Cum. May 3rd, 2024

Türkiye’de bankacılık ve finans kesiminde faaliyet gösteren ve iştirak bankacılığı ismine çalışmalar yürüterek ortaya koyduğu uygulamalar ile kesimin gelişimine katkı sunan Türkiye İştirak Bankaları Birliği (TKBB) ile Kobilerin finansmana erişimini kolaylaştırmak için çalışan ve finansal sistemin gelişmesi tarafında değerli bir misyon yüklenen Finansal Kurumlar Birliği (FKB) ortasında bilgi paylaşımına ait protokol imzalandı.

Protokol kapsamında, İştirak Bankaları Fatura Kayıt Sistemi’nde (KBFKS) bulunan fon kullandırılmasına husus edinilen doküman bilgileri ile Merkezi Fatura Kaydı Sistemi’nde (MFKS) bulunan alacak doküman bilgilerinin elektronik ortamda paylaşılması ve çapraz denetimlerinin yapılması hedefleniyor.

Kayıt dışı iktisatla çabayı destekliyoruz…

Finansal Kurumlar Birliği ile imzalanan protokol ile ilgili görüşlerini aktaranTürkiye İştirak Bankaları Birliği Genel Sekreteri Osman Akyüz: “Teknoloji alanında yaşanan gelişmeler, internetin yaygınlaşması ile taşınabilir kullanım imkanlarının artması, kullanıcıların daha süratli ve klasik dağıtım kanalları dışında da farklı kanalları kullanmalarını sağlamaktadır. Finansal hizmetlere erişim hali değişmekte, bireylerin finansal kurumlardan beklediği hizmetler farklılaşmaktadır. Müşteri beklenti ve muhtaçlıkları doğrultusunda dönüşen hizmet anlayışları, yeni kuşak inovatif trendler ve regülasyonlara nazaran, faal bir dijital dönüşüm stratejisine sahip olunarak yatırımlarımızın bu tarafta olmasını sağlamıştır. Lakin bu formda üstün bir müşteri tecrübesi ve operasyonel verimliliğin sağlanabileceğini inanıyorum. Buna bağlı olarak dijital projeler üretmeye ve yeni iş birliği alanları oluşturmaya devam ediyoruz. Bu çerçevede, TKBB çatısı altında Bankaların Kredi Süreçlerine Ait Yönetmeliğin “Katılım bankalarınca finansman sağlama yöntemleri” başlıklı 19 uncu hususu kapsamında gerçekleştirilen fon kullandırım süreçlerinde yurt içi satıcılar ve müşteriler ortasında düzenlen alım-satıma mevzu evrakların standart alanlarının belirlenmesi, bankaların ve kullanıcı uygulamalarının standart uygulamalara tabi olması, dokümanlara ilişkin bilgilerin Gelir Yönetimi Başkanlığı’ndan doğrulanarak denetim edilmesi ve yinelenmiş fon kullanımının önüne geçilmesi maksadı doğrultusunda kurulan yapıyı Şubat 2019’da iştirak bankacılığına kazandırdık.

Katılım Bankaları Fatura Kayıt Sistemi’ne dahil olan tüm iştirak bankalarımıza ilaveten Aralık 2021 tarihinde kalkınma ve yatırım bankaları da entegrasyon çalışmalarına başlamıştır. Kasım 2021 tarihi prestiji ile yaklaşık 1,5 milyon adet, 462 Milyar Türk Lirası fiyatındaki kayıt edilen alım-satıma mevzu evrakın; 286 milyarlık kısmi finansmana bahis edilmiştir. Bu müddet zarfında 2.8 Milyar Türk lirası bedelindeki 11.500 adet alım-satıma mevzu evrakın yinelenmiş kullanımı engellenmiştir.

Bu iş birliğinin gerçek kesimin finansmana erişimini kolaylaştırarak kayıt altına alınmasıyla birlikte müşteri memnuniyetini üst düzeye çıkaracağına inanıyoruz. Ülke ekonomimize sağlayacağı katkının yanı sıra kayıt dışılığı önlemesi ismine da bu platformu kıymetli buluyorum. Platformun bölümümüz ve ülkemize katkı sağlayacağına inanıyorum “dedi.

İki kurum ortasında imzalanan protokol hakkında değerlendirmelerde bulunan Finansal Kurumlar Birliği Genel Sekreteri Ahmet Candan şu değerlendirmelerde bulundu: “Dijitalleşmenin ve finansmana erişimin her geçen gün daha da kıymet kazandığı bu periyotta, bilhassa ticari alacakların süratli ve inançlı olarak nakde çevrilmesini destekleyen dijital projeler geliştirmeye ve yeni iş birlikteliklerine imza atmaya devam ediyoruz. Bu çerçevede, birinci olarak FKB çatısı altında 6361 sayılı Kanunun verdiği yetkiye dayanarak tıpkı ticari alacağın tekrarlanmış temlik ve finansmanını önleyen Merkezi Fatura Kaydı Sistemi’ni 2015 yılında Ülkemizin finans sistemine kazandırdık. 24 bankanın da dahil olduğu toplam 78 finansal kuruluşun yer aldığı Merkezi Fatura Kaydı Sistemi’ne, kurulduğundan bu yana yaklaşık 1 Trilyon TL’lik 34 Milyonun üzerinde doküman kaydedilmiş ve 1 Milyon riskli süreç önlenmiştir.

Kasım sonu itibariyle de Türkiye İştirak Bankaları Birliği ve Finansal Kurumlar Birliği ortasında imzalanan Protokol kapsamında, Merkezi Fatura Kaydı Sistemi ve Türkiye İştirak Bankaları Birliği nezdinde kurulmuş olan, iştirak bankalarının finanse ettikleri ticari alacakları kaydettikleri Fatura Kayıt Sistemi’nin entegre edilmelerine yönelik çalışmalar başlamıştır. Türk finans dalının kıymetli oyuncularını temsil eden iki Birlik ortasında imzalanan kelam konusu iş birliği protokolü kapsamında MFKS ve KBFKS’ye kaydedilecek evraklar karşılıklı sorgulanabilecek.

Reel bölümün finansmana erişimini kolaylaştıran ve kayıt altına alan bu iki sistemin entegre olmasını sağlayacak bu iş birliğinin; ülke ekonomimize sağlayacağı katkı ve eş vakitli olarak kayıt içi ekonomiyi desteklemesi açısından çok bedelli buluyor, ülkemize güzel olmasını diliyorum” dedi.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen