Pts. May 13th, 2024

3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Gençlik ve Spor Vilayet Müdürlüğü, vilayet genelinde özel ihtiyaçlı bireylerin toplumsallaşması ve hayata tutunmaları gayesiyle yüzme dersleri başlatacak. ‘’Yüzüyorsak Bende Varım’’ projesiyle 12 ilçede manisiz yüzme eğitimleri verilecek. Sıhhat ve Toplumsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Şube Müdürlüğü yıl uzunluğu devam edecek olan yüzme derslerini, alanında uzman yüzme antrenörleri eşliğinde gerçekleştirecek. Yüzme derslerine gelen bireyler haftanın bir günü 1 saat boyunca yüzebilecek.

BEN DE VARIM DİYECEKLER

Özel ihtiyaçlı bireylere takviyesini sürdüren Büyükşehir Belediyesi sanatsal ve kültürel faaliyetlerinin yanında sportif faaliyetler ile de örnek ve öncü projeler yapmaya devam ediyor. Kocaeli’nde yaşayan bireylerin hayata iştiraki noktasında yakın vakit evvel “Ben De Varım” projesini hayata geçirmişti. Proje kapsamında Kocaeli’nde yaşayan 10-35 yaş arası özel bireylere yönelik spor taraması yapılıyor. Böylelikle engellilerin hangi spora yatkın oldukları belirlenerek, o branşta daha ileri düzeyde eğitim almalarının ve müsabık olmalarının sağlanması hedefleniyor. Sporda “Ben De Varım” diyen özel ihtiyaçlı bireyler, kültür ve sanatta da “ben de varım” demeye devam ediyor.

12 İLÇEDE YÜZME EĞİTİMLERİ

“Yüzme Bilmeyen Kalmasın” sloganıyla 12 ilçede gerçekleşecek olan yüzme derslerine gelen bireyler hem yüzmeyi öğrenecek hem de bunun yanında sosyalleşecek. Bu manada özel ihtiyaçlı bireylerin suda hareket etmeleri onlara zihinsel ve bedensel açıdan güzel geliyor. Yalnızca yüzmeyi öğrenmeleri değil suda hareket etmelerinin bile onlara çok şey kattığını belirten yetkililer, yüzme vesilesiyle engelli bireylerin günlük hayatlarında daha keyifli ve eğitime açık olduklarını belirtiyor.

ANTROPOMETRİK, FİZİKİ ÖLÇÜM TEST VE ANALİZLER

Özel ihtiyacı olan öğrencilere Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sportmen Sıhhati Test Ve Tahlil Merkezinde yüzme için belirleyici kıymeti bulunan antropometrik ölçümler (vücut el, ayak uzunluk, etraf uzunlukları), biomotor becerilerden kuvvet, tepki hızı, esneklik üzere kıymetlerin belirleyecek testler yapılıyor. Yüzme eğitimi ve su terapisinin fiziki tesirlerinin belirlenmesi için yapılan ölçüm ve test bilgileri GSB Kocaeli Spor Vilayet Müdürlüğünce tahlil ediliyor. Bu tahlillerle engelli öğrencilere bir fizikî aktivite olarak yüzme eğitimlerinin fiziki tesirlerin bilimsel olarak incelenmesi amaçlanıyor. Büyükşehir Belediyesi, engelli bireylerin ve ailelerinin yaşadığı meselelere tahlil bulmak, kendilerine yetebilen ve üretken bireyler olarak toplumsal hayata tam iştiraklerini sağlamak ve hayat kalitelerini arttırmak emeliyle tüm imkanlarını seferber ediyor.

ENGELLİLER İÇİN SUYUN REHABİLİTE ÖZELLİĞİ

Suyun insan bedenine fizikî, ruhsal ve ruhsal tesirleriyle; yüzme sayesinde iskelet kaslarının güçlenerek, bölgesel kas ve eklem ağrılarını önlemesi, obezite ile bireyin gerilimini azaltması engelli bireylerde de tesirli olmasından ötürü hem fizikî aktivite olması hem de toplumsal ahenk hünerleri kazandırmasından ötürü “Erişilebilir Manisiz Yüzme Projesi” oluşturuldu. Yüzme bilhassa kasları güçlendiriyor, su üzerinde durma ve yanlışsız nefes alma sağlanıyor, Serbest-Sırtüstü-Kurbağalama- Kelebek tipinde yüzme çeşitleriyle spor disiplini kazanılıyor. Özel geresinimli bireylerin fizikî gelişimlerine katkı sağlanması (Kilo alma-Kilo verme), özgüven kazanmaları ve toplumsallaşmaları, yetenekli olanların yüzme sporuna kazandırılmasını hedefleniyor. Projeyle ilgili ayrıntılı bilgi 153 Davet Merkezinden alınabilir.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen