Cum. May 3rd, 2024

Pandemiyle birlikte iş hayatımıza giren yeniliklerden biri de şartlara nazaran hem ofisten hem de konuttan çalışılan “hibrit çalışma modeli” oldu. Devir dönem yaşadığımız tam kapanmalar sona erdikten sonra birçok firma ya konuttan çalışmaya devam etti ya da kendi şartlarına uygun olarak çalışanlarını hibrit modele yönlendirdi.

Aslında bilgisayar, akıllı telefon üzere teknolojik irtibat araçlarının gelişmesiyle pandemi öncesinde de şirketler dijitalleşme noktasında değerli adımlar atmıştı. Bilhassa görüntü konferansların pratik ve yaygın bir formda kullanılabilir olması uzaktan çalışmaya yer hazırlayan en değerli etken oldu. Ayrıyeten akıllı telefonlar vasıtasıyla çalışanlar mesai sonrasında da iş takibi yapıp, mesai saatleri içerisinde toplumsal medyada vakit geçirmeye başladılar. Bu da konut ve ofis kavramlarının birbirine karıştığını gösterdi. Lakin dijitalleşmeye atılan bu adım pandemi nedeniyle o kadar süratli oldu ki altyapı eksikliği ve kâfi deneyime sahip olamamaktan ötürü birçok olumsuzluk yaşandı. Bilhassa çalışan anneler bu süreçte hayli zorlandılar. Bu süreçte her dört çalışan anneden biri işi bırakmayı düşündüğünü belirtti.

Ortaya çıkan bir öteki sorun ise çalışanların performans değerlendirmeleriyle ilgili yaşadıkları sıkıntıdır. Yüz yüze çalışmada yöneticiler ve işverenler tarafından daha kolay değerlendirileceğini düşünen çalışanlar, uzaktan çalışmada terfi üzere hususlarda korku duyduklarını belirtmektedirler.

Bazı aksiliklere karşın yapılan anketler çalışanların ve patronların esnek çalışma ya da hibrit çalışma modelini benimsediklerini gösterdi. Yapılan bir ankette çalışanlara konutta ya da ofiste çalışma tercihleri sorulduğunda yüzde 56’sı ofiste, yüzde 44’ü ise meskende çalışmak istediğini belirtti. Hibrit çalışma modeli seçeneği sorulduğunda ise yüzde 67 üzere bir çoğunluk olumlu cevap verdi.

Çalışanların yanı sıra patronlar de hibrit çalışma modeline olumlu bakmaktadırlar. Şimdiden birçok firmanın uzun vadede bu modelle çalışacaklarını duyurmaları bunun değerli bir delilidir.

Hal böyleyken bu yeni süreçte şirketler eski alışkanlıklarını terk ederek gelişen teknolojiyle birlikte yeni çalışma biçimlerine ayak uydurmalıdır.

Hibrit çalışma ile çalışma saatlerinin tespiti işçi idaresi ve süreçlerin takibi kolay olmamaktaydı. Bu manada insan kaynakları süreçleri de dijital ortamla bütünleşmek zorunda kalmıştır. Müsaade süreçleri ve başka tüm süreçlerini insan kaynakları ile birebir yürütmek zorunda iken dijitalleşme ile çalışanlar yöneticileriyle internet erişimlerinin olduğu her yerde taşınabilir üzerinden yahut bilgisayarları ile rahatlıkla bağlantıya geçebilme imkânı sağlanmış oldu. Çalışanlar insan kaynakları ünitesine meskenlerinden de rahatlıkla ulaşabilme kolaylığına erişmişlerdir.

Geleneksel süreçleri benimsemiş şirketler bu devirde zorlansa da artık dijital çağda bu döngünün içerisine yavaş yavaş adapte olmak zorunda kalmış ve bu durumu benimsemeye başlamıştır.

Bilindiği üzere insan kaynakları, şirketler için evrak sirkülasyonunun çok olduğu, onay sisteminin işlediği, maaş hesaplarının ve ödemelerinin yapıldığı, eğitim ve performans alanlarının yürütüldüğü çok kapsamlı bir ünitedir. Bu süreçler hem insan gücü gerektirmekte hem de resmi süreçlerin fazla olması sebebiyle takibin devamlı ve sistematik bir formda yapılmasını gerektirmekteydi. Dijital süreçlerde artık işçi müsaade taleplerini, avans taleplerini, eğitim beklentilerini rahatlıkla belirtebilmektedir. Birebir vakitte insan kaynakları ünitesi de süregelen işlerini işçiler ile birlikte entegre olarak talep edebilecek, doküman arşivlemelerini, çalışanlara sunacağı olay bildirimlerini, maaş hesaplamalarını, mesai saatlerinin hesaplamalarını hatta SGK süreçlerini dahi sistem üzerinden gerçekleştirebilmektedir.

Buradan da anlaşıldığı üzere Covid-19 ‘un iş hayatına olan tesirleri ile birlikte yeni çalışma biçimleri oluşmaya başlamıştır. Meskenden çalışma ile hibrit modeli aslında insan kaynaklarının da bu manada gelişmesini sağlamıştır. Günümüzde artık bu sürece geçip benimseyen birçok şirket bulunmakta. Vakitle bu süreci benimsemeyen şirket kalmayacak ve artık dijital çağ bizim ana kaynağımız olacaktır.

Şirket içerisinde bulunan tüm departmanlar dijitalleşerek iş yapma eğilimlerini artıracak ve verimlilik en üst düzeylere ulaşabilecektir.

Bu noktada güçlü dijital altyapısıyla hizmete sunduğumuz HERO’nun getirdiği avantajlardan bahsedebiliriz. Gündelik işlerimizin birçoklarını web ya da taşınabilir uygulamalar sayesinde yaptığımız gerçeğinden yola çıkarak, şirketlerin tüm karmaşık iş süreçlerini rahatlatacak ve tek bir platformdan yönetilmesini sağlayacak bir uygulama geliştirdik. Hem insan kaynakları yöneticileri hem departman yöneticileri ve çalışanları bu uygulamayı kullanarak müsaade, avans, performans kıymetlendirme, bordrolama üzere mevzuları çarçabuk takip edip onay sürecini işletebilecekler.

Sonuç olarak pandemiyle birlikte süratle gelişen uzaktan çalışma, hibrit çalışma üzere modelleri desteklemesi açısından yenilikçi bir projeye imza attığımız söyleyebiliriz.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen