Vücuttaki birçok enzim fonksiyonunu sürdürebilmek için Magnezyum (Mg)’a gereksinim duyuyor. Bilhassa kemik ve diş oluşumu, hudut iletisi, kas kasılması ve enzim aktivasyonu ile güç üretiminde magnezyumun değerli vazifeleri bulunuyor. Magnezyum minerali bedende resen üretilmediğinden besin ve ilaç yoluyla kâfi dozlarda alınması gerekiyor. Uygun dozlarda alınmadığı takdirde magnezyum eksikliği pek çok sıhhat sıkıntısına neden olabiliyor. Memorial Antalya Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. İrem Özçelik, magnezyum hakkında bilinmesi gerekenler konusunda bilgi verdi.
Magnezyumu dışarıdan destek olarak almak gerekiyor
Magnezyum (Mg) bedende en çok bulunan 4. katyondur. Bedenin fonksiyonları için değerli bir mineraldir. İnce bağırsaktan emilir ve böbrekten atılır. İnsan bedeni magnezyum mineralini kendisi üretemediği için bu mineral kaynağının besin ya da ilaç desteği üzere yollar ile alınması gerekmektedir. Bedende kullanılan magnezyumun çabucak hemen 60’ı dişlerde ve kemiklerde bulunmakta iken, 39’u ise yumuşak dokularda bulunmaktadır. Oranı çok düşük olmakla birlikte 1’lik bir kısım da kanda yer almaktadır. Magnezyum en yaşamsal organlar olan beyin ve kalpte başka organlara oranla daha değerli yoğunlukta bulunmaktadır.
Migren ataklarınızın nedeni magnezyum eksikliği olabilir
Plazma Mg seviyesi, hücre içi Mg seviyesi ve toplam beden Mg seviyesi birbiriyle yakın alakalı değildir fakat önemli plazma seviyesindeki azalma beden depolarının azaldığını gösterir. Düşük magnezyum düzeyi kısa vadede belirtilere neden olmasa da tip 2 diyabet, kalp hastalığı, his bozuklukları ve migren üzere rahatsızlıklarla ilişkilidir.
Düşük magnezyum düzeyi, osteoporoz için de bir risk faktörüdür. Ayrıyeten magnezyum eksikliği iştahsızlık, mide bulantısı ve kusma, halsizlik, saç dökülmesi, kabızlık, kas krampları, fibromiyalji ve konsantrasyon eksikliğine de neden olmaktadır.
Magnezyum eksikliğine neden olan etkenler şöyle sıralanıyor:
- Alkol, sigara ve uyuşturucu kullanımı
- Tip 2 diyabet
- Gebelik ve emzirme devri (süt üretiminde Magnezyum gereksinim artar)
- Bağırsak hastalıkları
- Böbrek hastalıkları
- Karaciğer hastalıkları
- Uzun vadeli antibiyotik kullanımı
- İdrar söktürücü ilaç kullanımı
- Yanlış ve yetersiz beslenme ve gerilimli bir hayat,
- İleri yaş
Magnezyum eksikliği sonucu bu hastalıklara dikkat!
Vücuttaki birçok enzim fonksiyonunu sürdürebilmesi için magnezyuma muhtaçlık duyar. Bu nedenle magnezyum eksikliğinde kimi sıhhat meseleleri ortaya çıkabilmektedir.
- Osteoporoz (kemik erimesi-d vitamini metabolizmasında misyon alır)
- Tip 2 diyabet (insülin metabolizmasında rol alır)
- Hipoglisemi
- Astım atakları
- Hipertansiyon
- Depresyon
- Kalp rahatsızlıkları
- Huzursuz bacak sendromu
- Solunum rahatsızlıkları
- Migren semptomlarında artış
Magnezyum eksikliği gerçek vakitte müdahale ve takip gerektirir
Magnezyum eksikliğinin tedavisinde, magnezyum ilaçları ve magnezyum içeren multi-vitaminler kullanılabilir. Eksikliğin yüksek seviyelerde olduğu durumlarda damar yoluyla magnezyum verilebilir. Yüksek oranda magnezyum içeren besinler tüketmek, sigara ve alkolü bırakmak da tedavi planının içerisinde yer almalıdır. Magnezyum kritik düzeye düştüğünde doktorlar tarafından yüksek ölçüde destek olarak alınması tedavi maksatlı olarak önerilebilir. Hastanın muhtaçlığının kalmadığı durumlarda destek alımı bırakılmalıdır.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı