Cts. Nis 27th, 2024


En sık leke sorunu olan çil genetik bir sorundur. Kışın kaybolacak kadar azalırken, yazın güneş temasıyla birlikte yüz bölgesinde, burun üstü ve yanaklarda nokta nokta 1-3 mm ortası lekelenmeler olur. Daha çok genetik faktörlerle ortaya çıkar. Bilhassa kızıl ciltlilerde cilt lekelenmeleri çok görülmektedir. Melasma denilen gebelik lekeleri daha çok gebelik devrinde olan hormonal değişimle ortaya çıkabilen lekelenmelerdir. Hormonal bir değişim olması sebebiyle çıkışını azaltmak ismine gebelik sürecinde dışarı çıkarken gebeliğe uygun güneş hami kullanmak önlemede yardımcı olacaktır. 

Ayrıca tiroid hastalarında, böbrek üstü bezi hastalıklarında, polikistik over sendromu üzere durumlarda da sık görülebilmektedir. Doğum denetim hapı kullanan bireylerde cilt lekeleri görülebilmektedir. Yalnızca hormonal sebepler değil yanlış kozmetik kullanımları leke oluşumuna yol açan öbür bir sebeptir. 

Cilt lekeleri nasıl teşhisinde; Wood Işığı Muayenesi

Cilt lekelerinde pigment lekesi mi yoksa öteki bir durumdan kaynaklanan bir lekelenme mi bunu güzel ayırt etmek gerekir. Mor ışık denilen Wood ışığı muayenesi hem cilt açıklığı hem de koyuluklarında lekenin derinliğini ölçmede kullanılan bir formüldür. 

Cilt lekelerinde tedavinin temeli: Güneş Kremi 

Cilt lekesi tedavisi ne kadar erken başlanırsa o kadar tesirli olacaktır. Var olan lekeler güneş ışığının tesiriyle daha kalıcı hale gelecektir. Leke tedavileri yaş gurubuna ve altta yatan nedenlere nazaran değişim göstermektedir. Tedavide temel olan yaz ve kış aylarında cilt tipine uygun bir güneş koruyucusu kullanılmasıdır. 

  • Güneş koruyucular güneşe çıkmadan 20 dk evvel, 4 saatte bir yenileme halinde kullanımı uygun olacaktır.  
  • Lokal kullanılan kozmetik kremlerin içeriğinde kojik asit, arbutin, AHA ve BHA ‘lar, hidrokinonlar bulunmaktadır. 
  • Soyucu içerikli eserler daha çok gece saatlerinde kullanılmalıdır. 
  • Özellikle monitör karşısında çalışanlar, florasan ışıklarına maruz kalan bireylerin mesken içinde de güneş kremi kullanması tavsiye edilmektedir.  
  • Kremler dışında peeling, mezoterapi, PRP ve lazer tedavileri üzere prosedürler kullanılan öbür sistemlerdir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen