Çar. May 1st, 2024

Günümüzde antidepresan kullanımı giderek artıyor. Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca’nın Ağustos ayında açıkladığı sayılar da bunu destekliyor. Koca’nın açıkladığı bilgilere nazaran son üç yılda 61 milyon hudut sistemi ilacı, 12 milyon antidepresan kullanıldı. Pekala, bu artışın nedeni nedir? Bu sorunun cevabını DoktorTakvimi.com uzmanlarından Psk. Kübra Uğurlu veriyor.

Pandemi, yaşanan doğal afetler, ekonomik ve toplumsal sorunlar psikolojimizi yakından etkiliyor. Günümüzde ruhsal dayanıklılığın düşmesi ve bilinçlenmeyle birlikte antidepresan ilaçlarının kullanımının arttığı bir süreç yaşıyoruz. Yaşanılan toplumsal ve ferdi problemlerin kişi üzerinde bıraktığı tesirler nedeniyle telaş, depresyon, öfke denetim bozukluğu başta olmak üzere birtakım ruhsal ve psikiyatrik sorunların ortaya çıktığını söyleyen DoktorTakvimi.com uzmanlarından Psk. Kübra Uğurlu, bu durumun psikiyatrik ilaçlarda artışa sebebiyet vermesinin kaçınılmaz olduğunu belirtiyor.

Bu biçim ilaçların kullanımının olumlu bir yanı bulunduğunu anlatan Psk. Uğurlu, “Bu durum toplumun psikiyatrik ilaçlara, psikiyatristlere ve psikologlara olan önyargılarının kırıldığını gösteriyor. Şahısların ruhsal problemlerle alakalı takviye almaya olan isteklerinin artması; güzelleşmeye olan farkındalıklarının artmasıyla bir arada ömür kalitelerini ve standartlarını yükseltmek istemelerinden kaynaklanıyor. Aslında bazen yıllardır üstü örtülmüş ruhsal badirelerin kabulü ile tedaviye başlamalarından da kaynaklandığını söylemek güç olmaz” diyor.

Psikolojik ve bedensel sıhhatiniz için kendinize vakit ayırın

Psikolojik dayanak almaya yönelik önyargının kırılmasıyla, bireylerin geçmişten bugüne gelen problemlerinin tahlilini aradığına dikkat çeken DoktorTakvimi.com uzmanlarından Psk. Kübra Uğurlu, antidepresan ilaçlarının kullanımındaki bu artışın bir öbür nedeninin ise iletişimsizlik, toplumun suratına yetişme gayretiyle birlikte ihmal edilen ferdî ve ruhsal sıhhat ile kişinin ömür kalitesinin birebir oranda derde düşmesi olduğunun altını çiziyor. Psk. Uğurlu, bu süreçte şahısların toplumsal, ailesel, ilişkisel sorumluluklarının yanı sıra kendine bir alan yaratmasının, ruhsal ve bedensel sıhhati için kendine kaliteli vakit ayırmasının kıymetli olduğunu hatırlatıyor. “Bütün yaşamsal hengamenin içerisinde insan tabiatı gereği içsel huzuru arar, bunun için vakte bazen de yalnızlığa da gereksinim duyar” diyen Psk. Uğurlu, bu vakti kendimize oluşturmazsak bizim yerimize oburlarının bunu yapmayacağını tabir ediyor.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen