Çar. May 8th, 2024


Denizlerde yıllarca varlığını sürdürebilen ve milyonlarca deniz canlısının ömrünü etkileyen, kaybolan yahut bırakılan ağlar, en tehlikeli plastik atıklardan biri olarak biliniyor. Samsung Electronics Türkiye, Akdeniz Müdafaa Derneği’nin Endangered Landscapes Programme ve Blue Marine Foundation ile iş birliği yaparak gerçekleştirdiği ‘Bozburun Clean-Up Operasyonu’nun bir kısmına takviye verdi. Bu proje çerçevesinde, Muğla’nın Bozburun beldesinde başlatılan çalışmada, denizde yıllardır duran atık ağlar temizlendi. Proje kapsamında Bozburun’da 10 tonun üzerinde atık ağ toplandı. Kaybolan yahut bırakılan, tekrar yüzeye çıkartılamayan bu ağlar, yıllar boyunca çeşitli deniz canlılarının hayat alanlarına tuzak olarak kalıyor. Deniz akıntıları ve rüzgarların tesiriyle sürüklenen atık ağlar, balıklara, deniz memelilerine ve öbür deniz canlılarına dolanıp hayatlarını kaybetmelerine neden olurken, bölgedeki habitata da büyük ziyan veriyor.

 

Akdeniz Müdafaa Derneği hususla ilgili, “Denizde kaybolan yahut bilerek bırakılmış atığa dönüşen ağlar, tabiatta çözünmemekle birlikte, pasif olarak avlanmaya devam edebiliyor. Ayrıyeten denizel habitatların üzerini kaplayıp ışık ve oksijen geçirgenliğini azaltarak deniz çayırları, mercan resifleri üzere kıymetli hayat alanlarını tehdit ediyor. Mikro plastik kirliliğine de neden olan atık ağlar, denizlerdeki biyoçeşitliliği olumsuz etkiliyor. Akdeniz Müdafaa Derneği olarak kurulduğumuz 2012 yılından beri bu ağların deniz ömründen uzaklaştırılması için temizleme çalışmaları yürütüyoruz. Bozburun’da gerçekleştirdiğimiz paklık operasyonu epey kapsamlı ve  bölgedeki deniz ömrü için tesirli oldu. Samsung ve Onaranlar Kulübü ile kurduğumuz iş birliğiyle denizdeki atık ağlara yönelik gerçekleşen bu atölyenin mevzuya dikkat çekmek için epeyce değerli olduğunu düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

 

Samsung Türkiye ayrıyeten, Onaranlar Kulübü ile gerçekleştirdiği bir iş birliği   kapsamında, Akdeniz Muhafaza Derneği tarafından denizden çıkartılan atık ağların bir kısmının atölye çalışması ile aydınlatma  aksesuarlarına dönüştürülmesini sağladı. Etraf çalışmalarıyla sanatın inovatif gücünün bir ortaya gelmesinden büyük memnunluk duyduklarını ve ileri dönüşümle yeni objeler yaratmanın değerini lisana getiren Onaranlar Kulübü, açıklamasında proje hakkında şu cümlelere yer verdi: ‘‘Deniz kirliliği, uzun yıllardır denizde yaşayan canlıların hayatlarını tehdit eden dünyanın en değerli etraf kirliliği sorunlarından biri. Bu kirliliğin sebeplerinden biri olan kaybolmuş yahut bırakılmış ağlara dikkat çekmek için yaptığımız ileri dönüşüm atölyesinde, deniz tabanlarından toplanan atık ağları aydınlatma ünitelerine dönüştürdük. Bu projeyle birlikte tabiata verilen zararın tesirini azaltmak için ileri dönüşüme ve her bireyin katkısına gereksinimimiz olduğunu vurgulamak istedik. Umarız bu tıp teşebbüsler, dünya genelinde daha çok farkındalık yaratarak, toplumların denizlerimizi ve tabiatımızı muhafazalarına ilham verir.’’

 

‘‘İleri dönüştürülmüş plastiklerin kullanımı konusunda bugüne kadar attığımız adımlar, gelecekte de bu alandaki çalışmalarımızın genişlemesiyle sürecek’’

Samsung Electronics Taşınabilir İş Ünitesi Lider Yardımcısı Murat Azdemir: “Samsung’un çevresel vizyonu, güç ve su tüketiminin azaltılması, sıfır karbon emisyonu amacı, yenilenebilir güç kullanımı üzere geniş kapsamlı taahhütleri bünyesinde barındırıyor. Eser hayat döngüsünün tamamını kapsayarak hammadde tedarikinden atıkların geri dönüştürülmesine kadar uzanan bir yaklaşım benimsiyoruz. Bu vizyon, geri dönüştürülmüş materyal kullanımının artırılmasıyla doğal kaynakların korunmasına katkı sağlıyor. Örneğin yeni katlanabilir aygıtlarımız Samsung Galaxy Z Flip5 ve Z Fold5’te evvelki modellere nazaran daha geniş bir geri dönüştürülmüş gereç yelpazesi kullanıldı. Samsung olarak, sürdürülebilirliği ve inovasyonu birleştirerek geleceğe yönelik sözlerimizi güçlendirirken çevresel sorumluluğumuzu yerine getirme yolunda ilerliyoruz. Bu kapsamda bir örnek teşkil ettiğini düşündüğüm bu projenin gerçekleştirilmesi münasebetiyle son derece memnun ve gururluyum” sözlerini kullandı.

 

Samsung Galaxy Z Flip5 ve Galaxy Z Fold5: Gezegen için olumlu bir etki

Samsung, etraf vizyonu doğrultusunda ilerleme kaydetmeye ve Aygıt Tecrübesi Kısmı için 2030 yılı sonuna kadar net sıfır karbon emisyonuna ulaşmak da dahil olmak üzere amaçlarına ulaşmasına yardımcı olacak aksiyonlara sürat vermeyi sürdürüyor. Samsung Galaxy Z Flip5 ve Galaxy Z Fold5[1], tüketici öncesi geri dönüştürülmüş cam ve alüminyum ile atık balık ağları, su varilleri ve pet şişelerden elde edilen tüketici sonrası geri dönüştürülmüş plastikler de dahil olmak üzere evvelki jenerasyonlarına nazaran daha geniş bir geri dönüştürülmüş materyal çeşitliliğine sahip.[2] Ambalaj kutuları için kullanılan kağıt bile[3] yüzde 100 geri dönüştürülmüş gereç kullanılarak üretildi.[4] Bu inovasyonlar, optimize edilmiş uzun ömürlülük için şuurlu olarak tasarlandı. Her aygıt beş yıllık güvenlik güncellemeleri ve dört jenerasyon işletim sistemi yükseltmesiyle geliyor ve böylelikle eserin ömrü uzuyor.  

[1] Galaxy Z Flip5: En az %10 tüketici sonrası geri dönüştürülmüş gereç plastik yahut tüketici öncesi geri dönüştürülmüş alüminyum yahut ortalama %22 tüketici öncesi geri dönüştürülmüş içeriğe sahip Corning® Gorilla® Glass Victus® 2 içeren 15 aygıt bileşeni. Bu bileşenler ortasında Ses Tuşu Braketi, Hoparlör Modülü (Üst ve Alt), Art Üst, Ekran Konektörü Kapağı, FPCB RF Kablo Braketi, Art Orta, Kasa Önü (Ana), Kasa Önü (Alt), Ses Tuşu, Parmak Tuşu Braketi, Alıcı Dekosu, Konektörden Konektöre Tutucu, SIM Tepsisi, Alt Pencere, Art Cam bulunmaktadır. (Galaxy Z Flip4: 6 aygıt bileşeni) Galaxy Z Fold5: En az %10 tüketici sonrası geri dönüştürülmüş materyal plastik yahut tüketici öncesi geri dönüştürülmüş alüminyum yahut ortalama %22 tüketici öncesi geri dönüştürülmüş cam içeren 15 aygıt bileşeni. Bu bileşenler ortasında Ses Tuşu FPCB Braketi, Üst Hoparlör Modülü (Üst ve Alt), Alt Hoparlör Modülü (Üst ve Alt), Kapak Ekran Konektörü, Kasa Önü (Ana), Kasa Önü (Alt), Anten (Alt), Anten (Ana), Ses Tuşu, Parmak Tuşu Braketi, SIM Tepsisi, Konektörden Konektöre Tutucu, Kamera Dekosu (Üst ve Alt), Alt Pencere, Art Cam bulunmaktadır. (Galaxy Z Flip4: 6 aygıt bileşeni)

[2] Geri dönüştürülmüş materyal cinsleri ortasında, balık ağlı atıklarından elde edilen tüketici sonrası geri dönüştürülmüş PA, atılmış pet şişelerden elde edilen tüketici sonrası geri dönüştürülmüş PBT, su varillerinden elde edilen tüketici sonrası geri dönüştürülmüş PC ve üretim sırasında yan eser olarak üretilen atılmış hurda gereçten elde edilen tüketici öncesi geri dönüştürülmüş alüminyum bulunmaktadır. Hurda metal tekrar eritilir, safsızlıklara karşı filtrelenir ve akabinde Samsung’un üretim sürecinde kesim yapmak üzere geri dönüştürülür. Ayrıyeten cam üretiminin bir yan eseri olarak ortaya çıkan atılmış cam atıklardan elde edilen tüketici öncesi geri dönüştürülmüş içerik de bulunmaktadır. Bu cam atık kırılarak cam kırığı haline getirilir ve daha sonra Corning® Gorilla® Glass Victus® 2 üretim sürecinde bir bileşen olarak kullanılır.

[3] %100 geri dönüştürülmüş kağıt şu ambalaj bileşenlerinde kullanılmaktadır: Eser Ambalaj Ünitesi Kutusu, Kapak Gözetici, Kılavuz Kutusu, Kılavuz Pedi ve DLC Bandı.

[4] %100 geri dönüştürülmüş kağıt gereç Çevresel Talep Doğrulaması (ECV) almıştır.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen