Per. May 2nd, 2024


Bornova Belediyesi Almanya’nın Heidelberg Belediyesi ile birlikte iklime ahenk ve etrafın korunmasına yönelik çalışmalar yapmak için Avrupa Birliği çatısı altında işbirliği projesi başlatıyor. 110 bin Euro fiyatındaki bütçesinin yüzde 90’ı “Türkiye ve AB ortasında Kent Eşleştirme Hibe Programı-II” tarafından karşılanacak olan proje kapsamında etraf ve iklim konusunda gelecekte yapılacak tüm yatırımların altyapısı oluşturulacak.  Proje kapsamındaki akademik çalışmalar Yaşar Üniversitesi tarafından, farkındalık oluşturma çalışmaları ise Güç Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ENSİA) yürütülecek.

 

Çevrenin korunmasına yönelik projeleriyle öne çıkan Bornova Belediyesi’nin Heidelberg Belediyesi ile birlikte yürüteceği proje temel olarak, iklim ve etraf temelli hareketler için Türk ve AB mahallî idareleri ortasındaki diyaloğun geliştirilmesi ve mahallî idarelerin kapasitelerinin güçlendirilmesini amaçlıyor.

 

“Yeşil Bir Gelecek İçin Kent Eşleştirme Hibe Programı” kapsamında Bornova’nın iklim değişikliğine ahenk sürecinin geliştirilmesi, bu bahisteki kapasitesinin arttırılması ve yeni teknolojilerin uygulanması için Bornova  ve Heidelberg ortasında bilgi ve tecrübe paylaşımının sağlanacağı projenin gayeleri ortasında şunlar da yer alıyor:

 

_  Bornova içinYerel İklim Hareket Planının (SECAP) geliştirilmesi

_  Siyaset üretmeyi desteklemek için hazırlık çalışmaları yapmak

_  İklim değişikliği ve sürdürülebilir kalkınma konusunda Bornova için lokal stratejiler, planlar, yol haritaları geliştirmek

_  Toplumun farklı kümelerine odaklanarak iklim değişikliği ve etraf konusunda kamuoyunun bilinçlendirilmesi

_  İklim değişikliğine ahenk sağlamanın aciliyeti ve ehemmiyeti konusunda farkındalık yaratmak

 

Projenin uygulanmasıyla elde edilmesi beklenen sonuçlar ise şöyle:

_ Heidelberg örneğine dayalı olarak Bornova için mahallî iklim aksiyon planları ve stratejilerinin geliştirilmesi

_  Heidelberg’in iklim değişikliğine ahenk konusundaki yenilikçi tecrübeleri hakkında Bornova Belediyesi işçisinin kapasitesinin artırılması

_  İklim değişikliği ve etraf konusunda halkın bilinçlendirilmesi

_  Heidelberg ve Türkiye ortasında iklim değişikliğine ahenk konusunda bilgi ve tecrübe alışverişi

_  İklim değişikliğinden etkilenen mahallî işletmelerin dayanıklılığını artırmak

_  Bornova’nın etraf üzerindeki su ve emisyon izini azaltmak

 

 Yaşar Üniversitesi Röktörün’nden ziyaret

Bornova Belediye Lideri Dr. Mustafa İduğ, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda proje yürütücüsü olarak kontrat imzaladı. Projenin imzalanarak yürürlüğe girmesinden çabucak evvel Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Levent Kandiller ile bir ortaya geldi. Lider İduğ’un makamında gerçekleşen ziyarette lokal idare üniversite işbirliğinin değerine dikkat çekilirken, iki kurum ortasındaki ortak çalışmaların artırarak devam ettirebileceği vurgulandı.

 

Uzun yıllar yol haritası olacak

110 bin Euroluk hibe projesinin Bornova Belediyesi ve Yaşar Üniversitesi’nin katkılarıyla Bornova’ya kazandırıldığını söyleyen Lider İduğ, “Amacımız üniversite mahallî idare işbirliğinin daha üst noktalara taşınmasıdır. Bunun için Bornova Belediyesi akademik çalışmaların içinde her vakit olacaktır. Rektörümüze, Yaşar Üniversitesi’ne ve projenin hazırlanmasında emeği geçen herkese katkılarından ötürü teşekkür ediyorum” dedi.

 

Sürdürülebilirlik planları yapıldı

Yaşar  Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Levent Kandiller de kelam konusu projeyi birlikte yürüterek üniversite mahallî idare işbirliğini taçlandırdıklarını belirterek, “Sürdürülebilirlik için planlarımızı yaptık. Bu işin birinci basamağıydı. Bu dayanakla birlikte Bornovamızı daha güç verimli, daha sürdürülebilir, kalkınmaya dayanak veren daha yaşanabilir bir kent haline getireceğiz. Bu hoş örneği öbür projelerle de taçlandırmaya devam edeceğimize inanıyorum” dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen