Pts. Eki 14th, 2024

Bir yılın daha sonuna yaklaşıyoruz ve Türkiye’nin rüzgarı hiç olmadığı kadar kuvvetli esmeye devam ediyor. 2021 yılında rekora koştuğumuz rüzgar gücünde, 1 GW’nin üzerinde yeni heyetimle en yüksek suram gücü kapasitesine ulaşıldı. Türkiye Rüzgar Gücü Birliği (TÜREB) datalarına nazaran ülkemizdeki rüzgar gücü toplam heyeti gücünün 10.585 MW’ye ulaştığını aktaran Ülke Güç Genel Müdürü Ali Aydın, inşa halindeki 24 adet rüzgar gücü santraliyle kesimin hiç durmadan büyümesini sürdürdüğünü ve büyüyen daldaki servis ihtiyaçlarının eksiksiz halde karşılanması için yatırımlara devam edileceğini belirtti.

2021 yılını da geride bırakmaya hazırlanırken daha pak bir gelecek için tüm dünyanın yeni yatırımlar yaptığı rüzgar gücü kesimi büyümeye devam ediyor. Pandeminin hala tesirlerini göstermeye devam etmesine karşın sürdürülebilir bir güç kaynağı olan rüzgar gücünde ülkemizde son bir yılda 1 GW’nin üzerinde heyetim yapıldı. Dal paydaşlarının bir bütünlük içerisinde hareket ederek rüzgar gücünün ülkemizde daha da geniş tesir alanına ulaşmasını sağladıklarını aktaran Ülke Güç Genel Müdürü Ali Aydın’a nazaran bu büyüme, üretimi devam eden 24 yeni rüzgar gücü santralinin de tamamlanmasıyla 2021 sonrasında da istikrarını sürdürecek ve yerli ve ulusal kaynaklardan elde edilen güç kapasitesini artırma yolunda kıymetli bir virajın alınmış olacak olacak.

24 Yeni Rüzgar Güç Santrali Yolda

Son yıllarda rüzgar gücüne yapılan yeni yatırımlarla bölüm altın çağını yaşıyor. Rekabet, artık karbonsuzlaşma alanında kendini gösteriyor. Pak bir gelecek için sürdürülebilir güç kaynaklarına sayısız yatırım yapan Türkiye, yerli ve ulusal güç kaynağı olan rüzgardan elektrik üretimini her sene artırmaya devam ediyor. O denli ki, 2021 yılının birinci yarısında rüzgar gücünden elde edilen elektrik üretim oranının 9,22’nin üstüne çıktığı da raporlara yansıdı. İnşa halinde 24 adet yeni rüzgar gücü santrali olduğunu paylaşan Ali Aydın, kurulacak bu yeni santrallerle birlikte hem rüzgardan elde edilen elektrik üretiminin yaklaşık 1 GW daha artacağını hem de iktisada önemli katkı sağlanacağını öngörüyor. Son olarak Türkiye Elektrik İletim A.Ş. datalarına nazaran 10 Kasım Çarşamba günü Türkiye’de rüzgar gücünden üretilen elektrik 181 bin 249 megavatsaat ile yılın en yüksek düzeyine ulaşmış ve bu alanda yeni bir rekor kırılmıştı.

Rekor Heyetim Yeni İstihdam Oluşturmaya Devam Ediyor

Uluslararası manada milyar euroluk bir kesimin oluşmasına yardımcı olan rüzgar gücünde yeni kurulan her yeni türbin AB’de 10 milyon euroluk bir ekonomik faaliyet hacmi oluşturuyor. Kurulan yeni santrallerin proje ve montaj basamağından işletme bakım seyahatinin ilerleyen yıllarına dek yeni iş imkanlarının önünü açtığını ve yerli güç arzına direkt katkı sunduğunu aktaran Ülke Güç Genel Müdürü Ali Aydın, güç ithalatında dışa bağımlılık ile gayret eden Türkiye’nin yeni amaçlarında anahtar rolün kendi doğal ve yerli kaynağı rüzgar gücünde olduğunu vurguluyor. 2021 – 2025 yılları ortasında dünya çapında 470 GW’lik ek yeni kara ve deniz rüzgar kapasitesinin kurulacağının da kestirim edildiğini belirten Aydın, dünya genelindeki bu artışla türbinlerin 25 yıllık proje ömrü boyunca 3,3 milyon sürdürülebilir ve uzun vadeli iş imkanı oluşturabileceğini de aktarıyor.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen