Cts. May 4th, 2024


Tatil deyince genelde herkesin aklına her şey dahil 5 yıldızlı otel tatili geliyor. Tüm yılın yorgunluğunu atmayı planladığımız bu türlü bir tatilin maliyeti de son devirde çok yükseldi. Zira otellerin de, enflasyonla gerçek orantılı olarak maliyetleri artıyor. Bu da hem tatilciyi hem de turizm bölümünü etkiliyor. Tüm dünyada olduğu üzere ülkemizde de maliyetler önemli oranda arttı. Ülkemizdeki artış oranlarının, dünya ülkelerinden yüzde 70, yüzde 80 daha fazla bir oranda artış gösterdiğini söyleyen Sanitas SPA & Wellness Kurucu Ortağı, Turizm Acentesi Medulux Health&Travel’ın sahibi Şebnem Akman Balta, ithalat birçok eserde bilhassa besin eserlerinde, tarım eserlerinde yüksek olduğunu ve otellerin maliyetlerinin çok fazla arttığını söyledi. 

TURİZM BÖLÜMÜNÜN CAN DAMARI ‘TARIM-MAZOT-PERSONEL’

Turizm dalının her sektörden etkilendiğini ve her bölümle ilintili olduğunu söyleyen Şebnem Akman Balta önlemleralınmazsa, otelcilik sektörü ve turizm dalının önemli anlamda etkileneceğini söyledi. Balta: “Öncelikli olarak tarım kesiminde alınacak tedbirler sayesinde otellerdeki cost yani ünite maliyet oranları da değişecektir. Bu yüzden her şey dahilsistemi kesinlikle daha az şey dahil olarak ilerlemesi gerekecek. Tahminen sabah kahvaltı ve akşam yemeği yahut sabah ve öğlen yemeği veya oda kahvaltı formuna dönmesi iyi olacaktır. Turizm bölümü emek ağır bir bölüm olduğu için burada her şey dahil den vazgeçin, oda kahvaltı halinde yapmak daha hakikat olacaktır.” dedi. Personel konusuna da başka bir yer ayıran Şebnem Akman Balta, “Oteller bilhassa çalışanların 12 ay boyunca iş bulabilmesini sağlamak durumunda olmalı. İş garantisi sunabilmemiz çok değerli. Turizmin 12 aya yayılması için bu husus kıymetli. Turizmde çeşitliliğin sağlanması ve işçisi 12 ay boyunca korumak çok değerli. Sıhhat dalında yabancı lisan bilen işçi eksikliği var. Bu eksiğin giderilmesi gerekiyor” diye konuştu. 

 

“TİCARİ KREDİLERİN ÖNÜ AÇILMALI”

Kredi çekme konusunda zorluk yaşanıldığını söyleyen Balta: “Maliyetleri açısından bilhassa krediye erişim konusunda da eza yaşayan otelciler, otellerinin inovasyonlarını yaparken yeni aygıtlar alırken veya SPA & Wellness sektörü içinde keza tıpkı biçimde. Bizler de yeni yatırımlarımızı yaparken krediye ulaşmakta zorluk çekmekteyiz. Kredilerin bir an evvel iş yapan bireylere verilmesini ve ticari kredilerin önünün açılmasını çok önemsiyorum. Zira bankalar enflasyon oranındaki gelire bakarak kredi vermeye başlayacak. Şayet büyüme oranı düşük ise esasen krediye erişiminde güç olacaktır. Büyüme oranımız maalesef hiçbir şirketin büyüme oranının bir yıl evvelki üzere olacağını düşünmüyorum. Zira enflasyonun oranı enflasyondaki yüksek kıymet geliri yüksek gösterse bile kârlılık manasında gelirde azalmaya neden olacaktır.” dedi.

 

“GÜNLÜK KİRALIK MESKENLERİN VERGİSİ YÜZDE 20’LERE ÇIKMALI”

Tatilciler kısa/uzun vadeli konaklamalarında günlük kiralık meskenlere de yöneldi. Şebnem Akman Balta : “Turizmde kiralık ev sorunun aşılması için katiyetle muhakkak lokasyonlarda bilhassa Akdeniz çanağında, özellikle Antalya’da veya Ege’de, Bodrum’da ve İstanbul’da  Airbnb dediğimiz günlük kiralama şirketlerinden yapılacak kiralamalarda limit getirilmeli ve katiyetle vergi sisteminin de bizden alındığı gibi yüzde 20’lere çıkması gerekmekte.” dedi.

ERKEN REZERVASYON YAPMAYI İHMALETMEYİN

Yıl bitmeden fırsatlardan faydalanmak için erken rezervasyon fırsatlarını kapıda. Türk tatilci uygun otel seçimi için kesinlikle erken rezervasyon tercih etmeli diyen Şebnem Akman Balta: “Türk tatilciler zati şu an bizdeki maliyetlerin artmış olmasından ötürü kendileri daha çok bodrum değil, Yunanistan, Mısır üzere ülkeleri tercih etmekte. Bunun önüne geçmek için tekrar erken rezervasyon sistemini kullanarak 2024 tatil planlarını şimdiden yapmaları gerekecek. 

 

“HEDEFE ULAŞMAKTA SORUN YAŞAYACAK BİR ÜLKE DEĞİLİZ LAKİN KÂRLILIK MANASINDA ZAHMET YAŞAYACAK BİRİNCİ ÜLKEYİZ”

Ülkemizde 2023 turizm hedeflerinin tutmasını beklediğini söyleyen Balta: “Eylül ayındaki iklim değişikliğinin nedeniyle esasen turizmin mevsimleri de değişti. Artık Nisan ayından itibaren Ekim, Kasım’a kadar beşerler denize girebiliyorlar. Bilhassa deniz, kum, güneş tatillerinde mevsimlerdeki kaymalardan ötürü Eylül ve Ekim aylarında da rezervasyonlar olacaktır.” dedi. Çocukların okul periyotlarına denk gelen aylarda tatillerin segmentlere ayrılması gerektiğini söyleyen Şebnem Akman Balta: “Turizmci daha çok sağlıklı ömür üzerine çeşitler, sağlıklı hayatla ilgili workshoplardüzenleyerek 2023 Eylül, Ekim, Kasım aylarını daha yetişkin odaklı bir programlama yapmaları gerekir. Çalışmalarla veyatoplantıların, konferansların yapıldığı turizm grubuna,kategorisine nazaran ilerlemeler ve sıhhat turizmiyle ilgiliçalışmalar yapmaları gerekir.” diye konuştu. “Hedefe ulaşmakta badire yaşayacak bir ülke değiliz ancak kârlılık manasında eza yaşayacak birinci ülkeyiz” diyen Balta: “Dünya çapında enflasyon önemli oranda tüm bölümlerin belini büktüğügibi turizm sektöründe de ciddi manada belini bükmüş durumda.” dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen