Pts. May 6th, 2024

2021, nakitten dijitale geçişin güzelden güzele hızlandığı bir yıl oldu. Dalın Değerli oyuncusu TransferGo, bu eğilimin, yeni teknolojilerin de getireceği itici güçle 2022’de daha da artmasını bekliyor.

TransferGo Büyümeden Sorumlu Bölge Müdürü Senem Ergüvenoğlu, dijital para transferi ve fintek kesiminde 2021 yılını değerlendirirken, 2022’ye dair öngörülerini de paylaştı. 2021’in hem fintek hem de dijital para transferi kesimi açısından, dünyada ve Türkiye’de epey başarılı ve verimli bir yıl olarak geçtiğini belirten Ergüvenoğlu, 2022’de de kesimde tekrar kıymetli gelişmeler yaşanacağını ve dijital para transferine olan muhtaçlığın artık geri dönülemez bir halde artacağını öngördüklerini söz etti.

Ramazan ve yurt dışı okul kayıt periyotları çok ağır gerçekleşti

Ergüvenoğlu’nun verdiği bilgilere nazaran, dijital para transferleri açısından 2021’de iki periyot, süreçlerin çok ağırlaştığı devirler oldu. Temmuz – Eylül devri hem iş hem de yeni tahsil devriyle birlikte yurt dışına eğitim için taşınanların da yurt dışı para transferi muhtaçlıklarının arttığı bir periyot idi. TransferGo özelinde de, bu dönemde evvelki 3 aylık periyoda nazaran Türkiye’den Almanya’ya giden öğrencilere istinaden toplam süreç sayısı 119, süreç hacmi ise 482 arttı. Tekrar Ramazan devri, dijital para transferlerine olan muhtaçlığın çok arttığı ve bu hizmetlerin büyük bir ivme yakaladığı devir oldu.

Nakitten dijitale geçiş daha da hızlanacak

Finans dalında finteklerin güzelden düzgüne öne çıktığı bir devri yaşıyoruz. Pandemi devri de fintek şirketlerinin kıymetini daha da çok ortaya koydu ve nakitten dijitale geçişin ivmesini daha da üstlere taşıdı. Ergüvenoğlu, 2022’de kesimin geçirdiği bu çarpıcı değişim trendinin devam etmesini beklediklerini açıkladı.

Yeni teknolojilerin kullanımı artacak

Ergüvenoğlu’na nazaran, finans bölümünde, yapay zeka üzere günümüzü ve de geleceği şekillendiren teknolojilerin kullanımının yaygınlaşması bekleniyor. Daima değişen ve dönüşen tüketici davranışlarının sonucunda, finans ve fintek kurumları da müşteri tecrübesine öncelik vermiş durumda. Yeni yılda da bilhassa dijital kanallar ve hizmetler kullanılarak, daha da geliştirilmiş, kolay, süratli ve inançlı müşteri tecrübeleri sunulması çok kritik olacak. Başka yandan, dalda robotik süreç otomasyonu (RPA) üzere yeni teknolojilerin de bu yıl daha çok öne çıkacağını öngörülüyor.

Diğer yandan, fintek firmaları ve müşterileri tarafından üretilen big veri yani büyük ölçüde bilginin boyutları 2021 yılında daha da arttı. Her geçen yıl üretilen bu devasa bilginin boyutunun artması bekleniyor. Ergüvenoğlu’na nazaran, 2022’de ve önümüzdeki yıllarda, bu büyük data, müşterilerin finansal durumu için kapsamlı bir görüş oluşturmak için kullanılacak. Finans şirketleri müşterilerini elde tutmak ve hizmetlerini geliştirmek için data toplayıcılar ve sağlayıcılarla daha çok işbirliğine gidecekler.

Finansal hatalara karşı uğraş için yatırımlar artacak

Sektörde teknolojik gelişmeler yaşanırken, başka yandan bu artan güvenlik gereksinimini da beraberinde getiriyor. Siber tehditler çeşitlenirken ve karmaşıklaşırken, bir yandan da bu hatalara dair gayret yolları da genişliyor. Ergüvenoğlu’na nazaran, finansal kabahatleri engellemek ve önüne geçmek üzerine alınan güvenlik tedbirleri yeni yılda daha da artacak, şirketler siber güvenlik ve compliance süreçlerine çok daha fazla yatırım yapacaklar.

Birleşik Ödeme işbirliği dalda ses getirdi

TransferGo Büyümeden Sorumlu Bölge Müdürü Senem Ergüvenoğlu, şöyle konuştu: “Dünyanın en süratli büyüyen para transferi şirketlerinden olan ve Türkiye’deki operasyonunu Birleşik Ödeme ile birlikte yürüten TransferGo olarak bir yılı daha başarılı bir formda geçirmenin memnunluğunu yaşıyoruz. Bu yıl Türkiye’de hem kesimimiz hem de TransferGo için kilometre taşı olan bir gelişmenin altına imzamızı atarak, Mart ayı itibariyle Birleşik Ödeme işbirliğiyle, Türkiye’den yurt dışına para transferi hizmetimizi başlattık. 2021’in şirketimiz için globaldeki en büyük gelişmesi ise, Eylül ayında Elbrus Capital ve Black River Ventures liderliğindeki Seri C yatırım tipinde aldığımız 50 milyon dolarlık finansman oldu. Elde ettiğimiz bu finansmanı, TransferGo’nun müşteri tabanını genişletmeye ve önümüzdeki 3-4 yıl içinde 5 kat büyümeye yönelik savlı maksadımızı desteklemek hedefiyle kullanmayı planlıyoruz. Tıpkı halde hizmet verdiğimiz pazarları başta Kuzey Afrika ve CIS ülkeleri olmak üzere genişletmeyi hedeflerken, ana hizmetimiz olan memleketler arası para transferinin yanında dijital cüzdan ve sanal IBAN üzere farklı hizmetlerle eser yelpazemizi çeşitlendirmek esas amaçlarımız ortasında yer alıyor. Bunun yanı sıra küçük ve orta ölçekli işletmelere yönelik de hizmetler sunmayı planlıyoruz”

Ergüvenoğlu, 2022‘de de hem yeni iş birlikleriyle hem de aldıkları yatırımlarla servislerini dünyanın dört bir yanına taşımaya ve kesimin gelişimine katkıda bulunmaya devam edeceklerini kelamlarına ekledi.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen