Cts. May 4th, 2024

Apple, iki ayın üzerindeki beta testi sürecinin ardından en sonunda iOS 17’yi genel kullanıma sundu. Pek çok iPhone modeline sunulan son işletim sistemi güncellemesi devasa bir değişiklik yapmıyor, ancak iPhone’unuza mümkün olan en kısa sürede güncellemek istemenizi sağlayabilecek bazı güzel özellikler ekliyor.

Biz bu incelemeyi bir iPhone 14 Pro üzerinde yaptık; bahsedeceğimiz bazı özelliklerin her iPhone modeline gelmeyeceğini baştan hatırlatmakta yarar var.

  • iOS 17 yayınlandı: Nasıl kurulur, hangi iPhone’ları destekliyor?

Yenilenen Telefon uygulaması

iPhone’unuzun Telefon uygulaması sizin için belki çok önemli gözükmeyebilir ama iOS 17 ile gelen en önemli değişikliklerden Telefon uygulamasını ilgilendiriyor. Özelleştirilmiş Kişi Posterleri özelliğiyle sizin veya sizi arayanların görünüşünü iyileştirebilirsiniz.

Benzer bir şekilde, iPhone kilit ekranınızı da özelleştirebiliyorsunuz. Bu işlev, bir arkadaşınızın resmini eklemenize, adının nasıl görüneceğini özelleştirmenize ve daha fazlasını yapmanıza imkan tanıyor. Ancak bu özellik oldukça eğlenceli ve kullanışlı olabilse de, muhtemelen çoğu kişinin heyecanla beklediği bir özellik değildi.

Name Drop

Apple, bu yeteneği geliştirmek için iPhone’unuzu arkadaşınızın iPhone’una dokundurarak bir SharePlay deneyimi başlatabilmenizi veya birbirinizin kişilerini kaydedebilmenizi sağlayan NameDrop’u kullanıyor. AirDrop işlemi biraz daha hızlı olsa da, NameDrop özelliği sayesinde gönderebildiğiniz özelleştirilmiş kartınızı paylaşmak, en azından ilk kullandığınızda arkadaşlarınızı etkilemeye yardımcı olabilir veya eğlenceli birkaç anı yaratabilir.

Live Voicemail (Canlı Sesli Mesaj)

Editörlerimiz dahil olmak üzere çoğumuzun telefon kullanım biçimini etkilemese de, birisi sesli mesaj bıraktığında gerçek zamanlı transkripsiyonu görebileceğiniz Live Voicemail (Canlı Sesli Mesaj) özelliği de ilgi çekici yeni yetenekler arasında yer alıyor. Apple, operatörler tarafından spam olarak tanımlanan çağrıların bu işlevle görünmeyeceğini söylese de bazı kuruluşlar, bu özelliği kullanan kişiler tarafından gerçekleştirilebilecek olası dolandırıcılıklara karşı farkındalık yaratma çabalarına şimdiden başladı.

Mesajlar

Yeni güncellemede Mesajlar uygulaması da bazı faydalı güncellemeler kazanıyor. iMessage uygulamalarını görüntülemek için basit bir dokunuşla erişilebilen genişletilebilir menü güncellendi ve uzun basmayla da galerinize hızlı bir şekilde erişebilirsiniz. Kendi çektiğiniz fotoğraflardan oldukça eğlenceli çıkartmalar tasarlamanızı sağlayan Canlı Çıkartmalar (Live Stickers) gerçekten sevilesi bir özellik. Ne yazık ki, kullanımı çok kolay olan bu özellik ile oluşturup gönderdiğimiz çıkartmaları arkadaşlarınız kaydedemiyor. WhatsApp ve Telegram üzerinde en sevilen yeteneklerden biri olan bu yeteneğin henüz neden Apple tarafından eklenmediğini ne yazık ki bilmiyoruz.

Daha akıllı Otomatik Düzeltme

Ayrıca Apple, Otomatik Düzeltme ve İmla’nın da her zamankinden daha akıllı olduğunu söylüyor. Akıllı tahminler gerçekten daha iyi görünüyor olsa da, “iPhone”u “iphone”, “iPad”i “ipad” olarak düzeltmeye çalışan otomatik düzeltme can sıkıcı olmaya devam ediyor.

iOS 17 ile FaceTime da aramalar sırasında tepkiler eklemenize olanak tanıyan eğlenceli bir özellik ekledi. Ancak bu işlevi öncelikle etkinleştirmeniz gerekiyor ve yaptığımız testlerde, bu tepkileri bazı el hareketleriyle aktifleştirmek oldukça zordu ve bu yüzden uğraşmaya değmeyebilir.

Daha iyi bir Apple Music

iOS 17, Apple Music kullanıcıları için de uzun zamandır beklenen birkaç özellik sunuyor. Ne yazık ki Apple’ın müzik akış hizmeti muazzam bir güncelleme almadı, ancak yeni eklentiler sayesinde hizmetten aldığımız keyif biraz daha artabilir.

Örneğin, uygulamanın iOS sürümü en sonunda şarkılar arasına crossfade şarkı geçişi desteği ekliyor. Crossfade, parçalar arasında sorunsuz bir şekilde geçiş yaparak müziğin asla durmamasını sağlar. Ayrıca Apple, şarkılara animasyonlu kapaklar ekledi ve her albümde bulunmasa da, var olanların oldukça güzel olduğu kesin.

Ne yazık ki ortak bir şekilde çalma listeleri üzerinde çalışma gibi halen kullanılamayan bazı özellikleri heyecanla beklemeye devam ediyoruz. iOS 17’nin daha yeni bir sürümüyle, kullanıcıların arkadaşlarını bir çalma listesine katılmaya davet etmesine izin verebileceksiniz. Bu sayede herkes şarkılar ekleyebiliyor, yeniden sıralayabiliyor ve kaldırabiliyor. Apple Music en sonunda Spotify’ın en iyi özelliklerinden dersler alıyor. Henüz hizmette bulunmayan birkaç işlev yavaş bir şekilde yeni güncellemelerle sunulmaya devam ediyor.

Ruh halinizi kaydedin

iOS 17’nin en heyecan verici özelliklerinden biri, ruh halinizi kaydetme yeteneği olabilir. Bu verileri Sağlık uygulamasına eklemek, yaşam seçimlerinizin yaşam tarzınızı nasıl etkilediğini anlamanıza yardımcı olabilir ve gün içinde hangi görevlerin ruh halinizi nasıl etkilediğini görebilirsiniz.

Mental Wellbeing (Ruhsal Refah) bölümünde ne kadar endişeli, mutlu veya üzgün hissettiğinizi kaydedebilirsiniz. Bu yılın ilerleyen zamanlarında bir Günlük Tutma uygulaması bu bilgileri iPhone’unuzdaki diğer verilerle birleştirerek size gün içinde nasıl hissettiğinizi ve duygularınızı nasıl daha iyi ifade edebileceğinizi gösterecek. Tüm bunların cihazında gerçekleştirilmesi, üçüncü taraf uygulamaların bu verilere erişmesi konusunda endişelenmenize gerek olmadığı anlamına geliyor.

iMessage’a Check-In geldi

Özellikle ebeveyn olanlarımız için ayrıca bahsetmeyi hak eden bir diğer özellik ise iMessage’ın Check-In (Kontrol etme) özelliği olabilir. Bu özellik, örneğin kullanıcı bir aile üyesine veya arkadaşına vardığı zaman güvenli bir şekilde ulaştığını bildirmek istediğinde oldukça kullanışlı olabiliyor.

Bir kullanıcı Check-in işlemini başlattıktan sonra, kullanıcı geldiğinde arkadaşı veya aile üyesi otomatik olarak bilgilendiriliyor ve eğer hedeflerine doğru ilerlemiyorlarsa cihazın konumu, pil seviyesi ve cep telefonu servis durumu gibi faydalı bilgiler seçilen kişiyle geçici olarak paylaşılıyor. İletilen bu bilgilerin tamamı, daha fazla güvenlik için uçtan uca şifreleniyor.

Yeni Bekleme Modu

Apple, iOS 17’nin tamamen iletişim, zeka ve yeni deneyimlerle ilgili olduğunu söylüyor. Bu üç ana dalın zeka kısmı ile ilgili olarak Apple, kullanıcılara iPhone yan yatarken ve şarj olurken uzaktan görülebilecek şekilde tasarlanmış, hızlı bir şekilde göz atılabilir bilgilerle tam ekran deneyimi sunan bir Bekleme modunu duyurdu.

Gün içerisinde iPhone’unu şarj etme ihtiyacı duymayanlar için bu bekleme modu pek işe yaramasa da, gün içerisinde telefonunu şarj etme ihtiyacı duyan kullanıcılar için oldukça kullanışlı olabilir. Ancak böyle bir özelliğin, iPad’ler gibi diğer cihazlarda daha kullanışlı olması mümkün.

Safari

Safari de birkaç güzel güncelleme aldı, ancak bu güncellemeler Mac’te iPhone’dan daha değerli olabilir. Mac üzerinde Odak Modu gerçekten çok işe yarar olsa da, iPhone’daki Safari’de büyük bir fark yarattığını söyleyemeyiz. Apple ayrıca bilinen takipçi yazılımların sayfalara yüklenmesini engelliyor ve siz göz atarken URL’lere eklenen izleyicileri kaldırıyor. Ancak insanlar Safari’de X’i (eski adıyla Twitter) kullanmadığından dolayı, şirketin uygulaması aracılığıyla bir bağlantı paylaşıldığında izleyiciler halen bu bağlantıda yer alacaktır.

Parolaları paylaşın

Ayrıca, kişisel olarak kullanmamış olsak da, faydalı bulabileceğiniz ilginç bir özellik daha var. Apple artık çeşitli parolaları güvenilir kişilerinizle paylaşmanıza imkan tanıyor. Bir grup oluşturabilir ve paylaşılacak hesap grubunu seçebilirsiniz. Şifreler gruptaki herkes için güncel kalıyor ve istediğiniz zaman birini gruptan çıkarabilirsiniz.

iOS 17 pil kullanımı

Henüz test edememiş olsak da, Apple pil kullanımında önemli bir iyileşme göreceğimizi söylüyor. Daha önceki Beta testlerimize baktığımızda, bunun doğru olduğunu söylemek mümkün. Genel olarak iOS 17’yi iOS 16’ya göre daha kararlı ve pil açısından daha verimli bulduğumuzu söyleyebiliriz.

iOS 17: Sonuç

Hepimiz iPhone kullanıcılarının en son iOS sürümüne güncelleme yapmayı sevdiklerini biliyoruz ve bu sürüm söz konusu olduğunda da güncelleme yapmanızı rahatlıkla tavsiye edebiliriz. iOS 17 gerçekten büyük bir değişim sunmasa da, pek çok yeni özellik içeren sağlam bir güncelleme.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen