Cts. May 18th, 2024

Herhangi bir kalp hastalığı olmayan sağlıklı çocukların yüzde 50-85’inde suçsuz üfürümler duyulmasının olağan olduğuna dikkat çeken Medical Park Trabzon Yıldızlı Hastanesi Çocuk Kardiyolojisi Bölümü’nden Uzm. Dr. Celal Gür, “Masum üfürümler, kalbin çalışması sırasında kan pompalanırken oluşan doğal titreşimler olup genelde ergenliğin ortalarında tabiatıyla kaybolur. Lakin üfürümler kalpteki yapısal bozukluklardan ileri geliyorsa tehlikeli olabilir. Bu nedenle hekim tarafından erken periyotta ayırt edilerek tedaviye başlanması hayati değer taşır” dedi.

Masum üfürümlerin ekseriyetle ergenliğin ortalarında tabiatıyla kaybolabileceğini lisana getiren Medical Park Trabzon Yıldızlı Hastanesi Çocuk Kardiyolojisi Bölümü’nden Uzm. Dr. Celal Gür, kalp üfürümleri hakkında ihtarlarda bulundu.

ÜFÜRÜMLER DOĞAL TİTREŞİMLERDİR

Muayene sırasında çocukların kalbinde üfürüm duyulmasının epey sık rastlanan bir bulgu olduğunu ve ailede büyük bir telaşa yol açabileceğini altını çizen Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Dr. Celal Gür, “Üfürüm, çocukların pediatrik muayenelerinde tabip tarafından steteskop ile kalp dinlenirken kalp sesleri ortasında duyulan, üflemeyi andıran seslerdir. Bu üfürümler kalbin çalışması sırasında kan pompalanırken oluşan doğal titreşimlerdir Rastgele bir kalp hastalığı olmayan sağlıklı çocukların yüzde 50-85 kadarında günahsız üfürümler duyulabilir” diye konuştu.

KALP HASTALIĞINA BAĞLI OLABİLİR

Çocukluk çağlarında meydana gelen üfürümlerin bir kısmının da kalpte bulunan yapısal bozukluklardan ileri gelebileceğini tabir eden Uzm. Dr. Gür, şu bilgileri paylaştı:

“Patolojik üfürümler olarak tanımlanan bu üfürümlere yol açan hastalıklar ortasında kalp boşluklarını bölen duvarlar üzerinde bulunan VSD, ASD üzere kalp delikleri, PDA üzere damar açıklıkları, kalp kapaklarında darlık yahut fonksiyon bozuklukları sayılabilir. Bu durumlarda bozuk olan yapıdan yahut kalp deliğinden geçen kan, türbülans yahut devamlı akıma yol açarak patolojik üfürümlerin duyulmasına neden olur.”

KALP KAPAĞI BOZUKLUKLARI GÖRÜLEBİLİR

Kalpte üfürüm oluşturan doğuştan kalp hastalıklarından dışında sonradan kazanılmış kimi hastalıklarda da üfürüm duyulabileceğini söyleyen Uzm. Dr. Gür, “Bu hastalıkların en değerlisi, romatizmal ateşe bağlı kalp kapağı bozukluklarıdır. Saf üfürümlerden farklı olarak patolojik üfürümlü çocuklarda mevcut kalp hastalığının çeşidine nazaran öteki şikayetler ve bulgular da olabilir” sözlerini kullandı.

KALPTEKİ ÜFÜRÜM AYIRT EDİLEBİLİR

Deneyimli bir aile doktorunun yahut çocuk doktorunun kalpteki üfürümün saf yahut patolojik olabileceğini fizik muayene bulguları ile saptayabileceğini vurgulayan Uzm. Dr. Gür, “Ancak teşhisin kesin olarak konulabilmesi ve akıllarda soru işareti kalmaması için üfürüm duyulan çocuğun kesinlikle bir çocuk kardiyoloji tabibi tarafından kıymetlendirilmesi gerekmektedir. Bunun için tüm dünyada ekokardiyografi olarak bilinen kalp ultrasonu yapılmaktadır” diyerek kelamlarını noktaladı.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen