Per. May 16th, 2024

Hammadde konusunda yaşanılan tedarik sorunu dışında 2021 yılının ikinci yarısından itibaren genel olarak olumlu bir tablo çizen mobilya kesimi, 2022 yılına umutla girmeye hazırlanıyor.

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Lideri Mustafa Balcı, “Aslında şöyle bir dönüp 2021 yılının tamamına baktığımızda, mobilya bölümü olarak hayli çetin çaba verdiğimiz bir seneyi arkamızda bırakıyoruz. Yılın birkaç ayında mağazalarımızın kapalı olması, düğünlerin ertelenmesi, mobilya alışverişlerinde taleplerin ertelenmesi üzere nedenlerle iç piyasada temkinli bir ilerleyiş seyretti. Biz bu yılın başında yeniden pandemi kaideleri dahilinde yıllık gayemizi 80 milyar TL olarak belirlemiştik fakat biraz altında bir kapanış yapmayı bekliyoruz. Bu doğrultuda yurt içinde 70 milyar TL ile yılı kapatmayı ön görüyoruz. Mobilya alışverişlerinde taksit sayısı artar ise, taleplerini erteleyen tüketici de rahatlıkla alışveriş yapabilir” dedi.

Mustafa Balcı, “Ancak yılın son ayına girdiğimiz bu günlerde 2022 yılına umutla bakıyoruz ve dal olarak tekrar elimizi taşın altına koymaya hazırız” diye söz ederken, “Türkiye’de dış ticaret fazlası veren kesimlerin başında gelen mobilya endüstrisinin dünya genelindeki yükselişi devam ediyor. Geçtiğimiz ayın bilgilerine nazaran yıllık ihracat oranımız 3,5 milyar dolara ulaştı. Yılsonunda ise 4,3 milyar dolarlık bir ihracat hacmine ulaşmayı bekliyoruz” diye belirtti.

“Bize bizden diğeri yardım edemez. Yerli ham maddecinin dayanağını bekliyoruz”

Kasım ayının ikinci yarısından itibaren dalgalı bir seyir izleyen döviz kurları çabucak her dalı etkiledi diye tabir eden MOSDER Lideri Mustafa Balcı, “Mobilya dalı kur farkını en çok ham unsur alışverişinde hissediyor. Lakin ihracatta da ağır formda Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Orta Doğu, Asya ve ABD’den de ağır talep görüyor. Bu doğrultuda mobilyacı ihracata tutunuyor” dedi.

Balcı, “Buradan yurt içinde hizmet veren ham husus üreten firmalarımıza seslenmek istiyorum. Emelimiz ortaktır. Yolumuz birebirdir. Bu nedenle yılbaşından itibaren neredeyse yüzde 150 oranında ham hususa artırım yapılması dalımıza takılan bir çelmedir” diye tabir etti. İhalelerin online değil yüz yüze yapılması gerektiğini savunan MOSDER Lideri Mustafa Balcı, “Orman Bakanlığı’mızdan da bu bahiste yerli mobilya üreticisinin taleplerini daha çok duymasını değerle rica ediyoruz” diyerek davette bulundu.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen