Pts. Eki 7th, 2024

Koç Üniversitesi VEKAM’ın 2018 yılından bu yana desteklediği Juliopolis Projesi kapsamında hazırlanan “Juliopolis’in Yüzleri” standı, 8 – 25 Aralık tarihlerinde Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde ziyaretçileriyle buluşacak. Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nin 100. yıldönümü aktiflikleri kapsamında düzenlenen standın küratörlüğünü Hacettepe Üniversitesi öğretim üyelerinden Ali Metin Büyükkarakaya ve Cihan Sertalp üstlendi. Sergi, Anadolu’nun arkeolojik araştırmalar yapılan en büyük nekropollerinden biri olan Juliopolis Antik Kentine dair bilgileri dijital arkeoloji, antropoloji metotları ve dijital bir altyapı ile paylaşacak. Stant; holografik gösterimler, üç boyutlu modellemeler, animasyonlarla, yaklaşık 2000 yıl evvel Roma periyodunda yaşamış Juliopolislilerin yüzlerini, kullandıkları şahsî eşyaları, inanışları ve toplumsal hayatlarıyla ilgili buluntuları izleyicilerle buluşturmayı planlanıyor.

Koç Üniversitesi VEKAM’ın 2018 yılından bu yana desteklediği Juliopolis Projesi kapsamında hazırlanan “Juliopolis’in Yüzleri” standı, 8 – 25 Aralık tarihlerinde Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sanatseverlerle buluşacak. Küratörlüğünü Hacettepe Üniversitesi öğretim üyelerinden Ali Metin Büyükkarakaya ve Cihan Sertalp’in üstlendiği “Juliopolis’in Yüzleri” standı, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, ABD Büyükelçiliği, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Koç Üniversitesi VEKAM, Hacettepe Üniversitesi, Nallıhan Belediyesi, Akdeniz Kültürel Miras Araştırmaları Derneği ve Accademia Jaufre Rudel di studi medievali dayanağıyla kapılarını açıyor. Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nin 100. yılı aktiflikleri kapsamında ve Juliopolis Projesi iş birliğiyle hazırlanan stantta, Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nin yürüttüğü kurtarma hafriyatları sayesinde ortaya çıkarılmış Juliopolis Antik Kenti’ne dair bilgiler dijital arkeoloji ve antropoloji temeline dayanan çağdaş prosedürlerle ziyaretçilerle buluşacak.

Ankara’nın yaklaşık 122 km kuzeybatısında olan Juliopolis Antik Kenti, Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan Çayırhan’da (Nallıhan) olup, Sarıyar Barajı’nın inşası sırasında 1956 yılında sular altında kalan Çayırhan, Sarılar ve Yardibi köylerinin yakınında konumlanıyor. Antik kentin su üzerinde kalan kısmı çoğunlukla mezarlık alanlarını oluşturuyor. Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nin 2009’dan beri sürdürdüğü kurtarma kazılarından elde edilen bulgular ve yapılan araştırmalar kentin kuruluşunun Helenistik periyoda uzandığını, Roma devrinde en görkemli vakitlerini yaşadığını ve bilhassa Bizans devrinde de kıymetini yitirmeden gelişimine devam ettiğini gösteriyor. Antik kent, Hac ve askeri seferler için kullanılan, Konstantinopolis’ten Ancyra’ya ve hatta Levant’a kadar giden ve Hacı Yolu olarak bilinen rota boyunca Skopas Irmağı (Aladağ Çayı) üzerinde yer alıyor.

Juliopolis’in Yüzleri Standı, Juliopolis Projesi tarafından üretilmiş bilgilere dayalı bir kamusal arkeoloji aktifliği olarak kültürel mirasa dönük farkındalığın artırılmasını hedefleyen ve dijital öğeleri ön planda tutan bir stant olarak ön plana çıkıyor. Juliopolis Antik Kenti ile ilgili tanıtıcı bilgilerin güçlü görseller eşliğinde sunulacağı stantta, Juliopolis Antik Kenti’nde evvelden yaşamış insanların antropolojik tekniklerle oluşturulan yüzleri hologramlar aracılığıyla ziyaretçilerle buluşturulurken, üç boyutlu modeller ve animasyonlar, Juliopolislilerin inanışları, mevt uygulamaları ve toplumsal ömürleriyle ilgili ulaşılan bilgiler ziyaretçilerle paylaşılıyor.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Juliopolis hafriyat envanteri milletlerarası standartlara uygun olarak VEKAM arşiv koleksiyonlarına aktarılıyor. Dijitalleştirme süreçleri devam eden koleksiyon VEKAM arşivi üzerinden araştırmacılar için varlıklı bir kaynak olarak hizmete girmeye hazırlanıyor. Arşiv çalışmaları kapsamında insan iskeleti üzerindeki biyoarkeolojik kalıntılara odaklanan farklı bir koleksiyonun da yeniden VEKAM arşivi üzerinden açılması hedefleniyor. VEKAM takviyesiyle, Accademia Jaufre Rudel di Studi Medievali’den Prof. Dr. Fabio Cavalli’nin iştirakiyle 2018 ve 2019 yıllarında düzenlenen ve ileri teknolojileri kullanarak çalışmalar yürüten genç araştırmacılara katkıda bulunmayı hedefleyen 3D yüz modelleme atölyelerinin eserleri de açılacak stantta izleyicileri ile müsabakayı bekliyor.

2022 yılında da VEKAM tarafından desteklenmeye devam edecek proje kapsamında, Juliopolis Antik Kenti kitap serisinin VEKAM yayınlarından basılması, Çayırhan Beldesinde yaşayan beşerler, kamu kuruluşları ve özel kuruluşlar ile görüşmeler yapılarak oluşturulan saha araştırması raporunun paylaşılması ve proje web sitesinin oluşturulması hedefleniyor.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen