Sal. May 21st, 2024


İzmir Büyükşehir Belediyesi, palmiyeleri içten içe yok eden kırmızı palmiye böceğine karşı Türkiye’de birinci sefer sismik sensör uygulaması başlattı. Kent genelinde tüm palmiyelere takılacak sistem, hastalık birinci başladığında cep telefonlarına bildirim veriyor. Böylece hasta ağaçlara süratli müdahale hastalığın yayılmasının önüne geçiliyor.    

Kentin yeşil varlığını her geçen gün artıran İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir’in doğal hoşlukları ortasında yer alan palmiye ağaçlarının yaşatılması için de çalışmalarını sürdürüyor. Büyükşehir son olarak ülkeye ithal yollarla gelen ve palmiye ağaçlarını içten kemirerek yok eden kırmızı palmiye böceğine karşı çabada alarm sistemine geçti. Hadisenin İzmir’de görüldüğü 2007 yılından beri ilaçlama ve tuzaklama çalışmalarını sürdüren gruplar, son olarak dünyanın çeşitli ülkelerinde uygulanan sismik sensör uygulamasını İzmir’de başlattı.
Bilim insanları denetiminde takılan alarmlar sayesinde hangi ağaçta hastalığın olduğu, ağaçların sıhhat durumu ve tedavi sürecindeki gelişim cep telefonları üzerinden takip edilebiliyor. Böylece binlerce ağacı ilaçlayarak tabiata ziyan vermek yerine hasta olan ağaçlara direkt ve süratli müdahale edilebiliyor. Uğraş kapsamında palmiye ağaçlarının yoğunlukta olduğu bölgelerde ise böcekleri palmiyelerden uzak tutan feromon tuzaklar kuruldu.

“Türkiye’de birinci kere İzmir Büyükşehir Belediyesi başlattı”
Sistemin işleyişi hakkında bilgi veren Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Hazır, “Özellikle Sayın Liderimiz Tunç Soyer, bilimsel çalışmalarla buradaki bitkilerin korunmasına çok büyük ilgi gösteriyor. Bu doğrultuda bizim başlattığımız bir çalışma bu. İzmir palmiyenin çok değerli bir merkezi. İklim olarak çok uygun ve binlerce palmiye var İzmir’de. Peyzaj için çok değerli bir ağaç. Palmiyeyi kaldırdığınız vakit bu hoşluk kalmıyor. Kırmızı palmiye böceği ağaçlara çok büyük ziyan veriyor. Türkiye’de palmiye bulunan her yerde bunu hastalığı görüyoruz ve palmiyelerin vefatına neden oluyor. Dıştan ağaç ölene kadar nitekim de hissedilmiyor, bilinmiyor. Bu nedenle de gayreti çok güç. Etrafa ziyan vermeden, bilimin ışığında çok hoş bir yol başlattık. Bu sistem Türkiye’de birinci kez İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kullanılıyor. Bu bir ilktir” tabirlerini kullandı.  

“Böceğin larvası ağacı kemirmeye başladığında alarm veriyor“
Prof. Dr. Hazır, “Biz burada bilimsel bir proje başlattık. Sismik sensör dediğimiz bir sistem kullanıyoruz. Her palmiye ağacının üzerine bu sismik sensörleri takıyoruz. Bunlar çok ileri derecede hassas sensörler. Ağacın içinde böceğin larvası ağacı kemirmeye başladığında oluşturulan mikro seviyedeki titreşim çabucak bizim alıcılarımızla uyduya, uydudan da bizim cep telefonlarımıza bildiriyor. Hangi ağaçta ziyan varsa, o ağacı kırmızıya boyayarak müdahale uyarısı yapıyor. Biz böylelikle buradaki binlerce ağacı ilaçlamak üzere çılgınca bir formül yapmak yerine yalnızca o ağaca gidiyoruz. Yaptığımız tedavi sonucunda ağacın içindeki larva ortadan kalktığında sistem bunu bize yeşil ve pak diye gösteriyor” diye konuştu.
Hazır, “Palmiye ağaçlarının yok olmasıyla ilgili çeşitli rivayetler var. Türkiye’de palmiye ağaçlarının vefatından sorumlu tek faktör kırmızı palmiye böceğidir. Bu da ülkemize bildiğimiz kadarıyla 2005 yılında ithal palmiyeyle Mısır’dan geldi. Onun dışında palmiyelerimizi öldüren diğer bir patojen ya da hastalık yok” dedi.

Mücadele İzmir’e yayılacak
Çalışmaları yürüten İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültürpark Şube Müdürü Sinan Baydar, “İzmir Büyükşehir Belediye Liderimiz Tunç Soyer’in bu hususta büyük bir hassasiyeti var. Kendisinin verdiği talimatla bu yılın başından beri bir çalışma yürütüyoruz. Tüm dünyadaki bilimsel uygulamaları takip ettik ve çok hoş bir sonuca vardık. Fransa, İtalya, İsrail, Meksika üzere ülkelerde uygulanan sismik sensör prosedürüyle biz çok daha gerçek müdahaleler yaparak bu sıkıntılarla ilgili bir gayret başlattık. Uygulamayla sağlıklı ya da sıhhatsiz ağaçları ayırt edebiliyoruz ve her ağaca müdahale etmek zorunda kalmıyoruz.  Şu an pilot bölge olarak Kültürpark’ta çalışmalara başladık ve palmiyelerin hepsine taktık. Sevindirici bir haberimiz var. Kültürpark’ta yalnızca 3 ağaçta bu hastalığa rastladık. Onların da güzelleştirilmesi için çalışıyoruz. İzmir’deki tüm palmiye ağaçlarına bu uygulama yapılacak. Kültürpark’ın akabinde Kordon, Cumhuriyet Meydanı başta olmak üzere kent geneline yayılacağız. Birinci etapta bin ağaçla çalışmaya başladık. Bu sayı gitgide artacak. Alarmın yanı sıra palmiye etrafına feromon tuzakları kurarak böceklerin ağaçlara yaklaşmasını engellemeye çalışıyoruz” halinde konuştu.

“İzmir’deki bütün ağaçlar takip altında”
Ölmüş ağaçların kesilmesi gerektiğini ve bunun kamuoyunda yanlış anlaşıldığını aktaran Baydar, “Maalesef kamuoyunda çok yanlış anlaşılan bir durum var. Hastalanan ve ölmüş ağaçların kesilerek alandan uzaklaştırılması gerekiyor ki içindeki kırmızı palmiye böcekleri başkalarına ziyan vermesin. Biz bu kesilen ağaçların yerine çabucak yenilerini dikiyoruz. Onları da çabucak denetim ve takip altına alıyoruz. Bu sistem oturduğu vakit da İzmir’deki bütün ağaçlarımız takip altında olacak. Yalnızca palmiyeler değil İzmir’deki bitkilerin hepsi bizim canımız. Onlar bizim için çok değerli. Gözümüz üzere hepsine bakıyoruz. Çok hassasız bu bahiste. Tüm bitkilerimizin gerekli hastalıklarla uğraşını, ilaçlamasını, budamasını yapıyoruz” diye konuştu.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen