Per. May 2nd, 2024


Kemer Belediyesi’nin takviyeleriyle Kemer Yörükler Derneği tarafından bu yıl 12’ncisi düzenlenen Kemer Yörük Şenliği, büyük bir coşku ile gerçekleşti. Renkli imgelerin oluştuğu Festival’de TRT sanatkarı Uğur Önür müzikleri ile şenliği izleyenlere unutamayacakları dakikalar yaşattı.

Mustafa Ertuğrul Aker Parkı’nda düzenlenen şenliğe, Kemer Kaymakamı Ahmet Solmaz, Kemer Belediye Lideri Necati Topaloğlu ile eşi Fikriye Topaloğlu, Kumluca Belediye Lideri Mustafa Köleoğlu, Kemer Kıyı Güvenlik Kumandanı Soner Tuna, CHP Kemer İlçe Lideri Adem Barış, Kemer Belediye Lider Yardımcısı Emin Gül, Kemer Belediyesi Meclis Üyesi Mustafa Bilici, Kemer Yörükler Derneği Lideri Turhan Arslan, belediye ünite müdürleri, yörük beyefendileri, vatandaşlar ve çok sayıda yerli ve yabancı konuk katıldı.

Festival, Kemer Belediyesi önündeki Atatürk Anıtı’na çelenk sunumunun akabinde hürmet duruşunda bulunulması ve Kemer Belediye Lideri Necati Topaloğlu öncülüğünde kurulan ve şefliğini Furkan Üstündağ’ın yaptığı Kemer Belediyesi Gençlik Orkestrası’nın İstiklal Marşı’nı seslendirmesiyle başladı.

Festival alanına getirilen deve, katır, koyun ve keçiler bilhassa turistlerin ilgi odağı haline geldi. Şenlikte, iştirakçilere yayık ayranı ve keşkek ikram edildi.

Festival kapsamında Kemer Belediyesi’nin kendi imkanlarıyla geçen sene yaklaşık 3 ayda çektiği ve yörük kültürünü yaşatmaya devam eden Kemer’in son göçer yörüğü olan Ali Karakoyunlu’nun belgeselinin gösterimi de yapıldı.

Çeşitli yöresel müziklerle gönüllerince eğlenen davetliler, Lider Topaloğlu’nun zeybek oynamasını ilgiyle izledi.

Halat çekme, yumurta taşıma ve çuval müsabakalarının yapıldığı şenlikte, yörük beyefendisi seçimi de yapıldı. Geçen sene yörük beyliğini kazanan Yetiş Kurga, 100 bin lira vererek tekrar yörük beyefendisi seçildi.

Festivalde sanatçı Uğur Önür de sahne alarak yöresel ezgileri ve türküleri seslendirdi. Sanatçı Önür’ün seslendirdiği eserler, şenliğe katılanlardan büyük alkış topladı. Kaymakam Solmaz, Lider Topaloğlu ve dernek lideri Arslan, sanatçı Uğur Önür’e konser sonrası çiçek ve çeşitli armağanlar verdi.

Kemer Kaymakamı Ahmet Solmaz, şenlikte yaptığı konuşmasında, Kemer’e atanalı bir hafta olduğunu ve Kemer’de birinci katıldığı programın Kemer Yörükler Şenliği olduğunu söyledi.

Kemer’in ulusal ve milletlerarası platformlarda çok fazla tanınan bir yer olduğuna işaret eden Kaymakam Solmaz, “Kemer’i tanıdıkça aşık olmaya başladık. Buranın özü yörük kültürü. Yörükler buranın mayasını oluşturmakta. Burada olmaktan ötürü memnunum. Şenlikte emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.

Kemer Belediye Lideri Necati Topaloğlu ise şenlik öncesinde yörük göçü yapmak istediklerini fakat asrın felaketi olan sarsıntı ve Kemer’deki orman yangını nedeniyle yapılamadığını söyledi.

Yörüklerin göçebe olduğuna dikkat çeken Belediye Lideri Topaloğlu, “Yörükler cet binmeyi ve silah kullanmayı sever. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bir kelamı vardır. “Arkadaşlar! Gidip, Toros Dağları’na bakınız, şayet orada bir tek Yörük çadırı görürseniz ve o çadırda bir duman tütüyorsa, şunu çok yeterli biliniz ki bu dünyada hiçbir güç ve kuvvet asla bizi yenemez.” Yörükler mert, dürüst ve çalışkan olur. Türk milleti de dürüst, mert ve çalışkandır. Ne keyifli Türküm diyene! Şenlikte emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.

Kemer Yörükler Derneği Lideri Turhan Arslan da Kemer Yörük Festivali’nin 12’ncisini düzenlemekten ötürü çok memnun olduklarını söyledi.

Kemer Yörük Festivali’nin 2009’da yılında Çukur Yayla’da başladığını hatırlatan Arslan, “Yaşanan acı olaylar nedeni ile şenliğimizi burada yapmak durumunda kaldık. Biz yeniden de yörüklerin geleneği kesilmesin ve şenliğimizi yapalım istedik. Kemer Belediyesi’ne ve çalışanlarına tüm dayanaklarından ötürü teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen