuyken bu sene yapılan yatırımlarla kayıp kaçak kısmımız çok büyük bir oranda giderildi. Dere yataklarımızda önemli iyileştirmeler yapıldı” diye konuştu.
Ödemiş Belediye Lideri Mehmet Eriş de, merkezi hükümetin prosedürüne takılan birtakım proje ve yatırımlardan örnekler verdi. İZSU çalışmalarını hatırlatan Lider Eriş, “Bölgeme, ilçeme takviyeleri için teşekkür ediyorum” tabirlerini kullandı.

Dünyanın her yerinde bu böyle
Meclisteki muhalefetin tenkitlerine toplu olarak yanıt veren İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer, “Dünyanın her yerinde bu bu türlü, iktidar çok âlâ iş yaptığını söyleyecek muhalefet de kâfi görmeyecek. Aslına bakarsanız bu siyasetin tabiatında var. Biz içinde bulunduğumuz durumdan gayri mutlu olduğumuz için, daha güzelini nasıl yaparız diye baş yorduğumuz için daima evrimimiz devam ediyor ve daha düzgüne, hoşa gerçek bir seyahat içindeyiz” dedi.

Gördes’te imalat kusuru var yok demek gözünü kapatmak demek
İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Soyer, vakit zaman Gördes Barajı üzerinden yaşanan tartışmalara açıklık getirdi. Barajın su düzeyindeki düşüklüğün kuraklıkla değil, barajdaki yapısal sıkıntılardan kaynaklandığını tabir eden Lider Soyer “Şu andaki sayılar önümde. İzmir’in barajlarının doluluk düzeyi ortalama yüzde 40, 45, 50 bandında. Tüm barajlar o denli. Yalnızca Gördes’te yüzde 1 küsurat. Neredeyse bitmiş, kurumuş durumda. Emin olun ki imalat yanılgısı var. Bunu yok saymayın. Tünellerinde de var yanılgı. Tabanında su tutmadığı için 4 defa tadilata alındı. Ne yazık ki var bu türlü bir yanılgı. Yok demek gerçekten gözünü kapatmak demek. Bu yanlışsız değil. Madem o denli niçin yatırımlara devam ettiniz diye soruldu. Koskoca Kavaklıdere arıtma tesisini yapmışız, güvenmişiz devlete. Nasıl vazgeçeceğiz? Lakin sayılar çok net. Yapıldığı günden bu yana 659 milyon metreküp su almayı beklerken geçen müddette toplam 190 milyon metreküp su alabilmişiz. 3 yıl boyunca hiç almamışız. Biz DSİ ile bir arada çalışmak zorundayız. Bizim bürokratlarımızın DSİ bürokratlarıyla bağları çok düzgün, uygun anlaşıyorlar. Siyaseten de bizim bu iş birliğine takviye olmamız lazım. Yalnızca CHP değil AK Partililerin de birebir formda DSİ bürokratlarına bunu empoze etmesi, telkinde bulunması lazım” diye konuştu.

Körfezde taban paklığı bakanlığın işi değil mi?
Körfez paklığı konusunda açıklama yapan Lider Soyer, “Körfezde taban paklığı bakanlığın işi değil mi? Bakanlığın bununla ilgili ünitesi var. Deniz Taban Tarama Başmühendisliği var. Lakin en son 2018’de Mayıs’ta bir taban tarama yapmışlar. O da topuk açmak için yani gemiler girsin diye. Temizlikle ilgili bir çalışma değil. Körfez taban paklık başmühendisliğinin bizim körfezde yapacağımız çalışmaya takviye vermesini AK Partili arkadaşlardan rica ediyorum. Kesinlikle iş birliği yapmalılar. Birlikte yapmamız lazım. Bakanlık bu memleketin dışında değil ki, bizim bakanlığımız. O vakit bize takviye vermeleri lazım. Bizim önceliği sirkülasyon kanalı açılmasına değil de derelerin, yağmur suyu atık su kanalının ayrıştırılmasına vermemizin bir sebebi var. Evvel kirliliği durdurmamız lazım. Bu sirkülasyon kanalını hiç yapmayacağımız manasına gelmiyor. Evvel yağmur suyu ve pis su kanallarını ayrıştırıyoruz. Bu çok güç bir iş. Sözcüklerle tabir etmek kolay geliyor lakin ben Buca’daki çalışmayı izledim. Akıl alacak bir şey değil. Bütün trafiği alt üst ediyorsunuz, mevcut yolları kaldırıyorsunuz. On yıllardır var olan bir şeyi bozuyorsunuz tekrar yeni bir şey yapıyorsunuz. O kilometreler kolay söz ediliyor lakin 100 metresi bile büyük problem. Büyük cüret, büyük fedakarlık istiyor ve çok büyük çalışma istiyor. 2 ay boyunca 24 saat çalışıldı. Kolay bir iş değil. Ancak bizim de bu kente borcumuz. Körfezin diğer türlü temizlenmeyeceğini bildiğimiz için bunu yapmak mecburiyetindeyiz” dedi.

İyi ki gitmişiz, 60 tane cürüm duyurusunda bulunduk
Gediz Nehri’nin kirliliği için bölgeye yapılan cinse dair gelen tenkitlere karşılık veren Soyer, şunları söyledi: “Gediz’e İzmir Büyükşehir Belediye Lideri olarak gitmedim ki, Ege Belediyeler Birliği Lideri olarak gittim. Ege Belediyeler Birliği Lideri olarak bu benim sorumluluğum. Ege Belediyeler Birliği Kütahya’nın da, Uşak’ın da, Manisa’nın da üye olduğu bir birlik. Bizim asıl şunu sorgulamamız gerekmez mi? On yıllardır Gediz zehir akıtıyor. Körfeze şu kadar geliyor, bu kadar gelmiyor, dışarı gidiyor, ne fark eder! Bizim bereketli topraklarımız zehirleniyor kardeşim. Tamam teşekkür beklemiyorum ancak hiç olmazsa bunun anlaşılmasını beklerim. Biz niçin yaptık bunu? On yıllardır kimse elini taşın altına sokmamış, kimse bu kirlilikle, zehirlenmeyle gayret etme muhtaçlığı duymamız. Bir arıtma tesisine suyu akıtıyorsun diye 200 bin TL ceza kesilmiş, devam ediyor. On yıllardır devam ediyor. Kuraklık var, iklim krizi var, yanlış tarım eser deseni var, yırtıcı sulama var, yetmiyor bir de zehirliyoruz. Buna kim karşı çıkacak? Gerekenler çıkmamış. Ne yapalım? Seyirci mi kalalım? Yeterli ki gitmişiz. 60 tane hata duyurusunda bulunduk. Takip edeceğiz. Ege Belediyeler Birliği olarak acil bir noktada arıtma tesisi yapma ihtimalimiz de var. Bu vatan hepimizin.”

İZSU gerçekten canla başla çalışıyor
“İZSU gerçekten canla başla çalışıyor. Burada bulunan bütün arkadaşlarımın ellerine, emeklerine sıhhat, her biriyle iftihar ediyoruz. Meclis üyelerimizin hepsine çok teşekkür ediyorum, hepsinin baş yorduğuna şahitlik ediyoruz” kelamlarıyla konuşmasını sürdüren Lider Soyer, “İzmir’de müsilaj (deniz salyası) neden olmadı? Marmara’ya arıttığı atık suyu akıtan 7 ilimiz var. Bu 7 ilin arıtma tesislerinin yüzde 51’i doğal ve biyolojik arıtma, yüzde 48’i ızgara ve kum arıtması. Yalnızca İzmir’de 68 arıtmanın yüzde 97’si ileri biyolojik arıtma. Bu ne demek? Azot ve fosforu bırakmıyor. Izgara ve kumla arıtılan su ne yazık ki azot ve fosforu arıtmıyor. İzmir’in Marmara’dan farkı ileri biyolojik arıtma tesislerine sahip olmasıdır. Bununla da hepimiz başka farklı iftihar edebiliriz. Bu çok değerli bir iş!” dedi.

İzmir bununla da iftihar edebilir
İzmir’in suyunun paklığı üzerinden vakit zaman algı yaratılmaya çalışıldığını belirten Soyer, “İzmir’in musluklarından akan suyla ilgili kıymetleri Sıhhat Bakanlığı ve Vilayet Sıhhat Müdürlüğü tespit ediyor. Bu tespitler sonucunda şöyle bir realite var; 11 metropol ilçenin tamamında yüzde 100, 19 ilçesinde yüzde 95 mertebesinde su içilebilir bedellerinde. İzmir bununla da iftihar edebilir. Milletimize içilebilir su veriyoruz” tabirlerini kullandı.

Konuşmalarının akabinde onaylanan bütçe kapsamında 3 milyar 800 milyon liranın 1 milyar 789 milyonluk hissesi yatırımlara ayrıldı. Böylelikle Toplantıda İZSU Genel Müdürlüğü 2022 Mali Yılı Performans Programı ile 2022, 2023, 2024 yıllarını da içeren Mali Yılı Bütçe Taslağı oy çokluğuyla kabul edildi.

Bütçenin ayrıntılarında neler var?
İZSU Genel Müdürlüğü, önümüzdeki yıl tarihinin en büyük yatırımlarını hayata geçirmeyi hedefliyor. Yağmur suyu ayrıştırma sınırları ile Körfez’i tekrar eski günlerine döndürecek projeleri başlatan, kentin atık su arıtma kapasitesini artıran ve arıtma kalitesini geliştiren tesislerin temelini atan, 30 ilçede kesintisiz ve sağlıklı içme suyu için çalışma yürüten İZSU, 3 milyar 800 milyon liralık 2022 yılı bütçesinin 1 milyar 789 milyon liralık kısmını yatırımlara ayırdı.

Tarifelere yeni düzenleme
İZSU Genel Müdürlüğü bilhassa son periyotta önemli artış gösteren güç maliyetleri başta olmak üzere yükselen sarfiyatları karşılayabilmek için su tarifelerinde düzenlemeye gitti. Ayrıyeten iklim krizi nedeniyle azalan su kaynaklarını korumak ve su tasarrufunu teşvik etmek için daha evvel 0-13 metreküp ortası tüketimler için uygulanan 1. kademe tarife 0-10 metreküp olarak düzenlendi. 1 Ocak 2022’den itibaren geçerli olacak yeni tarifeye nazaran konutlarda kullanılan suyun birinci kademesine yüzde 18, ikinci kademesine yüzde 30 fiyat artışı uygulanacak.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen