Paz. Eyl 29th, 2024

Polonya’daki dünyaca ünlü sanat kuruluşu olan Grotowski Enstitüsü, tekrar İstanbul’da. Enstitü, Bahçeşehir Üniversitesi Konservatuvarı konut sahipliğinde Aralık ayının ikinci haftası boyunca BAU Pera yerleşkesinde yeni bir atölye gerçekleştirecek.

Wroclaw merkezli Grotowski Ensitütüsü-Insytut im Jerzego Grotowskiego- ve BAU Konservatuvar ortasındaki işbirliği devam ediyor. 2021 Temmuz ayında 4 günlük “Body Constitution” atölyesiyle yalnızca konservatuvar öğrencilerine değil Türkiye’deki tüm oyunculara açık eğitim veren ve büyük ilgi gören Enstitü, bu sefer Aralık ayının ikinci haftası boyunca BAU Pera Kampüsü’nde yeni bir atölye gerçekleştirecek.

Uluslararası etkileşimli “Body Constitution” eğitim serisi boyunca, Grotowski Enstitüsü eğitmenleri vücut, ses ve ruh üzerinden yalın bir sahneleme anlayışıyla “tiyatro laboratuvarı” bazlı deneysel çalışmalar gerçekleştirecek. 20.yüzyıl tiyatro eğitimini en çok etkileyen ekollerden biri olan Grotowski tekniği, ağır fizikî hakimiyet, tesirli vücut kullanımı ve fakir tiyatro ideolojisiyle hala sahne sanatkarları ortasında tesirini sürdürüyor.

Türkiye’nin tarihi ve zenginliğinden etkilendiler

BAU Konservatuarda memleketler arası bir eğitim anlayışı sürdürdüklerini söyleyen Sahne Sanatları Öğretim Üyesi Dr. Sercan Özinan, “Grotowski Enstitüsü ile bağlarımız, geçtiğimiz yaz düzenlediğimiz atölye ile pekişti. Çok titiz, yenilikçi ve keşfe açık eğitmenler. Türkiye’nin tarihi ve kültürel zenginliği de onları ayrıyeten etkiliyor. Bilhassa Anadolu türküleri ve dansları. O eğitimlere sadece bizim öğrencilerimiz değil, Türkiye’nin dört bir yanından Konservatuvar öğrencileri katılmıştı ve herkes çok mutlu ayrıldı. Şimdiki atölye ile giderek milletlerarası bir anlayış ile süreci hızlandırıyoruz. Yakında Fransız ve Yunan partnerlerimiz ile kelam konusu atölyeyi büyüteceğiz. Lakin asıl olarak, İstanbul’un kalbinden üniversal oyuncuların yetişmesi için memleketler arası yerleşke ortamı ve yeni işbirliklerine kararlı bir biçimde ilerliyoruz” dedi.

BAU Konservatuvar Sahne Sanatları Bölümü’nün düzenlediği ve 3 sene boyunca sürmesi planlanan bu işbirliğine Fransa ve Yunanistan’dan tiyatro okullarının da dahil olması için çalışmalar sürüyor. İstanbul’da başlayan bu eğitimler, Polonya Wroclaw’da devam edecek.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen